23.05.2008.

4. izdanje Dana Samoborskih kremšnita najavljuje Jurica Škiljan

Na kremšnite u starogradskom štihu

4. izdanje Dana Samoborskih kremšnita najavljuje Jurica Škiljan

Novo izdanje Dana Samoborskih kremšnita predviđeno je za konac svibnja, od 30. svibnja do 1. lipnja. Trodnevna manifestacija posvećena "kraljici samoborskih kolača" - Samoborskoj kremšniti – i ovaj će put na glavnom gradskom trgu ponuditi bogat program s izvođačima i zabavljačima, kako bi uživanje u najpoznatijoj samoborskoj slastici dobilo i dodatnu dimenziju. Organizatori Dana kremšnita, Samofest i Turistička udruga Samobor, priredili su i čitav niz popratnih aktivnosti, koje bi 4. izdanje Dana Samoborskih kremšnita trebale podignuti na još višu razinu, a novosti nam otkriva Jurica Škiljan.

Što se sprema za 4. izdanje Dana kremšnita?

Odlučili smo uzeti one najbolje stvari iz prethodna tri izdanja, pa tako za 4. Dane Samoborskih kremšnita planiramo organizirati natjecanje, nadamo se u dogovoru s Večernjim listom, u izradi kremšnite najsličnije samoborskoj za one koji nisu profesionalni slastičari. U tijeku je i natjecanje u osnovnim školama Samobora i Svete Nedelje za najbolji haiku posvećen samoborskim kremšnitama. Što se samog programa tiče, za subotu, 31. svibnja, predvidjeli smo program za mlade izvođače s područja Samobora. Ta je subota posvećena amaterima, dječjim zborovima, Glazbenoj školi, a svojim će se programom predstaviti i Osnovna škola Bogumila Tonija (koja do sada nije sudjelovala na Danima kremšnita). Omogućit ćemo mladima s područja Samobora da se pokažu. Program će biti duži nego što je bio prošlih godina, a planiramo da će trajati od 9 pa sve do 14-15 sati.

Nedjelja je i dalje glavni dan manifestacije?

Za nedjelju pripremamo standardni program, a u tijeku su pregovori s Udruženjem obrtnika i njihovom sekcijom slastičara i pekara s kojima bismo željeli realizirati ideju koju smo pokrenuli prije dvije godine, da uz Dane Samoborskih kremšnita svoju prezentaciju imaju i samoborski slastičari, odnosno da se uz Dane kremšnita održi i svojevrsni Sajam samoborskih slastičara. Interes postoji, ali čekamo da u UOS-u to prođe njihova upravna tijela. No, prema svemu sudeći, oni će sudjelovati. Naravno da su Dani Samoborskih kremšnita posvećeni kraljici svih kolača, Samoborskoj kremšniti, ali, zašto ne bismo predstavili i ostale slastice, kao i sve one koji se u Samoboru bave proizvodnjom slasticama?

Godinama se, u stvari, priča o tome da bi trebalo napraviti upravo nešto na tom tragu – turističku manifestaciju Dani slastica, s kremšnitom kao jezgrom?

To je točno, ali tu postoji problem. Za tako nešto je potrebna suradnja svih onih koji te slastice rade. Nama je, iskreno, gotovo lakše dovesti nekoga iz okolice Samobora, nego same samoborske proizvođače i to iz čisto objektivnih razloga. Naime, baš u vrijeme održavanja Dana Samoborskih kremšnita, točnije u proljetnom razdoblju, jako je puno vjenčanja, krstitki, firmi i naravno da je to razdoblje kad slastičari jako puno rade. A obzirom da samoborski slastičari nisu velike tvrtke s po 100-tinjak zaposlenih, jako im je organizacijski zahtjevno raditi svoj posao i sudjelovati na nekoj manifestaciji. Drugi je problem i tehničke prirode, jer svi znamo da se kremšnita u stvari ne može pojesti stojeći, dok se ostali kolači, kao što su greblica, štrudle i sitni kolači, mogu pojesti i u šetnji. Osim toga, kolači ne mogu stajati na suncu pa je potrebno sve organizirati i kako bi sve bilo u redu što se tiče zdravstvene ispravnosti, uz to što treba paziti i da sve zajedno lijepo izgleda i bude ukusno. Međutim, prema prvim sastancima koje sam imao s Udruženjem obrtnika Samobor, očekujem da će ove godine taj Sajam slastica ipak biti realiziran.

Što se tiče nedjeljnog programa na Danima Samoborskih kremšnita, očekuje li nas ponovno i neko glazbeno ime kao što je prošle godine bio Stjepan Jimmy Stanić?

Dani Samoborskih kremšnita, onako kako smo ih zamislili, temelje se na održavanju tradicije i to je manifestacija kojoj nije cilj dovoditi velika, zvučna glazbena imena. Težimo da to bude urbana manifestacija s prepoznatljivim programom. Ove godine nam tako dolazi Paganini bend, koji u svom programu njeguje starogradske pjesme, jedan laganiji repertoar. Nije smisao manifestacije da njen vrhunac bude neko glazbeno ime koje je trenutno najpoznatije, nego nam je želja da ljudi koji dolaze iz Zagreba, izletnici, uz ono što najviše rade – šeću, piju kavu, jedu kremšnite – i uživaju u jednom lakšem programu koji će biti interesantan mlađima i starijima. Tu nedjelju će se ujedno dodijeliti i nagrade najboljim učeničkim haiku radovima, zatim tvorcima najbolje kremšnite u našem natječaju, kao i priznanja onima koji su sudjelovali u realizaciji. Prema tome, odlučili smo se za lagani program koji nema strogo definiranu satnicu, jedno ležerno nedjeljno popodne koje će se moći provesti u starogradskom štihu.

Znači li to da će se pokušati oživjeti duh iz Golikovog filma Tko pjeva, zlo ne misli?

Samobor je u tom Golikovom filmu jako dobro prikazan i činjenica je da su i naše Samoborske kremšnite baš iz vremena o kojem govori film Tko pjeva, zlo ne misli. Između dva svjetska rata braća Lukačić, Đuro i Marko, donijeli su kremšnite u Samobor i one su postale brend već u to vrijeme. Imamo podatke, iz razgovora s kćerima gospodina Lukačića, da su Zagrepčani još prije Drugog sjetskog rata autima dolazili u Samobor na kremšnite baš zato jer su posebne. Prvo, zato jer su najbolje kad su tople, što nekima možda i ne odgovora, ali je to garancija da je ona svježa pa je se mora pojesti odmah; a i dodatni čar joj daje upravo to kad je se pojede baš u Samoboru.

Kruno Solenički

Recept poznat, traži se vještina

- Onima koji se žele uključiti u poduhvat pripremanja kremšnite najsličnije samoborskoj sigurno će pomoći i web stranica Dana Samoborskih kremšnita, www.samoborske-kremsnite.com?

- Tako je, jer na web stranicama je svima dostupna receptura za Samoborske kremšnite. Nema tu nikakve tajne, znaju se sastojci, zna se postupak, no, činjenica je da oni koji to rade svakodnevno imaju vještinu i iskustvo pa njihove kremšnite uvijek ispadnu vrhunske, kao što je to u samoborskim slastičarnama koje su nam i partneri u Danima kremšnita – Slastičarnica U prolazu i Kavana Livadić. Ove natjecateljske predviđamo degustirali u petak navečer, 30. svibnja, kako bismo stigli pripremiti rezultate do nedjelje i dodjele nagrada. O tome tko će sve biti u žiriju i kakva će biti sama procedura natjecanja izrade kremšnite najsličnije samoborskoj, pravovremeno ćemo informirati javnost.

 

4. izdanje Dana Samoborskih kremšnita najavljuje Jurica Škiljan

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002