22.02.2019.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora odluke su donesene bez veće rasprave i jednoglasno

Beljak pozivao vijećnike oporbe u HSS

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 21. veljače, gotovo su sve točke dnevnog reda, bez veće rasprave, usvojene jednoglasno.

Prije toga, tijekom Aktualnog sata, uz odgovore koje je davao na pitanja vijećnika, gradonačelnik Krešo Beljak nekoliko je vijećnika (Vladimira Skendrovića i Lovru Mihelića iz HDZ-a i Irenu Franceković iz MOST-a nezavisnih lista), za koje je rekao da ih cijeni kao osobe, kao i njihov rad, pozvao da se učlane u HSS, pa da onda zajednički daju veći doprinos razvoju Grada.

Osim toga, prije prelaska na dnevni red, vijećnike je s projektom upravljanja gradskom imovinom i izradom Gradskog registra imovine, upoznao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina, a potom i Saša Kižlin iz tog odjela.

Registar je izradio tim koji je gradonačelnik imenovao prije godinu dana, a sadrži popis svih gradskih nekretnina, od stanova, poslovnih prostora, zemljišta, zgrada, igrališta i groblja, do kompletne komunalne infrastrukture. Registar bi trebao doprinijeti bržem, boljem i prosperitetnijem razvoju Grada i olakšati rad gradske uprave. Podatke će, za sada, moći koristiti djelatnici gradskih upravnih odjela ili investitori koji iskažu interes, a ubuduće bi trebao biti dostupan i javnosti.

Vijećnici su jednoglasno u prethodnu raspravu uputili Nacrt prijedloga Poslovnika Grada Samobora, a Odbor za statutarno pravna pitanja dobio je rok od mjesec dana za izradu Prijedloga novog Poslovnika koji treba biti usklađen s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Najvažnije promjene, naglasila je u uvodnom obrazloženju pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove Valentina Horvat, odnose se na proceduru donošenja proračuna kada se ne donese na vrijeme i na prijedlog da se proračun ubuduće donosi u jednom čitanju. Vladimir Skendrović predložio je da se ubuduće jedan potpredsjednik Gradskog vijeća bira iz redova oporbe, odnosno da se brišu riječi "u pravilu", koje su do sada to tek predviđale kao mogućnost, a Irena Franceković (MOST nezavisnih lista) predložila je da se Poslovnikom predvidi i procedura pritužbi Odboru za podneske i pritužbe građana, koja po njenom mišljenju sada nije dovoljno jasna.

Također radi usklađenja sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, Gradsko vijeće posebnom je odlukom povjerilo obavljanje komunalnih djelatnosti uglavnom Komunalcu, javnu odvodnju oborinskih voda Odvodnji, a linijski prijevoz putnika, dimnjačarska služba i prijevoz skelom obavljat će se prema dodijeljenim koncesijama.

Vijećnici su bili jednoglasni i u odluci o visini paušalnog poreza smještaja u turizmu pa će iznajmljivači ove godine plaćati 300 kuna po krevetu, 350 po smještajnoj jedinici u kampu, a 150 u objektu za robinzonski smještaj.

Jednoglasno je donesena i Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Samobora u ovoj godini. Sredstva koja Grad za tu namjenu dobiva od države iznose oko 8,5 milijuna kuna, a Grad uz to za osnovno školstvo izdvaja još 15 milijuna kuna, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat. Javnim pozivom, koji će biti objavljen na službenoj internet stranici Grada Samobora, Gradsko vijeće pokrenut će postupak izbora članova za novi saziv Savjeta mladih, kojem u travnju istječe trogodišnji mandat. Uz udruge koje su se opredijelile za rad s mladima i za mlade, kandidate mogu predlagati i učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija te neformalne skupine od najmanje 40 mladih.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Gradsko vijeće je većinom glasova (14 za, 4 protiv i 2 suzdržana) odbilo prijedlog Irene Franceković iz MOST-a nezavisnih lista da se umjesto Zlatka Rešetara u Odbor za statutarno–pravna pitanja imenuje Snježana Drenški, a umjesto Velimira Cvetkovića da se u Odbor za zaštitu okoliša i prostorno uređenje imenuje Boris Krunovar. Irena Franceković protumačila je ovaj zahtjev time da MOST ima pravo na dogovorenih 9 mjesta u odborima pa želi zamijeniti svoje predstavnike te dodala da Zlatku Rešetaru ne mogu oduzeti mandat, ali ga žele zamijeniti u Odboru, budući da je on izabran s liste MOST-a. Zlatko Rešetar je pojasnio da je do ovoga došlo kad je Irena Franceković obavijestila ostale kandidate s te liste 22. listopada da više ne djeluje u okviru MOST-a, već kao nezavisna.

Bez konkretnih primjedbi Izvješće o radu Savjeta mladih u 2018. godini, koje je u kratkim crtama uz detaljan pisani materijal predstavio predsjednik Savjeta Dominik Baltić, usvojeno je većinom glasova (uz 4 protiv). Zapravo, pokazalo se to u raspravi, vijećnici nisu imali primjedbi na rad, već na sastav Savjeta mladih i izbor predloženih kandidata. Vladimir Skendrović rekao je da smatra kako je licemjerno da se pozivaju mladi na predlaganje kandidata, a onda se ti prijedlozi (koji dolaze iz drugih stranaka) ne prihvaćaju, a njegovo je mišljenje i da Grad treba za rad Savjeta mladih izdvajati više sredstava (u ovoj godini to je bilo nešto više od tisuća kuna). U raspravi su rad Savjeta mladih pohvalili zamjenici gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković te potpredsjednica Gradskog vijeća Maja Gračanin (SDP).

Vijećnici su jednoglasno dali prethodnu suglasnost na Prijedlog Statuta Samoborskog muzeja, a na kraju sjednice ih je pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić obavijestio da će sada redovito jednom mjesečno dobivati od gradonačelnika informaciju o korištenju proračunske zalihe (što je nova zakonska obveza). U siječnju ove godine sredstva proračunske zalihe nisu bila trošena.

Aktualni sat

Vladimira Skendrovića zanimalo je može li Grad Samobor projekt LED rasvjete financirati bez podizanja kredita, recimo uz potporu Zagrebačke županije, te zašto Grad Samobor nije 2012. godine ukinuo pravo građenja Fantasylandu. Uz to je predložio da se nekako riješi problem najezde štakora uz potok Gradnu, na što se žale stanovnici na Trgu i okolici.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je da će se Grad za LED rasvjetu kreditno zadužiti uz minimalnu kamatu od 0, 5%. Kompletno će se zamijeniti 6700 starih rasvjetnih tijela, a Stanec je podsjetio da je u međuvremenu propao projekt NEW Light Zagrebačke i Krapinsko–zagorske županije, dok Fond za energetsku učinkovitost nije raspisao za ovu namjenu niti jedan natječaj.

Opširan odgovor na pitanje o Fantasylandu dao je gradonačelnik Krešo Beljak te podsjetio da je Šmidhen upropašten još 1990. godine, kada je firma Prodex (u društvenom vlasništvu) iznajmila cijeli kompleks privatniku za sitne novce. Privatnici su se obogatili bez ulaganja i nakon toga sve ostavili u derutnom stanju. Grad Samobor je, smatra Beljak, mogao ući u vlasništvo i sačuvati cjelokupni kompleks te potražiti strateške investitore, kao što su, na primjer, Tomislav Debeljak i Franjo Koletić, koji su bili zainteresirani. Potom je Beljak podsjetio vijećnika Skendrovića da je tamo po nalogu Ive Sanadera napravljen aranžman s državnom Hrvatskom poštanskom bankom, čiji je direktor bio Protega, pa je dignut hipotekarni kredit od 35 milijuna kod Zagrebačke banke koji je nenaplativ, a Samobor su vezali ugovornim obvezama s nekoliko tvrtki Fantasylanda, koje nisu imale novaca, a od Samobora su dobili pravo građenja za 3. fazu projekta i zadužili se još dodatnih 10 milijuna kuna. Uglavnom, radilo se o brojnim malverzacijama, tvrdi gradonačelnik Beljak, povezanima s Ivom Sanaderom, u suradnji s lokalnim HDZ-om. Došla je kriza, projekt je stopirao netko iz vrha HDZ-a, a Grad Samobor ne može iz toga izaći, jer je na temelju prava građenja kasniji vlasnik ili suvlasnik uzeo još jedan kredit, a istovremeno Fantasyland tuži državu za naknadu štete u iznosu od 1,2 milijarde kuna izgubljene dobiti, dok, prema informacijama ministra državne imovine Marića, država će izgubiti taj proces i na kraju kroz nagodbu tim ljudima isplatiti nekoliko stotina milijuna kuna od državnih obveznika.

- A to je povezano s najezdom štakora koju ste spomenuli, jer ti su štakori uništili hrvatsku državu, koja je na koljenima. A najezda štakora i dalje traje i opljačkat će i ove ostatke ostataka - zaključio je Beljak. Ipak, nakon toga je Vladimira Skendrovića, kao poštenog čovjeka koji je u nepoštenoj stranci, pozvao da dođe u HSS i da zajedno rade za dobrobit Samobora.

Vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je zašto od predsjednika MO nije mogla dobiti ključ kako bi u društvenom domu u Gradni organizirali druženje s građanima na temu komunalnih problema na sat vremena. Sastanak s mještanima održali su u kafiću, a razgovarali su o potrebi izgradnje nogostupa i autobusne stanice. Irena Franceković najavila je da i ubuduće planira obilaziti mjesne odbore, kako bi na terenu čuli što ljudi misle i žele. Da je i sam imao neugodnosti u tom mjesnom odboru, gdje je izbore dobio HDZ, rekao je i gradonačelnik Beljak te obećao da će zadužiti svoje suradnike da joj se omogući ulazak u društvene domove. Istovremeno je i Irenu Franceković pozvao da dođe u HSS, jer će iza sebe imati jaku političku organizaciju, a ukoliko to ne želi, omogućit će joj da dođe na svaku tribinu koju organizira gradska vlast, kako bi tamo predstavila svoj program. Ipak, Beljak je uvjeren da od toga neće biti koristi, budući da je njena politička opcija atrofirala i MOST će se srušiti. Uz zahvalu na pozivu, Irena Franceković je rekla da će ostati nezavisna vijećnica.

Poziv u HSS dobio je i mladi vijećnik HDZ-a Lovro Mihelić, koji je upozorio na problem mještana Vrbovca i Celina zbog smrada od nelegalnog odlaganja otpada uz Tebež. Upozorio je i da nije pravedno što oni više nisu oslobođeni plaćanja komunalne naknade, budući da i dalje žive pored smeća. Upozorio je i na nužnost obnove horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima koji se jedva vide.

Gradonačelnik Beljak je rekao da je to u planu, čim to dozvole vremenske prilike, a za ilegalno odlaganje otpada rekao je da je odraz kulture, jer građani se libe prijavljivati prijestupnike, kao i druge nepravilnosti u društvu, jer je to odraz našeg podaničkog mentaliteta. Zato je pozvao i vijećnika Mihelića da dođe u HSS, jer s ovakvim pozitivnim razmišljanjem ne može prosperirariti unutar grupacije koja gleda samo svoju korist. Ipak, priznao je gradonačelnik, nisu sve krivi niti građani, jer, na primjer, Samobor nema odlagalište građevinskog otpada, a nitko ga niti "u svom dvorištu" ne želi.

Zlatka Rešetara zanimalo je može li se napraviti autobusno stajalište u Dubravi Samoborskoj i nogostup u Ulici Franza Listza. To će Grad razmotriti i napraviti projekt, rekao je Željko Stanec te podsjetio da za autobusnu stanicu suglasnost daje policija, a za nogostup se zahtjev treba dati gradskoj četvrti i, ako postoje uvjeti, stavit će to u program i napraviti.

D.K.

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora odluke su donesene bez veće rasprave i jednoglasno

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002