Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Nakon dugogodišnje medijske šutnje stvar s Agrokorom je "eksplodirala"

"Lex Gazda" za lošega gospodara

Godinama pratim zbivanja u raznim segmentima našeg društvenog života. Uočio sam da se u javnosti otvaraju brojne neugodne teme iz prošlosti i sadašnjosti te da se ne štedi nekadašnje, a ni današnje vođe naroda. Neke se kritizira malo više, neke malo manje. Ovisi o povijesnoj distanci i političkom i svjetonazorskom opredjeljenju onoga koji raspravlja o nekoj povijesnoj ličnosti i njenoj ulozi u stvaranju današnje Hrvatske. Međutim, o nekim ljudima nije se moglo ništa čuti, premda su bili ključni za ekonomiju ove zemlje posljednjih desetak godina. O njima nisu raspravljali novinari, o njima nisu govorili sindikalisti. Bio je to svojevrstan muk u eteru povezan s nečijom neprikosnovenošću, nedodirljivošću. Sjećam se samo jednog, manje-više nevinog, pokušaja da se ukaže na nedopustive radnje, nedostupne običnim smrtnicima. Radilo se o useljavanju obitelji moćnika u prekrasan dvorac koji je spomenik kulture određene kategorije. Javnost je bila umirena izjavom da će dvorac biti dostupan građanima za razgledavanje. A kod pokušaja nekolicine da uđu u dvorac angažirani su zaštitari koji su ih odbili u njihovoj nakani.

Kad sam nedavno čuo neke ministre kako javno spominju najvećeg privatnog poslodavca, shvatio sam da se u našoj državi događa nešto jako ozbiljno. Ekonomski potresi koji se počinju osjećati u Lijepoj našoj mogu biti vrlo pogubni za njene stanovnike. Država je omogućila pojedincu da zauzme toliko ekonomskog prostora da je doprinos tog privatnog koncerna BDP-u čak 15%. Broj zaposlenika u tom koncernu je više desetaka tisuća ljudi, a to znači da je preko stotinu tisuća obitelji neposredno ovisno o opstanku takvog ekonomskog diva. Što bi se dogodilo s državom da takav porezni obveznik propadne? Računica je svakom jasna. Bio bi to ekonomski, a moguće i neki drugi, krah te države.

Država se u principu ne bi trebala miješati u poslovanje privatnih tvrtki, a još manje ulagati naš novac u spašavanje neuspjelog megalomanskog projekta pojedinca. A država se upravo tako ponaša u odnosu na desetke tisuća malih i srednje velikih tvrtki. Nije ih briga za njihov opstanak. Svjedoci smo propadanja velikog broja takvih tvrtki i obrta i sveopćeg osiromašenja njihovih vlasnika i brojnih zaposlenika. Otuda i sve veći broj blokiranih građana koji ne mogu podmiriti svoje ranije preuzete obaveze. Osim što su blokirani, dobar dio njih u procesu naknade dugovanja prema bankama ostaje bez svoje jedine nekretnine, krova nad glavom u doslovnom smislu te riječi. Neki dan je u nekoj emisiji govorila žena koja je ostala bez stana koji je prodan u bescjenje kako bi banka namirila neki svoj gotovo zanemarivi dug (u početku od svega nekoliko stotina kuna). Postupanje prema takvima je nemilosrdno, a deložacije su u našim gradovima svakodnevna pojava. Ministar financija želi ublažiti ovu situaciju prijedlogom da se izvrši oprost duga pojedincima u visini prosječne plaće. Lijepa gesta koja se može odnositi jedino na dug prema državi ili javnoj službi. Nikako ne i onaj prema bankama, a takav je u većini. Usto, predlaže se zakon kojim ne bi bilo moguće nekome oduzeti njegovu jedinu nekretninu. Te dvije mjere zapravo su prašina u oči građanima kako bi se lakše progurao zakon o zaštiti najmoćnijih.

Tako je to kad je u pitanju za državu značajan stanovnik. Kako bi država mogla intervenirati našim novcem u pokrivanju basnoslovnog dugovanja svojih važnih stanovnika, odlučuje se za donošenje zakona koji će im to omogućavati. Ministrica se trudi naglasiti kako donošenje takvog zakona nema veze s vlasnikom koncerna koji je pred kolapsom te da će se on odnositi na sve koji zapošljavaju više od 8 000 ljudi. Pa koliko je takvih u Hrvatskoj? A ne radi se o malim dugovanjima, već u ovom slučaju o 16 milijardi kuna. U očekivanju isplate tog dugovanja su, uz naše velike privredne subjekte, brojni mali proizvođači, vlasnici OPG-a itd. Njihovo preživljavanje ovisi o isplati tog duga. I tako će država pod geslom spašavanja naše privrede omogućiti pojedincima, koji su se upustili u megalomanske poslove, da i dalje uživaju u svojim dvorcima, da se i dalje voze vlastitim zrakoplovima i helikopterima, te da i dalje odmor provode na luksuznim jahtama kružeći oko vlastitog otoka. Njima i dalje neće ništa nedostajati, a kamoli da se boje za svoju privatnu imovinu. Tako ćemo i dalje imati očajne obitelji izbačene doslovno na cestu zbog gotovo zanemarivog duga, uz nemogućnost angažiranja nekog poznatijeg odvjetnika da ih spasi, a s druge strane nasmijana lica članova obitelji na naslovnicama naših magazina koji donose slike iz privatnog života obitelji vlasnika koncerna spašenog našim novcima. Pa gdje je tu društvena jednakost pripadnika iste zajednice? Nemojmo se zavaravati. Jednakosti nikada nije bilo niti će je biti, a ona je sve manja i manja u postojećem ekonomskom sustavu. Do kada će većina nezadovoljnih trpjeti takvo stanje pitanje je budućnosti. Činjenica je da je naš narod visokog praga tolerancije i dugo šutke dopušta da se nad njim provodi zulum!

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE