06.04.2019.

Vježba civilne zaštite "Samobor 2019. - potres"

Samo nek trese, mi smo spremni!

Na parkiralištu ispred Centra za mlade Bunker u subotu prijepodne, 6. travnja, održana je praktično-pokazna vježba samoborske civilne zaštite naziva "Samobor 2019. - potres". Prva je to takva vježba ove godine, u kojoj su sudjelovale sve postrojbe i prateće službe okupljene u Stožer civilne zaštite – Područni ured za zaštitu i spašavanje, Centar 112, Policijska postaja Samobor, Javna vatrogasna postrojba Samobor, dobrovoljna vatrogasna društva Rude, Samobor, Galgovo i Bregana, HGSS Stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Samobora, Civilna zaščita Občine Brežice, Komunalac Samobor, RMZO za komunikaciju, te djeca i mladež DVD-a Galgovo, Klokočevac, Grdanjci, Vrbovec, Bobovica sa svojim voditeljima, koji su vježbu izveli uz operativno vodstvo koje je koordinirao načelnik Stožera Željko Stanec. U stalnoj radio-vezi s načelnikom Stancem bili su njegov zamjenik i voditelj vježbe Krunoslav Znika, Damir Pilčik iz MUP-a, zapovjednik JVP i VZ Grada Samobora Mladen Žitković, ravnateljica GO Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin, HGSS-ovac Nikola Tot, te Roman Zakšek iz Brežica.

Nakon dojave o potresu i urušavanju prostorija u osnovnoj školi i hitnog sastanka, pokrenute su sve operativne snage te je najprije osiguran pristup prometnicama do zgrade u kojoj su se nalazila djeca, kako bi se omogućilo njihovo izvlačenje i spašavanje. Za to vrijeme na mjesto potresa dolaze djelatnici i volonteri Crvenog križa i Hitne pomoći kako bi im odmah pružili potrebnu pomoć, a u međuvremenu stiže i dojava kako se izgubila grupa prvašića, za kojom u potragu psima i dronom kreću HGSS-ovci. Uslijed potresa izbio je i požar u obližnjem vrtiću, gdje su vatrogasci pokazali tijek evakuacije djece i gašenje objekta, dok su pripadnici slovenske civilne zaštite geofonom provjeravali stanje urušene zgrade kako bi joj se moglo sigurno prići i početi sa sanacijom.

U ovoj pokaznoj vježbi, koja je trajala tek nekoliko minuta više od predviđenih sat vremena, sudjelovalo je više od 200 pripadnika svih postrojbi civilne zaštite i statista, a okončana je postrojavanjem i prijavkom voditelja vježbe načelniku Stožera.

Željko Stanec zahvalio je svima na ozbiljnosti, trudu, znanju i vještinama koje su pokazali tijekom vježbe, najavivši i druge ovakve pripreme za slučajeve različitih ugroza koje mogu pogoditi područje Samobora, kao i dodatnu edukaciju za povjerenike civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima te njihovo bolje opremanje.

M.K.

 

Vježba civilne zaštite "Samobor 2019. - potres"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002