13.04.2019.

Svečano otvoren 15. Samoborski proljetni sajam

Predstavljena sva raskoš samoborske tradicije

Stoljetna tradicija sajmovanja u našem gradu nastavljena je i ove godine jubilarnim 15. Samoborskim proljetnim sajmom. Pod velikim šatorom na Trgu kralja Tomislava u subotu, 13. travnja, brojne izlagače, koji su ovaj puta zbog lošeg vremena pod svoj krov primili i male sudionike Dječjeg proljetnog sajma, pozdravili su predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović, zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić i predsjednik Udruženja obrtnika Zagreb Mirza Šabić. Svima su čestitali na uloženom trudu, poželjeli im da dobro trguju i steknu nove kupce te i nadalje čuvaju tradiciju obrtništva i poduzetništva.

Sajam je otvorio gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak uz zahvale i pohvale svim izlagačima, jer su oni važan dio samoborskog gospodarstva, a svojim proizvodima uvelike doprinose prepoznatljivosti Samobora kao grada čija se tradicija i raznolikost ponude u svim djelatnostima nadaleko cijene.

A što sve znaju i mogu napraviti i stvoriti naši obrtnici, njih više od 50, pokazali su kroz Gastro sajam, Eno sajam bermeta, likera, rakija i vina, Sajam starih zanata, Sajam prirode i zaštite okoliša, Sajam suvenira, nakita i tekstilnog rukotvorstva, a predstavljene su i županijske robne marke.

Brojne uzvanike, među kojima su bili još i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, gradski pročelnici i vijećnici, ravnatelji ustanova, zastupnici u Skupštini Zagrebačke županije, ravnatelj Regionalne razvojne agencije zagrebačke županije Zlatko Herček, te mnogi drugi, u obilazak sajma poveo je direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić. Obilazak se odužio na više od sat vremena, jer je trebalo probati i svakojake delicije na štandovima, pozdraviti izlagače i goste iz Pule Županje i Petrinje, nazdraviti s čašicom bermeta, a i posjetitelji i građani su htjeli čestitati organizatorima na dobro obavljenom poslu.

U sklopu ovogodišnjeg dvodnevnog Proljetnog sajma održavaju se i posebne atrakcije – već spomenuti Dječji proljetni sajam, koji nudi dječje rukotvorine samoborskih vrtića i osnovnih škola, gastro show Slatki Samobor, na kojem će uz degustaciju slastica samoborski majstori za kolače prezentirati i njihovo ukrašavanje, stara jela pripremit će djelatnici JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u okviru kulinarskog projekta "Uživam tradiciju", na Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe degustirat će se salame s ovogodišnje Salamijade i vina Samoborske vinogradarsko vinske udruge, sve uz prigodan zabavno-glazbeni program dječjih zborova i Tamburaški sastav Od sumraka do zore.

Uz navedeno, 15. Samoborski proljetni sajam nudi i pregršt drugih iznenađenja, a svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor dočekao je sve posjetitelje, željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko–gospodarskih sadržaja i etno baštine, široko otvorenih ruku i srca.

Na otvorenju sajma zapjevali su Miroslav Živković i Đurđica Pleše Vujica, za cvjetne dekoracije pobrinula se Sekcija cvjećara samoborskog Udruženja obrtnika, dok su za cjelokupnu organizaciju zaslužni Grad Samobor, suorganizaori na čelu s Poduzetničkim centrom Samobor – Turistička zajednica grada Samobora, Udruženje obrtnika Samobor, Komunalac, POU Samobor, Udruga Zlatna šajba, PP Žumberak-Samoborsko gorje, pokrovitelj manifestacije Zagrebačka županija i medijski pokrovitelji Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

Detaljne informacije i program možete pogledati na www.proljetni-sajam.samobor.hr.

M.K.

3. Dječji proljetni sajam

Po treći puta u sklopu Samoborskog proljetnog sajma održan je i Dječji proljetni sajam, na kojem svoj rad u zadrugama ili drugim brojnim radionicama predstavljaju samoborski vrtići i škole. Na desetak štandova predstavili su se učenici svih pet samoborskih osnovnih škola – Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Rude, te polaznici dječjih vrtića Grigor Vitez, Izvor, Mali prijatelji, Dječji grad, Osmijeh, Potočić, Cvjetnjak i waldorfski vrtić Neven.

Iznimno lijepe i maštovite rukotvorine, nastale marljivošću spretnih ručica, pobudile su veliku pozornost posjetitelja pa su već prvog dana svi dobro tržili, a nisu ostale prazne ni kutije u koje su se mogle ubaciti donacije za kupnju materijala i potrepština za njihove buduće radove i aktivnosti. Kao i obično u ovo vrijeme, naši najmlađi sugrađani najviše su se posvetili izradi ukrasa za predstojeći Uskrs pa su štandovi bili puni prekrasnih drvaca i pisanica, uz koje su izložili i sve ostale uporabne predmete i suvenire koje tijekom godine izrađuju.

Za glazbenu podlogu pobrinuli su se njihovi prijatelji iz dječjih zborova Smješak, Kap dobrote iz DV Osmijeh, plesači folklorne igraonice DV Izvor i skupina Krijesnice iz DV Mali prijatelji.

Dječji proljetni sajam traje od 10 do 13 sati pa nemojte propustiti priliku i kupiti nešto iz njihove bogate ponude.

 
13.04.2019.

Press konferencija samoborske Hrvatske narodne stranke

Brže, lakše i jeftinije do građevinskih dozvola

Press konferencija samoborske Hrvatske narodne stranke

U prostorijama samoborske podružnice HNS-a u petak, 12. travnja, predsjednik HNS-a Samobor Danijel Kalaica i njegov stranački kolega, predsjednik svetonedeljskih HNS-ovaca i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, na konferenciji za medije pojasnili su izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

Kalaica je najprije naglasio kako ove nove izmjene u zakonima našim građanima, ali i poduzetnicima donose mnoge značajne olakšice.

- Zahvaljujući ministru Predragu Štromaru i HNS-u odzvonilo je beskrajnoj birokraciji i od danas na snagu stupaju nova rješenja koja za cilj imaju olakšavanje pristupa uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih servisa gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave. Ove izmjene štede novac, jer više nema biljega niti kopiranja u bezbroj primjeraka, smanjeni su troškovi ishođenja građevinskih dozvola s prosječno 11% vrijednosti investicije na prosječno 3,7% (prosjek EU je 4%), nema obilazaka institucija ili čekanja na šalterima, smanjuje se procedura, a stranke i projektanti imaju uvid u stanje predmeta u svakom od koraka u procesu, kao i uvid u postupanje odgovorne osobe. Po prvi puta uvodi se institut "šutnje administracije" prema kojemu se nalaže postupanje u točno određenom vremenu (15 dana). U slučaju da odgovora u tom roku nema, postupak se nastavlja kao da je stigao pozitivan odgovor.

Za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora, troma i stalno izmišlja nove papire, pravila i formulare, ove izmjene konkretan su korak Ministarstva graditeljstva prema pozicioniranju javne uprave kao pravog servisa građana, ali i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo.

Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građana, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi - završava Kalaica.

Davor Nađi također pohvaljuje potez ministarstva graditeljstva na čelu s ministrom Štromarom.

- Posebno me veseli što ove promjene dolaze u trenutku kada smo u Svetoj Nedelji ukinuli plaćanje komunalnog doprinosa za stanogradnju, proizvodnju i mnoge industrije temeljene na znanju, što znači da će se u Svetoj Nedelji moći graditi bez plaćanja komunalnih doprinosa i administrativnih troškova, uz kompletno digitaliziran i značajno skraćen proces izdavanja građevinskih dozvola - istaknuo je Nađi.

M.K.

 

Svečano otvoren 15. Samoborski proljetni sajam

Press konferencija samoborske Hrvatske narodne stranke

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002