Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Dilema: uvoziti samo cure za ženidbu ili pak cijele obitelji?

Bez novca nema ni ženidbe!

Nedavno je u medijima objavljena vijest da muškarci iz Dalmatinske zagore po žene odlaze na Filipine. Samo po sebi to i ne bi bilo ništa čudno, obzirom na činjenicu da je taj dio Hrvatske doživio populacijski krah te da je mali broj naših žena koje se odlučuju za udaju i ostanak u tom kraju. U članku se navodi kako je jedan od tako oženjenih, da bi dobio bračnu vizu za svoju suprugu na godinu dana, morao na svom računu osigurati 2500 kuna mjesečno za njeno uzdržavanje. Postavlja se pitanje diskriminacije u odnosu na brakove s domaćim djevojkama.

Naši zakonodavci trebali bi ovu pojavu promatrati sa šireg, populacijskog stanovišta. Za sam početak potrebno je bolje se upoznati s promjenama u strukturi stanovništva. Od prvog poslijeratnog popisa iz 1953. godine pa do posljednjeg iz 2011. godine lako je uočiti promjene u dobnoj strukturi stanovništva. U prvom popisu se radilo o pretežito mladoj populaciji, s relativno malim udjelom starijeg stanovništva. Kroz idućih pola stoljeća raste udio starijih osoba, dok je onaj mlađih u neprekidnom padu.

Za analizu stanovništva Hrvatske uzeta su u obzir tri pokazatelja. Prvi pokazatelj je prirodno kretanje (prirodni prirast). Prema projekcijama koje su rađene za Hrvatsku, broj stanovnika nastavit će se smanjivati. Iz godine u godinu depopulacija će biti sve snažnija. Hrvatska će uslijed prirodne depopulacije prosječno godišnje gubiti više od 25 000 stanovnika, a to je, primjerice, grad veličine Samobora. Po onom što prikazuje projekcija, Hrvatska će se 2031. godine vratiti na stanje kakvo je bilo 1928. godine. Ono što je ozbiljan problem u Hrvatskoj je ujednačeno visok broj umrlih, uz stalan pad broja živorođenih, što dovodi do sve izraženijeg negativnog prirodnog kretanja. Stopa smrtnosti gotovo je konstantna i kreće se između 11,4/1000 (1991.) i 11,8/1000 (2010.), dok je stopa nataliteta u padu - od 10,8/1000 (1991.) na 9,8/1000 (2010.). Zbog ovoga i prirodno kretanje ima negativan predznak uz pad, tako da se prirodni prirast stanovništva kretao od –0,6 (1991.) do –2,0 (2010.). Očito se Hrvatska zadnjih dvadeset godina nalazi u depopulacijskoj fazi prirodnog kretanja stanovništva.

Drugi pokazatelj je prosječna starost ili prosječna životna dob kao srednja vrijednost. Ona označava srednje godine života stanovništva u trenutku popisa. Općenito se smatra da proces starenja počinje kad prosječna starost stanovništva dosegne 30 godina. Hrvatsko je pučanstvo već 1953. zakoračilo u spomenuti proces, jer je popis otkrio da je prosječna starost 30,7 godina. Iz popisa u popis ta se brojka povećavala.

Treći pokazatelj je indeks starosti, koji pokazuje omjer broja starih 60 i više godina i mladih u dobi do 19 godina. Kritična vrijednost indeksa starosti iznosi 40%. Pogledajmo i prema ovom pokazatelju ukupno stanovništvo Hrvatske. Prije šezdeset godina, popisom iz 1953. godine, Hrvatska je bila u povoljnoj situaciji s indeksom 27,9. Stalnim porastom iz popisa u popis došli smo u najkritičniju fazu, jer je popis 2011. ustanovio vrijednost indeksa starosti od 115! Dakle, premašili smo graničnu vrijednosti od 100, koja pokazuje da na svakog starog stanovnika dolazi jedan mladi.

Paralelno se odvijalo i apsolutno i relativno smanjenje mladog, odnosno povećanje udjela starog stanovništva u ukupnom stanovništvu Hrvatske. Smatra se da je neka populacija stara, ako u njenoj strukturi ima više od 16% stanovnika starije dobi. Dakle, Hrvatska se može ubrojiti u zemlje sa starom populacijom. Visok udio starijih osoba u strukturi stanovništva vrlo je nepovoljan s ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog aspekta. Osobe starije životne dobi nisu više u reproduktivnoj fazi života, nisu radno produktivne, povećana je njihova potreba za skupljim oblicima zdravstvene zaštite i, u konačnici, češće su korisnici različitih oblika socijalne skrbi. Mali je broj zemalja u Europi koje imaju stariju populaciju od Hrvatske (Italija, Njemačka, Švedska, Portugal, Grčka i još neke).

Dakle, populaciju Hrvatske karakteriziraju procesi starenja, što se ogleda u proporcionalno većoj zastupljenosti osoba starijih od 65 godina u odnosu na one mlađe od 14 godina te znatnom porastu prosječne starosti stanovništva. Od prvog popisa stanovništva iz 1953. do zadnjeg iz 2011. godine udio mladih snižen je s 27% na 14%, dok je u istom razdoblju udio starih narastao sa 7% na 17,7%. Uz to prosječna životna dob stanovnika porasla je s 30,7 na 41,7 godina. Očekivano trajanje života, kao važan pokazatelj zdravlja populacije, naraslo je u prosjeku od 71 godine u 2001. na 76,6 godina u 2010. godini. Trend dužeg životnog vijeka za žene i dalje je prisutan uz povećanje te razlike u odnosu na muškarce sa 6 na 10 godina.

Na kraju se trebamo pitati želimo li da naši državljani sklapaju brakove i rađaju djecu, makar i sa strankinjama, ili ćemo vrlo brzo biti prinuđeni širom otvoriti vrata dolasku radne snage iz drugih zemalja, a ovi će dovoditi čitave svoje obitelji, ili se u konačnici ženiti s našim građanima? Pa u čemu je onda razlika?

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE