15.06.2019.

Grad Sveta Nedelja proslavlja svoj dan

Grad koji gradi

Svečanom sjednicom svetonedeljskog Gradskog vijeća u Sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Deščaka u petak, 14. lipnja, je započelo obilježavanje Dana Grada, koje će potrajati cijelog vikenda.

U nazočnosti brojnih uzvanika, visokih dužnosnika iz zemlje i inozemstva i gradskih vijećnika, prigodan uvodni pozdravni govor održao je predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak, naglasivši da je nova gradska uprava u protekle dvije godine promijenila vizuru gotovo cijeloga Grada, ukinula ili smanjila prirez i neke poreze te otvorila 50 gradilišta. Istovremeno, jedan su od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji bilježi porast broja stanovnika pa i dalje rade na povećanju vrtićkih kapaciteta i izgradnji još jedne škole.

Nakon filma o dvogodišnjim postignućima Grada, gradonačelnik Dario Zurovec pohvalio se da je Sveta Nedelja sinonim za grad s pozitivnom poduzetničkom klimom, koji je uspio očuvati miran i ugodan život maloga grada. Zurovec je posebno naglasio fleksibilnost gradske uprave, koja blisko surađuje s poduzetnicima i prilagođava se njihovim potrebama, te podsjetio da su svojim građanima i gospodarstvenicima izravno uštedjeli 7 milijuna kuna najvećim poreznim rasterećenjem lokalne samouprave u državi.

Nazočne su pozdravili izaslanica župana Zagrebačke županije i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i drugi potpredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomo Antičić te saborski zastupnik i gradonačelnik prijateljskog im Grada Bakra Tomislav Klarić.

Javna priznanja Grada Svete Nedelje dobitnicima su uručili predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak i gradonačelnik Dario Zurovec.

Ivanu Člekoviću, osnivaču i doživotnom počasnom predsjedniku DVD-a Rakitje, dodijeljena je Nagrada Grada Svete Nedelje za životno djelo (povelja i novčana nagrada od 10.000 kuna). Nagrada Grada Svete Nedelje dodijeljena je Udruzi Klapa Barun, također iz Rakitja (djeluje od 2007. godine, a čine ju osmorica braće i jedna sestra), za poseban doprinos u promicanju kulture i umjetnosti. Profesorica Senka Frljak dobila je nagradu za postignuća u radu s djecom i mladima u pjevačkom zboru Pikići KUD-a Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja, a Zagreb – Kamp d.o.o. i njegov vlasnik Krešimir Dubrović nagradu su dobili za 10-godišnji doprinos u promicanju svetonedeljskog gospodarstva i turizma. U ime svih nagrađenih zahvalio je Ivan Čeklović.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika dodijeljene su i pohvalnice za izrazitu humanost iskazanu višestrukim darivanjem krvi. Pohvalnice su dobili dobrovoljni darivatelji krvi s područja Grada Svete Nedelje Robert Cerovečki, Milan Hrženjak, Zdravko Razum, Jablanko Herceg i Slavo Radočaj, koji su krv darovali više od stotinu puta.

U glazbenom programu sudjelovali su Tamburaški sastav Kerest, Vokalni ansambl Domenike i Glazbeni studio Sveta Nedelja, a svečanost su uveličali i članovi Svetonedeljske garde Petra II. Erdödyja.

Proslava je nastavljena druženjem na svečanom domjenku, a od 20 sati uz jezero Kipišće u Strmcu nastupom kulturno-umjetničkih udruga Svete Nedelje i klape Cambi.

U subotu se proslava nastavlja od 10 sati Dječjim glazbenim festivalom Radost u pjesmi, a u 15 sati počinje četvrta Svetonedeljska roštiljada, na kojoj će se za bogate nagrade natjecati 30 ekipa. Navečer će na Kipišću zapjevati Jelena Rozga.

U nedjelju, nakon središnjeg misnog slavlja u 11 sati, slijedi smotra povijesnih postrojbi Hrvatske vojske na Trgu Ante Starčevića. Ulaz na sve koncerte i ostale programe proslave Dana grada Svete Nedelje je besplatan.

D.K.

 

Grad Sveta Nedelja proslavlja svoj dan

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002