03.01.2019.

Popevka Krešimira Hercega povezuje nas s Ukrajinom

Šafrun škropi od Samobora do Sambora

Samoborski skladatelj, aranžer i pijanist Krešimir Herceg posljednjih se mjeseci intenzivno bavi projektom radnog naziva Šafrun. Njegov vitalni i znatiželjni duh ovaj ga je put odveo u povijest, a sve je krenulo od, po njemu, čarobne riječi šafrun, što je naziv i CD-a Gradske glazbe Samobor.

Zainteresiran nazivom, konzultirao je Rječnik samoborskoga kajkavskog govora Milana Žegarca Peharnika i iz njega saznao da je šafrun topla ljetna kiša koja dolazi iznenada i može ugroziti pokošeno sijeno na livadama.

Inspirirani tom pojavom, Krešimir Herceg i pjesnik Zoran Perović napisali su pjesmu Šafrun, koja je praizvedena krajem minule godine na 27. pjesničkim susretima Pri svetem Mihalu, a otpjevala ju je Đurđica Pleše Vujica.

No, Herceg se nije zaustavio na tome.

Kao zaljubljenik u povijest povjerovao je u mogućnost da je riječ šafrun kod nas ostala sačuvana od davnih vremena, kada su Bijeli Hrvati, po nekim teorijama, s područja zapadne Ukrajine (Sambor - Vinica - Mugačevo) naselili područje Samobora i našem gradu dali ime. Herceg misli da bi tu teoriju potkrijepilo postojanje pojma šafrun u Ukrajini pa se za pomoć obratio i dr. Jevgeniju Paščenku, izvanrednom profesoru na Katedri za ukrajinski jezik i književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta. On je potvrdio postojanje prezimena Šafrun na području Ukrajine te otvorio mogućnost za daljnju suradnju.

No, Krešimir Herceg cijeloj je ukrajinsko-hrvatskoj priči dao i glazbenu dimenziju te pokrenuo snimanje pjesme Šafrun u zajedničkoj produkciji, prema kojoj bi se našoj Đuki pridružio i muški vokal iz Ukrajine, po mogućnosti iz Sambora. Kako današnja tehnologija omogućuje takvu "suradnju na daljinu", dr. Paščenko je podržao i ovaj projekt, ali on, zbog božićnih i novogodišnjih blagdana trenutačno miruje.

No, za nadati se je da će tijekom siječnja iz Ukrajine stići potvrdan odgovor na samoborski glazbeni poticaj i da će Šafrun doživjeti međunarodnu produkciju.

Robert Škiljan

 

Popevka Krešimira Hercega povezuje nas s Ukrajinom

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002