25.07.2019.

Uspješna intervencija Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora

Vatrogasci spasili Wagnerov dvorac

Posljednjih dana svjedoci smo učestalih intervencija profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca diljem zemlje, nažalost neki i sa smrtnim posljedicama. Samoborski vatrogasci također su posljednih tjedana bili prisiljeni intervenirati, a najviše pozornosti privukao je požar krovišta na Wagnerovu dvorcu u Langovoj ulici.

Kako nam je javio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora dipl. ing. Mladen Žitković, poziv o požaru na objektu Wagnerova dvorca zaprimljen je 20. srpnja u 10 sati i 23 minute te je na mjesto požara odmah upućeno navalno vozilo s troje vatrogasaca. Dolaskom i izviđanjem voditelj intervencije je utvrdio da se radi o požaru krovišta dvorca te da je opožareno oko 20 m² krovišta, koje je uslijed neodržavanja djelomično urušeno, kao i da postoji opasnost širenja požara na ostatak krovišta. Požar je lokaliziran za nešto više od pola sata, a pri tome je potrošeno 5000 litara vode. Radi raščišćavanja opožarene površine i gašenja preostalih žarišta voditelj intervencije zatražio je pomoć u ljudstvu te je na teren pozvano troje vatrogasaca DVD Samobor.

Ovom prilikom mora se istaknuti i da je vatrogascima dolaskom na mjesto intervencije bio otežan pristup samom objektu i polaganje cijevne pruge zbog zaraslog parka oko samog objekta. Napušteni dvorac Wagner privatno je vlasništvo i nalazi se u blizini samog centra Samobora, a park oko dvorca poznat je kao djelo vrhunske parkovne arhitekture.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković javio je i kako se pretpostavlja da je uzrok požara paljenje kartona u potkrovlju objekta, koji se proširio na krovište zgrade. Dodao je kako svakako treba pohvaliti vatrogasce samboorske JVP i DVD Samobor, koji su, iako malobrojni, još jedanput pokazali svoju operativnu spremnost. Doprinos kvaliteti intervencije uz vatrogasce dalo je i troje policijskih službenika PP Samobor, koji su bili prisutni na intervenciji.

M.Š.

Foto: JVPGS

 
25.07.2019.

Samoborski HDZ opet bez predsjednika

Nakon Skendrovića bira se v.d.

Samoborski HDZ opet bez predsjednika

Predsjednik samoborskog HDZ-a Vladimir Skendović podnio je 19. lipnja ostavku, a Gradski će odbor 25. srpnja odabrati vršitelja dužnosti samoborske organizacije.

Skendrović je tim povodom rekao da je bio opstruiran od strane HDZ-a Zagrebačke županije.

- Pretpostavljam da će se na sjednici u četvrtak izabrati v.d. predsjednika, jer se županijska organizacija pobrinula osigurati kvorum koji ja, dok sam bio predsjednik, nisam imao, što je samo dokaz da je HDZ Zagrebačke županije opstruirao moj rad – rekao nam je Skendrović. Osim toga, Skendrović naglašava da je po anketi, koju je proveo samoborski HDZ, imao podršku kao šef te organizacije, ali su ga lokalne strukture HDZ-a opstruirale.

- Nisam imao podršku za rekonstrukciju gradskog HDZ-a, kao ni za dramatičan zaokret u radu HDZ-a u Gradskom vijeću Samobora. Pretpostavljam da će za vršitelja dužnosti biti izabran kandidat ili kandidatkinja koja je na liniji HDZ-a Zagrebačke županije. Ističem da sam uoči izbora za EU parlament "preorao teren" i zaključio da na terenu vladaju veliki otpori politici nacionalnog HDZ-a. Članovi su izrazito podijeljeni, a sve je počelo usvajanjem Istanbulske konvencije – naglasio je Skendrović.

Saznajemo i da visokopozicionirani hadezeovac i stanovnik Samobora Davor Ivo Stier, jedan od Plenkovićevih izazivača za poziciju predsjednika HDZ-a, nema interesa sudjelovati u izborima za predsjednika samoborskog HDZ-a.

R.Š.

 

Uspješna intervencija Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora

Samoborski HDZ opet bez predsjednika

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002