06.03.2008.

Pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić

Veliki tjedan iza Velikog tjedna

Pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić

Odjel za gospodarstvo i Poduzetnički centar Samobor ovih dana imaju pune ruke posla. U tijeku su pripreme za 4. Proljetni sajam, koje dobrim dijelom organizacijski padaju na odjel kojeg vodi pročelnik Željko Radovanić. S njime smo porazgovarali o dolazećem Sajmu i ostalim aktivnostima u njegovoj ingerenciji, od gospodarstva do vatrogastva.

Do 4. izdanja Proljetnog sajma ostalo je ravno mjesec dana. Kako će on izgledati ove godine?

Bit će to veliki tjedan iza Velikog tjedna, koji bi počeo u srijedu, 9. travnja, kod Gabreka gdje bismo predstavili gastronomsku ponudu Grada Samobora i Grada Hvara u jednom susretu srednjoeuropske i mediteranske kuhinje. Naime, ove godine Sajam će imati naglasak na gastronomiji. Dan nakon trebali bismo imati tematski okrugli stol o Samoborskoj salami, za petak 11. travnja predviđena je Salamijada, u subotu je otvaranje Sajma uz dva okrugla stola i on bi još trajao u nedjelju, 13. travnja.

Sve bi se odvijalo na Trgu kralja Tomislava za koji nabavljamo šator od 1400 kvadrata. Predviđeni mu je kapacitet nešto više od tisuću gostiju, uz najveći švedski stol od 50-60 metara na kojem bi se predstavili zainteresirani ugostitelji. U nedjelju će biti i Dani otvorenih vrata Samoborske salame, kao i prošle godine kada je narezano 200 kg samoborske salame i potočeno 200 litara vina u organizaciji Zlatne šajbe.

Što će točno biti predstavljeno na samom Sajmu?

Ove godine nam je Udruženje obrtnika Samobor najznačajnija karika što se tiče same ponude, jer od ukupno 60-ak predviđenih izlagača gotovo polovica je iz miljea UOS-a, a samoborsko obrtništvo osim svog predstavljanja dovodi i goste iz Županje i Pule. Zagrebačka županija predstavit će se sa svojim robnim markama, među kojima je nama svakako najzanimljivija Samoborska salama. Novina je da bismo na Sajmu predstavili i 8 gradova županije u sklopu općeg gastronomskog koncepta, gdje bi se oni predstavili svojim proizvodima. Također, u ovoj godini prvi puta krećemo s okruglim stolovima na teme koje su koncepcijski i sadržajno vezane uz Samoborski sajam. Konkretno, ovo je godina cehova pa će tako prva tema biti cehovi, s podtemom o tradicijskim obrtima. Druga tema bi bila obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno ruralni turizam. Naravno, tu je i okrugli stol prije samog Sajma koji bi govorio o trenutnoj poziciji marke Samoborska salama. S Udrugom Zlatna šajba ćemo probati dogovoriti da bi u danu koji prethodi Salamijadi progovorili o tome što je danas Samoborska salama u kontekstu Grada, kvalitete i tržišta.

Dosta vremena vam u Odjelu za gospodarstvo oduzima i priprema jamstvenog fonda, koji je već nekoliko puta najavljen?

Konačno jamstveni fond poprima svoje konture. Ove godine je Grad u proračunu osigurao 800 tisuća kuna za to i držimo da ćemo od županijskih sredstava, koja su oko 2 milijuna kuna, dobiti svoj "dio kolača" kao i svi drugi gradovi i općine koji budu zainteresirani. Multiplikatori su 1:10, a držimo da bi se krajem ožujka ili početkom travnja počelo s pozivnim dijelom prema svima onima koji bi imali pravo na korištenje tog jamstvenog fonda.

Kome je on namijenjen?

Svima, počevši od mladih i žena, koji ne mogu ili pod težim uvjetima osiguravaju sredstva za rad. Cilj je osigurati poduzetnicima koji nemaju dovoljno vlastitih jamstava prilikom uzimanja kredita da ipak dođu do željenih sredstava. Drugim riječima, banci je sigurnije na taj način plasirati sredstva, jer u Gradu ima dosta solidnog garanta.

Direktor ste i Poduzetničkog centra. Što se trenutno tamo radi?

Dosta je poticajnih sredstava dostupno i moram pozvati sve koji misle da bi mogli imati pravo na poticaj ili im nešto treba da dođu u Ured za gospodarstvo ili u PCS u Bregani gdje će dobiti detaljne informacije o tome imaju li pravo na poticaje. Mi smo spremni i sposobni napraviti za njih kvalitetnu investicijsku studiju, određeni plan ulaganja sredstava i dobar smo vodič do tih sredstava. Imali smo i vrlo značajan sastanak vezan uz licenciranje za građenje, a uskoro ćemo imati novi sastanak s članovima UOS-a vezan uz Zakon o građenju, gdje bi mi kao Grad koji je preuzeo na sebe obvezu izdavanja građevinskih dozvola približili ljudima ono što im nije jasno. Također, u tijeku je novi ciklus osposobljavanja za program uvođenja ISO sustava, a u okviru projekta turistički klaster Po Sutli i Žumberku organizacijski provodimo projekt Turistički tematski putevi Žumberka i Okića, kojim želimo razviti turističku ponudu na tim tematskim cestama.

Pod ingerencijom vašeg odjela je i vatrogastvo. U kojoj fazi je opremanje profesionalne postrojbe?

Mi smo se definirali kao Grad i na svakoj vatrogasnoj skupštini govorimo da je osnov i temelj vatrogastva u Samoboru Javna vatrogasna postrojba. Krenuli smo u projektiranje nove zgrade za JVP i vjerujem da ćemo do kraja godine imati svu potrebnu dokumentaciju kako bismo iduće godine ušli u izgradnju. Što se tiče opreme, a gledajući pravilnik o opremanju, mogli bismo reći da nitko nije adekvatno opremljen i to nije ništa novo. Iz sastanka u sastanak nas na to podsjećaju sva vatrogasna društva. Našoj JVP također nedostaju cisterne, navalna vozila i slične stvari. Gradsko vijeće je donijelo odluku i očekujemo da se Gradu prije ljeta isporuči jedno navalno vozilo koje će barem malo popraviti tu sliku. Što se tiče ostalih vozila, programi s MORH-om i MUP-om idu korak po korak i mogli bi uskoro dobiti tri podvozja za nadogradnju (dva TAM-a 110 i TAM 150) koji su u relativno dobrom stanju, no trebat će poraditi na njima. Računamo da ćemo ih, kad ih opremimo, pustiti u sustav vatrogastva.

U pripremi je i novi plan zaštite od požara?

Kako se Samobor stalno razvija i po broju stanovništva i gospodarstvu to je rezultiralo time da se priđe izradi nove procjene, odnosno plana zaštite od požara. To radi po javnom natječaju odabrana licencirana ustanova koja će to ovih dana staviti u prijedlog prema Gradu, a kada se Poglavarstvo i Vijeće odrede prema tome imat ćemo novi temelj za daljnje aktivnosti. Činjenica je da smo se mi odredili da značajnije podupiremo vatrogastvo u narednom periodu, činjenica je da ćemo uz izgradnju zgrade za JVP prići i realizaciji opreme, međutim, činjenica je i to da je od 21 DVD-a, kojima uvijek kažemo hvala za njihov rad i doprinos, njih samo 9 sudjelovalo u programu koji je vezan uz njihovu temeljnu djelatnost i to u pravilu uz Javnu vatrogasnu postojbu. To iznosim samo kao argument da je temelj JVP, a da su DVD-i potpora. Naravno, vrlo važna potpora, koja osim srca, duše i dobre volja ima i brojno stanje koje je važno za požarišta, a svjesni smo i društvene uloge DVD-a. Nitko ne kaže da nakon opremanja JVP-a nećemo to nastaviti i s DVD-ima tamo gdje imamo zakonsku obvezu i gdje osjetimo da je to potrebno.

I, za kraj, "šuška se" da uskoro u Samobor stiže predsjednik Mesić?

Da, predsjednik Republike Stjepan Mesić je preko svog protokola zakazao posjet našem odjelu u Gradu Samoboru 26. ožujka i pripremili smo program za kojeg čekamo da se verificira. Namjera nam je predstaviti ono čime se Samobor diči u gospodarstvu, poput Klimaopreme, Proklime, ljude koji su puno napravili posljednjih godina i na tržištu zauzimaju značajno mjesto. Posjetili bismo i Miro Čarape te smo predložili još Kristal, odnosno Ghetaldus.

 

Pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002