Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Sniženja - običan marketinški trik i prijevara nas kupaca

Sezonski popust na hrvatski način

Upravo su pri kraju sezonska sniženja cijena robe u našim trgovinama. To zavređuje poneku riječ i kratki osvrt. U Europi već desetljećima postoji sezonsko sniženje cijena. Događa se to dva puta godišnje. Usred ljeta počinje ljetno sniženje, a usred zime ono zimsko. Tada započinje povoljna rasprodaja ljetne, odnosno zimske odjeće i obuće. Prilika je to da se građani relativno jeftino, dobro i kvalitetno obuku. Nisu na popust samo nepoznate marke odjeće. Na sniženju je sva roba, bez obzira radi li se o poznatim tvrtkama i tzv. brendiranoj robi ili onoj manje poznatih proizvođača. Ne radi se tu o pustom pražnjenju pretrpanih skladišta, već o stvarnom sniženju cijena one robe koja se upravo nalazi u trgovinama. Gotovo da nema popusta nižeg od 50%.

Imao sam prigodu u nekoliko navrata biti u Berlinu u vrijeme sezonskog sniženja cijena. Svaki put to je bila odlična prigoda da za malo novca kupim dosta toga. Čak štoviše, niske cijene mamile su me da kupim i ono što mi možda toga časa i nije bilo potrebno te na taj način potrošim i više negoli sam bio namijenio. Sniženje je uvijek tako povoljno da je veliki mamac za kupce. Zainteresirani obično potraže robu i prije njenog sniženja, probaju, donesu odluku o kupovini i pričekaju sniženje. Znadu da će sigurno taj isti artikl, iste kvalitete, od istog proizvođača, biti upola jeftiniji za koji dan, kad započne sezonsko sniženje. Uvijek bih se s takvog putovanja vraćao s kovčegom više, punim nove robe, a na veselje svih ukućana. Ma koliko da sam potrošio, imao sam osjećaj da sam profitirao. To i jest bit povoljne trgovine u vrijeme sezonskog sniženja cijena - da svi budu zadovoljni: i kupac i trgovac i proizvođač.

A kako je to kod nas? Kao prvo, do dolaska demokracije bivši sustav nije poznavao pojam sezonskog sniženja. Roba je bila više-manje dostupna svima, uz relativno niske cijene, ali i relativno nisku kvalitetu. Kvalitetna roba i tada je imala svoju cijenu, koja se nije prigodno snižavala. Kvalitetniju robu je kupovao onaj tko je imao pa mu nikakva sniženja i nisu bila važna. Po ugledu na zapadnu Europu počeli su i naši trgovci uvoditi novitete, poput sezonskog sniženja. Odlično, rekao bi neupućeni, koji bi u izlozima naših trgovačkih centara vidio najavu sniženja cijena do 70%. Tek kad kupac uđe u trgovinu tada shvati da je u toj reklami, koja je točna, nekoliko zamki. Prva je u onoj maloj riječi DO. To znači sniženje od nekog malog postotka pa sve do tih istaknutih velikih 70%. Druga kvaka je u činjenici da je velika većina robe snižena za posve mali postotak, obično od 20 do 30%, a samo poneki atrikl je snižen za 70%. I to obično onaj koji nikoga posebno ne zanima i koji ionako nije niti prije imao nikakvu prođu na tržištu. Formalno, trgovci nisu nikoga prevarili svojom reklamom i najavljenim popustom. On je doista DO 70%.

Međutim, nije to sve što se krije u sezonskim popustima na hrvatski način. Postoji još mnogo načina za prijevaru kupaca. Jedan od posve uobičajenih je poskupljenje robe pred sezonsko sniženje. Ako ne vjerujete, to je barem lako provjeriti. Prođite trgovinama par mjeseci prije sezone "sniženja" cijena. Snimite cijenu robe koja vas zanima pa ponovno dođite desetak dana prije najave "sniženja". Siguran sam da ćete se iznenaditi da je u međuvremenu cijena istog artikla porasla za barem 30%. Potom slijedi najavljeno "sniženje" kojim se taj isti proizvod reklamira kao 30% jeftiniji. Običan marketinški trik, a u stvari prijevara nas kupaca. Ponekad imate prigodu na artiklu pronaći naljepnice s različitim cijenama. Kako skidate pojedinu naljepnicu cijena je sve niža i niža. I na kraju otkrijete da je uz najavljeni popust taj artikl zapravo skuplji negoli na početku kad je tek stigao u trgovinu. Što je to nego prijevara! Još je veća prijevara u kvaliteti markirane robe. Neki trgovci "markiranu" robu nabavljaju ne kod stvarnog proizvođača, već kod dobavljača krivotvorene robe. Gotovo je nemoguće zamisliti koliko te robe neotkriveno uđe na naše tržište. Povremeno čujemo vijest kako su naši carinici otkrili čitav kontejner krivotvorene "brendirane" robe, uz objašnjenje carinskih stručnjaka po čemu se ona prepoznaje. A što je s onom robom koju nisu otkrili? Završava po visokoj cijeni u našim trgovinama i koliki god da je popust tu robu plaćamo višestruko preplaćeno.

Država pokušava zaštititi kupce zakonskim propisima. Kupci se štite putem udruga za zaštitu potrošača, koje im pomažu u borbi s prijevarama trgovaca. Činjenica je da se uvodi i u tom području sve više reda, ali to je još uvijek daleko od stvarnog sezonskog sniženja koje je uobičajeno u drugim europskim zemljama koje imaju dobro uređeno tržište, efikasnu inspekcijsku službu i koje cijene svoga kupca od kojega dobro žive. Nama će trebati još puno vremena da dođemo do te razine. Na nama kupcima je da ukazujemo na nelogičnosti i prijevare te razotkrivamo nepoštenje u trgovini, kako u odnosu na kvalitetu robe tako i u odnosu na cijenu.

Arhiva 2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002