09.04.2019.

Planinarski križni put održan u srcu Istre

Taj grad nije moguće sakriti

Središnjim dijelom Istarskog poluotoka, od Svetvinčenta preko Pazina do Motovuna, održavao se u subotu i nedjelju, 6. i 7. travnja, 63. Planinarski križni put u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora. "Nije moguće sakriti grad koji leži na gori", bilo je geslo ovog korizmenog hodočašća na koje se odazvalo preko 500 sudionika iz Zagrebačke i Bjelovarske (nad) biskupije s nekoliko svećenika, a kojima se pridružio i veći broj sudionika Riječke nadbiskupije te mladi Porečke i Pulske biskupije.

Prva postaja bila je u Svetvinčentu u župnoj crkvi, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića. Ondje su svoj hod sudionici započeli molitvom časoslova i meditacijom prve postaje.

Životopis blaženika Miroslava predstavio je domaći župnik vlč. Darko Zgrablić, koji je kroz poticajne misli predstavio život blaženika. Prvoga dana hodočasnici su prošli preko dvadeset kilometara, a nakon župe Svetvinčenat ušli su u župu Žminj, gdje ih je dočekao mjesni župnik vlč. Jordan Rovis i njegovi župljani, predstavivši povijest župe. Žminjska župa prepoznatljiva je po križevima i manjim kapelicama, jer se na njenom teritoriju nalazi preko 110 podignutih svjedoka žive vjere. U drugom dijelu dana hodalo se župom Lindar, da bi se u kasnim popodnevnim satima ušlo u župu Pazin, gdje su se sudionici smjestili na noćenje u dvoranu Pazinskog kolegija.

Večernji program započeo je pozdravom župnika Pazina vlč. Mladena Matike i predstavljanjem kulturno–povijesne baštine župne crkve sv. Nikole. Nagovor, katehezu prije mise održao je fra Josip Vlašić iz franjevačke zajednice u Pazinu, a euharistiju je predvodio vlč. Darko Zgrablić. Obojica su izrekli puno lijepih misli, poticaja za vjernički rast svih sudionika.

Drugi dan započeo je osmom postajom u franjevačkoj crkvi u Pazinu, a hod se nastavio preko župe Beram i razgledom poznate freske Ples mrtvaca u grobljanskoj kapeli. U popodnevnim satima sudionici su molili postaje križnog puta u župama Kašćerga i Zamask, gdje ih je dočekao župnik vlč. Ante Žufić sa svojim župljanima koji su sve hodočasnike počastili domaćim kolačima i okrijepili raznim napicima. Na kraju dana ušli su u župu Motovun, gdje ih je dočekao domaći župnik vlč. Izidor Sekicki. Misu je predvodio generalni vikar Porečko–pulske biskupije mons. Vilim Grbac uz koncelebraciju više svećenika i đakona. U koncelebraciji je bio i vlč. Dalibor Pilekić, povjerenik za mlade Porečko–pulske biskupije.

Hodočasnici koji su bilo okupljeni u 63. Planinarski križni put bili su najveća skupina ikada pristigla u svetište bl. Miroslava Bulešića, punili su župne crkve koje nikad nisu bile punije u zadnjih pedesetak godina, po riječima mjesnih župnika. Zajedništvo mjesne i hodajuće Crkve bilo je vidljivo tijekom čitavog vikenda.

Subotnja kateheza i homilija bile su prenošene uživo na facebook stranicama Udruge Ekosspiritus i tako bile dostupne diljem Hrvatske pa ih je u nekoliko sati pogledalo dvadesetak tisuća ljudi koji prate sadržaje udruge.

Susret su modelirali bračni par Patricia i Tomislav Lukšić iz župe Donja Lomnica. Tekst meditacije na temu gesla napisao je Tomislav Šegina, vjeroučitelj iz Karlovca, dugogodišnji sudionik planinarskih križnih puteva, a ujedno i onaj koji je osmislio dionicu ovogodišnjeg pohoda.

Organizacijski tim Planinarskog križnog puta, predvođen vjeroučiteljem Radovanom Librićem, ponovno je osmislio jedan jako bogat duhovni program koji je sve sudionike pripremio za svetkovinu Uskrsa.

R.L.

 

Planinarski križni put održan u srcu Istre

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002