23.11.2008.

Renata Glojnarić najavljuje veliki Božićni koncert u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta

Zajednička božićna priča

Renata Glojnarić najavljuje veliki Božićni koncert u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta

Samoborsko Pučko otvoreno učilište odlučilo je realizirati dugogodišnju želju – koncert koji bi na jednom mjestu okupio što veći broj samoborskih izvođača. S ciljem da takav koncert postane samoborska tradicija, ove se godine u tu avanturu kreće prvi put i to Božićnim koncertom 20. prosinca u Sportskoj dvorani Samobor. Osim lokalnih izvođača, predviđen je i nastup domaćih zvijezda poput Radojke Šverko, Jacquesa Houdeka, grupe Rivers te Zrinke Cvitešić i Gorana Navojca. Kako će izgledati koncert pojasnila nam je Renata Glojnarić.

Koja je ideja iza Božićnog koncerta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta?

Prva ideja je bila objediniti što veći broj samoborskih izvođača na jednom mjestu. O takvom konceptu razmišljamo već niz godina. Koliko ćemo u tome uspjeti ove godine, vidjet ćemo, ali bitno je da smo odlučili s time krenuti, pokrenuti tu ideju koja je zapravo potekla od Roberta Polgara. Kako je on radio na Programu Plus Samoborske glazbene jeseni, tako je slušajući naše priče predložio da organiziramo Božićni koncert kao motiv okupljanja.

Kako je koncipiran koncert i tko sve nastupa?

Na Božićnom koncertu će Gradska glazba Samobor biti orkestar, pojačan s 10-ak muzičara, što iz Big Banda, što iz drugih orkestara. Bit će tu, dakle, hornisti, trombonisti i ostali izvođači kojima će se popuniti sastav Gradske glazbe, a bit će tu i njihov stalni gost Hrvoje Rupčić na udaraljkama. Imamo sreće da je Gradska glazba Samobor stvarno izvanredan orkestar koji je već kroz niz nastupa pokazao kako može koncert odraditi vrhunski, tako da će oni uspješno iznijeti i ovaj Božićni koncert. Uz njih će nastupiti zbor Glazbene škole Ferdo Livadić, pojačan profesorima i članovima nekih drugih zborova iz Samobora, tako da će ukupno u tom zboru biti 70-ak ljudi. S njima radi Tatjana Gaćeša i trenutno uvježbavaju svoj program. To će biti okosnica programa.

Predviđeni su i gosti?

Srećom, kroz naš posao stvorili smo puno kontakata, tako da s gostima stvarno nije bilo nikakvih problema pa će na Božićnom koncertu u Samoboru nastupiti Radojka Šverko, diva i po mom mišljenju još uvijek vodeća hrvatska pjevačica. Često puta me pitala kada će konačno nastupiti u Samoboru, a ovaj Božićni koncert se pokazao kao idealna prilika da nakon dugo vremena Radojka Šverko opet dođe u Samobor. Nadam se da je to samo početak niza njenih koncerata u našem gradu. Gosti koncerta će biti i Jacques Houdek, djevojke iz grupe Rivers te Zrinka Cvitešić i Goran Navojec. Nastupit će i Plesni klub Samobor s 9 parova koji će otplesati bečki valcer, a za očekivati je da će s njima malo zaplesati i Zrinka Cvitešić kao pobjednica Plesa sa zvijezdama. Inače, Zrinka i Goran će sve okupljene ujedno i voditi kroz božićnu priču koju smo osmislili, znači, bit će na neki način voditelji koncerta. Što se programa tiče, pjevat će se božićne pjesme, ne samo naše, nego i strane, dakle, bit će to pregled najpoznatijih božićnih melodija.

Veliki koncert zahtijeva i velik prostor, a Samobor, znamo, adekvatnih koncertnih prostora tog kapaciteta baš i nema. Gdje će koncert biti održan?

Božićni koncert bit će održan u novoj sportskoj dvorani u Samoboru, 20. prosinca. Obzirom da se radi o velikom orkestru i velikom zboru, ne bi koncert nikako stao u kino, a u dvorani će imati dovoljno velik prostor s posebno projektiranom pozornicom. Nadamo se da se sportska dvorana također neće pokazati premalenom za sve one koji će htjeti uživati u jednom, nadamo se, fenomenalnom koncertu. Za sada smo predvidjeli oko 700 sjedećih mjesta, a odlučili smo postaviti i okrugle stolove ispred same pozornice koje će moći rezervirati naši sponzori, samoborske firme i obrti. U Božićni koncert su se već uključili kao sponzori Hypo Alpe Adria Bank i tvrtka Hvar, a, naravno, još uvijek su svi potencijalni sponzori, kao i oni zainteresirani za rezervaciju stolova, dobrodošli. Ulaznice će se prodavati u Turističkoj zajednici i u Pučkom otvorenom učilištu, a uskoro će u gradu osvanuti i plakati na kojima će biti detaljnije informacije.

Kad ste se već dotakli prostora, dvorana će vjerojatno biti dovoljno velika, ali što je s akustikom?

Akustika je u dvorani sportska. Drugim riječima, u koncertnom smislu, možemo slobodno reći da je loša što se tiče naših potreba. No, zato ćemo uzeti jako dobar razglas i jako dobrog ton majstora koji će garantirati da će zvuk u dvorani ipak biti vrhunski.

Želja je, pretpostavljam, da Božićni koncert postane tradicija?

U Samoboru kao gradu glazbe, gradu kulture, mislim da je lijepo i primjereno predbožićno vrijeme obilježiti kao vrijeme okupljanja. Ovo je naš doprinos tome, želja da okupimo što veći broj mladih na jednom mjestu, ispričamo jednu prekrasnu zajedničku priču i uživamo u božićnom koncertu koji bi trebao postati tradicija. Želja je da sljedeće godine okupimo još veći broj izvođača, da okupimo još veći broj samoborskih udruga i da to postane u pravom smislu samoborski božićni koncert. A gosti su, naravno, uvijek dobrodošli.

Kruno Solenički

 

Renata Glojnarić najavljuje veliki Božićni koncert u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002