Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Tako to ide s posudbama, donacijama i demokracijom

Para vrti gdje burgija neće

Ponestalo domaćici nekog sastojka da zgotovi ručak za svoju obitelj. Nije trebala dugo promišljati kod koje susjede će posuditi pa, kada bude njoj trebalo, vratiti. I tako po tko zna koji put odlazi do susjede i posuđuje nužno. Sjetila se kako je i ona nedavno upravo toj susjedi posudila kad je njoj uzmanjkalo. I tako, dobre susjede jedna drugoj uskaču u pomoć i pomažu u kulinarskoj nevolji. Zna domaćica i kod koje prijateljice može posuditi nešto novca, ako joj ponestane pred kraj mjeseca, a mjesec je uvijek jako dug. Vratit će ona to čim pristigne mirovina; to je prvo što mora podmiriti od silnih novčanih obaveza u svom domaćinstvu. Pa nije se jednom dogodilo da je ona istoj toj prijateljici uskočila u nevolji i pomogla. Ne zaboravlja se to, pomoć u nevolji i pomoć koja stiže na vrijeme. Poznata je ona: tko na vrijeme daje, dvostruko daje. Drže se prijateljice toga i pomažu jedna drugoj kad je potreba. Dakle, posuđivanje kao pojam podrazumijeva da netko tko ima, u dobroj volji, daje nešto nekome tko to nema, a upravo mu je to potrebno, bez posebne nadoknade (kamata, kako bi to nazvali bankari).

Što bi to bilo potrebno našim političkim strankama? Zna se! Uvijek je to novac nužan za funkcioniranje stranke, još više nedostatan u predizborno vrijeme. Ponovno smo u predizbornom vremenu. Zapravo, imam dojam da je u Hrvatskoj uvijek predizborno vrijeme. Jedne godine na državnoj razini, potom na lokalnoj, pa ponovno u krug. Osobito sada kad nije uspio eksperiment s uvezenim predsjednikom i kohabitacijom dviju stranaka, od kojih jedna strana to zapravo i nije. Skup građana bez ideološkog programa i nije politička stranka, to je i dalje samo "GG - grupa građana" čije je udruživanje utemeljeno prvenstveno na njihovim osobnim interesima. Nikako da učimo iz iskustva drugih koji su pokušali isto, bez uspjeha, s brzim raspadom takve neprirodne veze. Dakle, za stranačke aktivnosti potreban je novac! Nije im dovoljno ono što obilno dobivaju od države kao parlamentarne stranke, potrebno je pronaći dodatne izvore financiranja. Neki izvori su legalni pa ih stranke prikazuju u svojim izvješćima, a neki su ilegalni pa ih prikrivaju. Ti ilegalni izvori su osobito opasni za demokraciju, jer obavezuju stranke kojima je posuđen novac na neke ustupke onima koji su im taj novac posudili.

S novcem je zapravo moguće osigurati gotovo sve, što se lijepo vidi iz predizborne aktivnosti nekih kandidata za predsjednika SAD-a. Stoga su neki "donatori" skloni darivanju novca političkim strankama. To je znatno drugačiji oblik financiranja političkih stranaka od spomenute posudbe. Posudba podrazumijeva vraćanje posuđenog iznosa, a donacija ne predviđa vraćanje doniranog iznosa. "Donatori" očekuju da im se uzvrati u nekom drugom obliku, koji će u konačnici višestruku nadmašiti donirani novčani iznos. I to se upravo događa u našem društvu. Novinari uspijevaju otkriti da je jedna stranka dobila nedopustivo visoke iznose novca od nekih firmi, koje navodno ništa ne očekuju za uzvrat. Pitam se kakva je to veza između donedavnog predsjednika jedne od naših najvećih političkih stranaka i neke ruske firme, koja, onako bez nekog vidljivog razloga, donira njegovoj stranci 1,6 milijuna kuna. U svijetu biznisa i razvijenog kapitalizma jedino čemu se klanjaju menadžeri je njegovo veličanstvo NOVAC. On je pokretač svega, a temeljni princip funkcioniranja je imperativ da se novac oplođuje. Nevjerojatno kako novac dobiva neka svojstva živog bića - mogućnost oplođivanja!

Otkrivaju se svakim danom neke firme koje su donedavno bile sasvim marginalne po svom društvenom značenju, a još beznačajnije po svojoj godišnjoj zaradi. Odjednom, gle čuda, vlasnici i menadžeri tih firmi uspijevaju ostvariti višestruko veće novčane zarade negoli ranije. Kako li im to samo polazi za rukom? Neke anonimne PR agencije odjednom imaju sposobne stručnjake, bez koji nije zamislivo poslovanje nekih velikih firmi, poput mađarskog MOL-a. Ili, odjednom se nabava za državne potrebe ostvaruje preko donedavno anonimne firme. Nije potrebna velika pronicljivost da se shvati o čemu se tu radi. Princip je uvijek isti: ti meni – ja tebi. A na čiji račun? Zna se i to dobro. Uvijek iz državnog proračuna, dakle, na račun svih nas poreznih obveznika u ovoj državi.

Nedavno započetim demokratskim promjenama u jednoj od najjačih političkih stranaka u državi čini se da se stvaraju preduvjeti za dokidanjem dosadašnjeg načina financiranja stranaka. Novo vodstvo obećava svojim brojnim članovima i još brojnijem biračkom tijelu da je dosta makinacija i da se nakon više desetljeća uvodi transparentnost kao temelj funkcioniranja stranke. Rješavaju se nepotrebnih koalicijskih partnera. Možda će toj stranci trebati neko vrijeme da se konsolidira i svoje poštenje dokaže nama biračima, koji smo jedini mjerodavni dati im povjerenje da vode državu. Bez obzira na sve, siguran sam da je to novi zamah demokratskih promjena u našem opljačkanom i na prosjački štap bačenom društvu.

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE