Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Prijava boravišta ili uvođenje policijske države

A što je s Ustavom zajamčenom slobodom kretanja?

Turistička sezona je, nažalost, u Hrvatskoj pri kraju. Traje prekratko, a naši turistički djelatnici nikako da nađu načina da se njeno trajanje produži. Doduše, svake godine iznosimo sve bolje i bolje rezultate turističke sezone, što se ogleda u broju turista koji su posjetili našu zemlju, u broju noćenja koji je ostvaren i ukupnoj zaradi koja je iz toga proizašla. Tek nedavno uspjeli smo doseći prijeratne rezultate, čime je u dosadašnjem razvoju Hrvatska znatno oštećena. Nesumnjivo, danas imamo sve bolje hotele, sve bolje privatne smještajne kapacitete i sve bolju kulinarsku ponudu. Nije više presudno samo more i sunce, kojeg srećom imamo Bogom dano. Učinjeno je puno, kako na društvenoj tako i na privatnoj razini. U prilog nam ide i nepovoljna sigurnosna situacija u nekim turistički snažnim destinacijama. Ipak smo mi sigurna zemlja, odnosno, bolje rečeno, nismo od osobitog interesa nekim terorističkim grupacijama koje trebaju spektakularne akcije koje će odjeknuti širom svijeta.

Kako bi se ostvario što bolji turistički uspjeh za državu je važno smanjiti sivo tržište u kojem iznajmljivači prostora ne plaćaju porez na dohodak. Nedavnim uvođenjem internetske prijave turista stvari se dovode u red i pojednostavljuju. Nije više potrebno odlaziti svaki dan u turističku zajednicu (ili neki njihov kiosk u manjem turističkom mjestu) i odnositi osobne dokumente pristiglih turista. Iz svoje kuće iznajmljivač jednostavnim pristupom na internetsku stranicu eVisitor ostvaruje neposredni pristup mogućnosti prijavljivanja. To je na kraju izvanredan izvor informacija za različite svrhe i za različite korisnike, od porezne uprave, preko Ministarstva turizma, Državnog zavoda za statistiku, do Ministarstva unutarnjih poslova. I sve mi to izgleda vrlo uređeno i dobro napravljeno. Pripreme za uvođenje ovakvog načina registracije trajale su tri godine i nakon uspješne pilot studije u nekoliko naših turističkih gradova i općina sustav je profunkcionirao na čitavom teritoriju Hrvatske.

U turističkom smislu gradovi i općine podijeljeni su u četiri kategorije. Najbolje destinacije su u A kategoriji, a najlošije u D. Pa tako oni u A kategoriji plaćaju najviši iznos turističke pristojbe. Inspekcijske službe sada lako mogu provjeriti u svakom objektu da li se turisti uredno prijavljuju ili ne. U slučaju da vlasnik objekta zanemari svoju obavezu slijedi mu pristojna novčana kazna. I to je u redu, jer vara sve nas uplaćujući manje u državni proračun. A što je s vlasnicima kuća za odmor? Kakve su njihove obaveze? I do sada su vlasnici takvih objekata morali uplaćivati za sebe i svoje ukućane/goste tzv. boravišnu pristojbu. Visinu te pristojbe određuje Vlada RH svake godine za iduću turističku sezonu svojom odlukom. Vlasnici kuća za odmor imaju obavezu svake godine uplatiti boravišnu pristojbu čak i za sebe, premda su vlasnici objekta. I to je u redu, jer "sredstva prikupljena od boravišne pristojbe namjenski se koriste za promicanje hrvatskog turizma i za poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu". Inače "boravišna pristojba plaća se po svakom ostvarenom noćenju. Plaćaju je pod jednakim uvjetima domaći i strani državljani". U slučaju vlasnika kuća za odmor, koji ne iznajmljuju svoj objekt u turističke svrhe, plaćanje se obavlja odjednom za čitavu godinu. Visina te pristojbe također ovisi o kategoriji mjesta u kojem se nalazi dotični objekt.

Do ovog trenutka sve je jasno i sve se može smatrati opravdanim, premda vlasnik kuće za odmor (iliti vikendice) uredno plaća porez na kuću, komunalni doprinos, potrošnju struje i vode, odvoz otpada iz svoje kuće i s javnih površina, a neki preko udruga vikendaša uplaćuju i za razvoj svoga mjesta, čime se poboljšavaju zajednički uvjeti boravka u tom mjestu (uređenje plaža, pristupa vodi, odlagališta otpada, sađenje drveća i uređenje zelenih površina, tuševa i tekuće pitke vode na plaži i dr.).

I, gdje ja sada vidim problem? Problem je u tome što je vlasnik kuće za odmor obavezan redovito prijavljivati preko sustava eVisitor svaki svoj dolazak, kao i dolazak svakog člana svoje obitelji, za koje je uplaćen cjelogodišnji iznos boravišne pristojbe. Preko eVisitor sustava postoji obaveza tog prijavljivanja, pod prijetnjom veće novčane kazne u slučaju da se to ne čini. Pritom se za svakoga mora upisati dan i sat dolaska i odlaska. Ako pogledamo što je zakonodavac predvidio kao obavezu prijavljivanja kod promjene prebivališta onda je jasno da je "boravište mjesto i adresa u RH gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila. Boravište se prijavljuje ako će trajati dulje od tri mjeseca". Dakle, vlasnik kuće za odmor ne mora nikome prijavljivati dolazak u svoju vikendicu, ako to neće trajati dulje od tri mjeseca. Prema sustavu eVisitor ta zakonska odluka ne vrijedi. Prijavljivati se mora svaki put (dan i sat). Pitam se, nije li to ukidanje ustavne slobode kretanja građana Republike Hrvatske.

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE