Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

O kućnim ljubimcima i brigama oko i za njih

Volimo mi njih, ali...

Krajem kolovoza postoji dan koji je posvećen našim najdražim kućnim ljubimcima – psima. Lijepo je da i oni imaju svoj dan, odnosno da se na taj način potiče svijest o potrebi brige za životinje koje držimo u ili oko svojih kuća. Prema nalazima kostiju u špiljama čini se da je pas već tisućama godina naš vjeran pratilac. Lako se prilagođava čovjeku i prihvaća ga kao vođu nekog novog čopora u nekom novom okruženju. Držanje pasa u kući donekle se razlikuje od držanja u dvorištu, gdje pas ima slobodu kretanja i obavljanja svojih fizioloških potreba. Kad je pas kao član uže obitelji u kući traži i određeni dodatni angažman u pogledu zadovoljenja svojih potreba. Prije svega kretanja i obavljanja nužde. U većini slučajeva to nije moguće obaviti u stanu pa ga vlasnici moraju barem dva puta dnevno izvoditi u šetnju. I tako svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete i vlastita ograničenja u slobodnom vremenu. Nužda je nužda! Mora se obavljati svakoga dana. Osim toga, psu je potrebno kretanje i druženje s drugim predstavnicima svoje vrste. Da ne govorimo da psi, kao uostalom i sve druge vrste, uključujući i čovjeka, imaju potrebu za razmnožavanjem. Dakle, vođenje kućnih pasa van nužnost je kojoj se moraju prilagoditi članovi obitelji koji žele imati tog kućnog ljubimca.

I nikome ništa. Vlasnici šeću sa svojim psima i pritom se međusobno druže, propitujući što čiji pas voli, što jede, čime se igra, kakvo mu je zdravstveno stanje, kakve navike ima i sve tako redom, kao da se radi o pravom članu obitelji. Što on za mnoge i jest! Treba za psa izdvojiti i određenu sumu novca te mu kupiti hranu koju voli, vitaminske i ine dodatke u prehrani kako bi mu dlaka bila sjajnija, a kosti jače, igračke s kojima se voli igrati, kaputić koji će ga zimi zaštititi od vremenskih nepogoda, školovati ga kod priznatih dresera, odvesti ga frizeru za pse, cijepiti ga redovito, davati mu lijekove protiv crijevnih parazita, kupati ga u posebnom šamponu, voditi ga veterinaru kada oboli, a za one ponosne voditi ga na izložbe pasa kako bi ga i drugi vidjeli, a stručnjaci ocijenili njegov izgled i ponašanje. Ponosni su vlasnici na svoje ljubimce. Njima su svakako oni najdraži. A psi znadu uzvraćati ljubav. Nisam jednom čuo kako vlasnik psa kaže da mu se kod povratka kući najviše veseli pas. Znatno više negoli drugi članovi obitelji. A to je, nažalost, istina. Pas dobrim uzvraća na dobro i pamti. Stoga me ne čudi da mnogi ljudi imaju pse u svojim stanovima, premda to smatram određenom žrtvom koju svi u obitelji moraju prihvatiti kad je pas među njima. Ponekad roditelji popuste na moljakanje djece da im kupe psa. Kako pas raste tako rastu i obaveze oko njega. Obično to završi tako da djeca prestanu redovito voditi psa u šetnju izgovarajući se brojnim školskim i drugim obavezama pa sav "teret" pada na pleća roditelja. Bilo kako bilo, oni koji imaju psa moraju biti spremni podnijeti određenu žrtvu za svog ljubimca koji im to višestruko uzvraća nesebičnom ljubavlju. I na kraju su svi zadovoljni.

Nisam mislio pisati traktat o psima i odnosu čovjeka prema toj životinji već o ponašanju njihovih vlasnika kada ga izvedu u šetnju. Cilj šetnje je da pas obavi nuždu i vlasnici se ne vraćaju kući dok to njihov pas ne obavi. Gdje će on to obaviti? Najprirodnije je negdje na livadi ili oko nekog žbunja. U gradu trave i žbunja ima samo u parkovima i na dječjim igralištima. Za neke vlasnike posve je normalno da svoje potrebe pas obavi na najbližem dječjem igralištu. Do prije nekoliko godina na dječjim igralištima obavezno je bio pješčanik u kojem su se igrali najmlađi s kanticama i lopaticama gradeći kule i slične figure. Kad su lokalne vlasti shvatile da je pijesak idealno mjesto na kojem psi i mačke mogu obaviti nuždu i da na taj način zdravlje djece može biti ugroženo, svi su pješčanici uklonjeni s dječjih igrališta. Kako bi se utjecalo na vlasnike da svoje pse ne vode na dječja igrališta ljetos su u Samoboru oko igrališta sa svih strana postavljene ploče koje jasno daju do znanja da je vođenja pasa po toj površini zabranjeno. Međutim, vlasnici se uglavnom ne obaziru na te oznake, već i dalje dovode pse koji se ponekad istovremeno uz djecu tamo igraju. Moram biti iskren prema vlasnicima i pohvaliti većinu koja nakon što pas obavi nuždu njegov izmet pokupi u vrećicu i baci u obližnju kantu za otpatke. No, mislim da to nije dovoljno. Nije moguće sve pokupiti, osobito ako pas ima smetnje s probavom, a svakako na površini ostaje mokraća. U svakom slučaju, postoji izvjesna opasnost da se neka bolest prenese s psa na dijete. Stoga bi minimum odgovornosti vlasnika pasa bio da na dječja igrališta ne puštaju svoje ljubimce, jer im tamo nije mjesto, a osobito to nije mjesto za vršenje nužde, već za sigurnu i zdravu dječju igru.

Molim čitatelje vlasnike pasa da mi ne zamjere. Volim pse i imao sam ih u svojem domu tijekom dvadeset godina tako da znam koju su brigu preuzeli. No, kao liječnik upućujem na važnost zdravog okoliša u kojem se igraju naša djeca.

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE