04.08.2019.

Priveden kraju 23. svjetski susret Spačeka

Nezaboravni samoborski dani

Stara narodna mudrost kaže da svemu lijepom jednom dođe kraj. Tako je i 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru došao svom kraju, iako su sigurno mnogi poželjeli ostati još malo, družiti se, zabavljati, razgledati još poneki muzej, dvorac ili prekrasnu prirodu koju nisu stigli, pojesti još poneki hrvatski specijalitet. Dojmovi svih sudionika koje smo sreli bili su izuzetno pozitivni, a samo riječi hvale čule su se i na samoj završnici u velikom šatoru.

No, dok se neki nakon subotnjeg završnog tuluma lagano pakiraju i spremaju svojim domovima, dvjestotinjak spačekista još će malo uživati u Hrvatskoj. Naime, 4. kolovoza krenula je već najavljivana Jadranska i kontinentalna ruta, svaka sa po sto vozila. Njima je organizator, Hrvatski 2CV Citroën klub, omogućio da još dodatno upoznaju prirodne ljepote, tradiciju i gastronomiju Lijepe naše.

Što se subotnje završnice tiče, ne treba ni naglašavati da je protekla u odličnom raspoloženju, a dodatni razlog za veliko slavlje imali su predstavnici Slovenije, koji su u tajnom glasovanju pobijedili Italiju i tako postali domaćinima 25. svjetskog susreta Spačeka koji će se u njihovoj zemlji održati 2023. godine. Glasovanje je proteklo vrlo transparentno, s prebrojavanjem glasova na glavnoj pozornici na kojoj je i objavljeno da je Slovenija pobijedila dobivši 40 glasova delegata, naspram 16 glasova za Italiju. Glasovalo je 28 zemalja, a svaka zemlja imala dva glasa. Hrvatska delegacija ovaj puta nije glasovala.

No, zato su čelni ljudi Hrvatskog 2CV Citroen kluba Goran Skrbin i Darko Zornjak uručili prijelaznu zastavu (na kojoj su upisane sve zemlje koje su ugostile susrete) sljedećim domaćinima Švicarcima, kod kojih će se spačekisti okupiti za dvije godine. Potom su Skrbin i Zornjak uputili zahvalu svima koji su im pomogli u realizaciji susreta, posebno prijateljima iz slovenskog Citroën kluba, samoborskoj gradskoj upravi, Zagrebačkoj županiji i ostalim institucijama, uz prigodne darove.

S pozornice pozdrave brojnim okupljenima uputio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je istaknuo kako je Samobor ovime pokazao da je poželjna turistička destinacija i jedan od turističkih centara kontinentalnog dijela naše zemlje te zahvalio svima koji su to organizirali i omogućili drugima da uživaju u slici koja je neponovljiva. Naglasio je da je dodatna vrijednost ovog cjelotjednog susreta u tome što će širom zemaljske kugle spačekisti pronijeti dobar glas o Samoboru te ih je pozvao da ponovno dođu u Samobor.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić je istaknuo da je ovo impresivan susret koji uglavnom okuplja ljude koji znaju prepoznati kvalitetu te će, zadovoljni onim što su vidjeli i doživjeli, pronijeti diljem svijeta pozitivnu priču o Samoboru, Zagrebačkoj županiji i Hrvatskoj.

Organizatori su zahvalili na pomoći i suradnji svim volonterima, partnerima, sponzorima i medijima. Posebno priznanje, uz čelnike Samobora, Zagrebačke županije i predstavnika Amicale Citroen Internationala, dobio je i Kinez Chang Luo, koji s obitelji živi u Velikoj Britaniji i koji je na svom dvogodišnjem putu Spačekom oko svijeta, došao u Samobor po drugi put.

Na završnoj svečanosti dodijeljene su i brojne nagrade sudionicima susreta - najstarijem i najmlađem sudioniku, vlasniku najstarijeg i najoriginalnijeg vozila, najuspješnijima u vožnjama spretnosti i ostalim nagradnim igrama, a održano je i završno izvlačenje tombole u kojoj su sretnici dobili vrijedne nagrade sponzora.

Sve je na kraju završilo prikazivanjem kratkog filma o 23. svjetskom susretu Spačeka u Samoboru, spektakularnim vatrometom Mirnovec pirotehnike uz zvuke skladbe Proud Mary Tine Turner, koja je himna spačekista, a sve su potom začinili Suol Figers odličnim koncertom do kasno u noć.

Organizatori su nakon sedam dana ovog susreta, na kojem su u Samoboru boravili spačeki i spačekisti iz 34 zemlje, posebno sretni što oni iz Samobora odlaze zadovoljni. Iako ih je pratilo promjenjivo vrijeme, svi zajedno su u prilično ležernoj atmosferi uživali u svemu na što su nailazili i u kampu i u šetnji Samoborom, od gastro ponude, do suvenira, među kojima su sad i razglednice ovog susreta, kojeg je Hrvatska turistička zajednica uvrstila među top 30 ovogodišnjih događanja u Hrvatskoj.

Mato Šipuš

 

Priveden kraju 23. svjetski susret Spačeka

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002