18.02.2008.

Anamarija Artić uspješno je svladala tehnike brzog čitanja u školi stranih jezika Littera

Sada čita 400 na sat!

Anamarija Artić uspješno je svladala tehnike brzog čitanja u školi stranih jezika Littera

Samoborska Littera, škola stranih jezika, u suradnji s tvrtkom In Optimum, od siječnja je uvela novost u svoj edukacijski program - seminare brzog čitanja.

Riječ je o metodi koja znatno pomaže u učenju i čitanju i to ne samo kroz povećanje broja pročitanih stranica po satu, nego i kroz usvajanje tehnika koje pomažu boljoj koncentraciji i bržem pamćenju. Brzim čitanjem potrebno je samo petnaest do dvadeset minuta za pročitati knjigu, ali je i sposobnost pamćenja uvećana za 3 do 6 puta. Iako djeluje kao jedna od onih "predobro da bi bilo istinito" stvari, pa su tako i mnogi polaznici prve grupe seminara brzog čitanja u Litteri došli u Šmidhenovu 20 sa skepsom, nakon šestodnevnog seminara i 25 sati upoznavanja s metodama brzog čitanja, uvjerili su se kako se radi o uistinu moćnoj metodi.

Jedna od polaznica prve grupe bila je i Samoborka Anamarija Artić, učenica 1.b razreda XVI. gimnazije u Zagrebu, koja ne samo da je naučila brzo čitati, nego je u prvoj Litterinoj grupi upravo ona bila i najbrža pročitavši knjigu od dvjestotinjak stranica za manje od pola sata.

O kojoj se knjizi radilo?

Knjiga je bila Sve zbog Winn Dixieja.

I stvarno si je u tridesetak minuta pročitala s razumijevanjem?

Naravno. Nakon čitanja se rješava test da bi se provjerilo jesmo li dobro pročitali knjigu. Pitanja su bila detalji iz teksta i tražili su se odgovori na stvari koje mnogi od nas ni "normalnim" čitanjem uglavnom ne bi zapamtili.

Koliko ti je trebalo da savladaš brzo čitanje?

Tečaj je bio krajem siječnja i trajao je 6 dana. S time da smo prvi dan bili samo sat i pol kako bi nešto općenito naučili o povijesti brzog čitanja i upoznali se s teorijom. Drugi dan smo počeli, i to s mentalnom mapom koja se mora raditi tijekom čitanja i pripremom za čitanje. Naime, brzo čitanje nije samo čitanje, nego se sastoji i od pripremnog dijela koji, kad se uvježba, traje oko 5 minuta i vrlo je bitan.

Od čega se sastoji pripremni dio?

Prvi pripremni korak je "znatiželja". Tu se traže neki glavni likovi, mjesta radnje, vrijeme radnje, neke važnije stvari u knjizi da bi otprilike znali o čemu se radi u knjizi. Malo pogledamo pri početku, pa u sredini i pri kraju. Za vrijeme "znatiželje" počinje se raditi mentalna mapa, i to raznim bojama, zato jer one utječu na desnu stranu mozga. Lijeva strana je analitička, matematička, desna je "neuredna", kreativna, a najbolje rezultate postižemo ako su uključene obje polovice. Zato se koristimo bojama, ne piše se u redove, tako da mentalna mapa izgleda zrakasto. Punimo je našim asocijacijama i čim je "neurednija" - to bolje.

Što nakon toga?

Nakon toga se radi "imaginacija", gdje zamišljamo te likove, što rade, gdje se nalaze, kako izgledaju, zamišljamo ih u glavi čim detaljnije. Potom slijedi "vizualizacija", a nakon toga ide "fokus". Svi mi kao osobe osjećamo dosta toga što nam odvlači pozornost pa ne čitamo cijelim mozgom. "Fokus" nam pomaže da se usredotočimo baš na tekst. Onda ide "fotokopiranje", a radi se samo o brzom prelistavanju knjige i ono služi za širenje vidnog polja, tako da možemo vidjeti više riječi od jednom. Nakon toga slijedi ponovno "fokus" i onda započinjemo s čitanjem.

Kako izgleda samo čitanje?

Pomoću nekog pomagala, prsta ili olovke, vodimo pogled po tekstu i 5 je načina kako se to radi. Upijamo tekst pogledom, a zato što smo fokusirani upijamo ga s obje strane mozga i maksimalno koristimo svoj umni potencijal. Tijekom čitanja moramo dopisivati mentalnu mapu. Naravno, tu je sve dopušteno, možemo crtati, stavljati simbole, svatko ima svoj način. Tijekom cijelog procesa vrlo je bitna i glazba koja nas prati, važno je da bude instrumentalna. Poznat je tzv. Mozart efekt, gdje se pokazuje da su rezultati uz muziku uvijek bolji. Ona nas vodi na "fokus" i koordinira lijevu i desnu stranu mozga pa je i zapamćivanje puno bolje.

Znači, više nema problema s lektirama?

Pomaže jako s čitanjem lektire. Ali, pisanje lektira je i dalje gnjavaža.

 

Anamarija Artić uspješno je svladala tehnike brzog čitanja u školi stranih jezika Littera

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002