Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Odvajanje otpada nije baš sve usrećilo

Za neke otpad znači smrad

Odavno smo shvatili da smeće nije smeće, već se naziva otpadom. Razlog takvom stavu je svijest o tome da se unutar smeća nalazi velika količina korisnih materijala koji se mogu iskoristiti kao sirovina u procesu reciklaže. Sve je postalo još kompliciranije kada se na tržištu našlo sve više proizvoda upakiranih u plastičnu ambalažu te kad su plastične vrećice zamijenile nekadašnje košare od pruća ili komušine. Tome je već pola stoljeća. Dovoljno dugo da se priroda zagadi plastikom, kojoj su u procesu prirodne razgradnje potrebna desetljeća. Društvo je postajalo ekološki osvještenije i postalo je jasno da se nešto mora poduzeti kako bi se količina otpada koji dolazi iz različitih izvora smanjila. Industriji su nametnuti strogi kriteriji proizvodnje, a države su se obvezale na smanjenje količine stakleničkih plinova. Dakako, ne sve. One koje najviše zagađuju i koje od toga imaju najveću korist nisu se obvezale na smanjenje svoje proizvodnje koja zagađuje. Tu prednjače najrazvijeniji i oni u enormnoj ekspanziji gospodarstva - SAD i Kina.

Mi smo mali i još nerazvijeni pa su nam dopuštene kvote i odgođeno vrijeme kojim se ograničava spomenuto zagađenje okoliša. Naša zemlja je učinila puno na smanjivanju problema plastičnih vrećica i ambalaže. Vrećice se naplaćuju, a nude se papirnate ili, još bolje, platnene. Boce se mogu vratiti uz povrat od pola kune po boci. Znamo da neke obitelji žive od prikupljanja boca. U našim gradovima nema više plastike po parkovima niti boca po cestama, kao što se to zna vidjeti u nekim istočnjačkim zemljama. Međutim, Europskoj uniji to nije dovoljno. Traže da se i sav otpad iz domaćinstava reciklira. Očekuju od nas da do određene godine recikliramo najmanje 80% kućnog otpada. Mi smo još daleko od tih zahtjeva, tek negdje na 15%. U nekim smo segmentima već prekoračili zadane rokove, poput reciklažnih dvorišta i sanacije nekadašnjih odlagališta. Čekaju nas, navodno, i neke kazne!

Koliko sam shvatio, u iskorištavanju otpada iz domaćinstava postoje dva pristupa. Jedan je da se sav otpad sakuplja na jednom mjestu, bez odvajanja, te se potom razdvajaju korisne reciklažne sirovine od stvarnog smeća. No, niti to "smeće" se ne baca, već se spaljuje u modernim spalionicama, od čega se dobiva korisna energija. I tako na kraju od našeg kućnog otpada postanu neke nove korisne tvari (staklo, metal, plastika i sl.) i energija. Primjer za to je spalionica otpada u samom Beču iz koje se, navodno, ne širi neugodan miris, a samu zgradu je dizajnirao i ukrasio jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika, Bečlija Hundertwasser. Energijom iz te spalionice u Beču se grije 50 000 domaćinstava.

Drugi pristup u iskorištavanju otpada je njegovo odvajanje i sortiranje u domaćinstvima. To je za krajnje korištenje jednostavniji i jeftiniji model. Iskorištava se besplatna radna snaga unutar svakog domaćinstva. Stoga su nam unazad nekoliko godina na prikladnim mjestima ponuđeni kontejneri u koje smo odvojeno odlagali staklo, plastiku i papir. Vrijedne sirovine. Ostatak smo bacali u kontejnere pred kućom, koji su bili ograničenog kapaciteta pa su se praznili tri puta tjedno. Tko je bio savjestan, odvajao je korisne sirovine. Dakako, dobar dio domaćinstava nije se ponašao ekološki osviješteno pa smo često u kontejnerima za otpad viđali i plastiku i staklo.

Europa nas želi dovesti u red. Nudi nam novac, a uz to i prijeti novčanim i drugim sankcijama, sve s namjerom da saniramo smetišta stara više desetaka, pa i stotina, godina (primjer Jakuševca i mnogih drugih). Nudi nam novac za prikupljanje otpada iz domaćinstava.

Samobor je uvijek bio lijep i čist grad pa su očito gradske vlasti odlučile pokazati ekološku osviještenost uvođenjem novog sustava prikupljanja otpada. Tako je nedavno u mojoj ulici (Ulica 9. svibnja) počelo prikupljanje odvojenog otpada u posebne velike kontejnere smještene ispod zemlje. U toj ulici sagrađena su četiri skupljališta s po četiri kontejnera. Odvojeno se odlažu staklo, plastika, papir, komunalni i biološki otpad. Ovaj potonji i najveći još nije zaživio. I tako stanari moje ulice u zadnjih mjesec dana u svojim stanovima razvrstavaju otpad i odvojeno ga odlažu u kontejnere pred kućom.

Čini se korisnim i efikasnim. Jedino što smo od neke ostavice u kući napravili mali reciklažni prostor, što baš u malim stanovima od 50 m2 i četiri člana obitelji i nije neko sretno rješenje. Potom odnosimo prikupljeno i uz pomoć ključa (?) odlažemo u određeni kontejner. Kontejneri su veliki pa ih se prazni samo jednom tjedno. A to je dovoljno da se odbačeni otpad usmrdi. Ne samo u blizini tih kontejnera, nego i na većoj udaljenosti kruži nesnosan smrad. Stanari čiji su stanovi okrenuti prema ulici od smrada ne mogu imati otvorene prozore. Da ne govorimo i o rojevima muha koje lete oko poklopaca. Mislim da će oni imati pravo na posebnu godišnju rentu, poput stanara Jakuševca, a tržišna vrijednost njihove nekretnine znatno će pasti. Uskoro će doći do jasno artikuliranog nezadovoljstva građana i zahtjeva za vraćanjem na staro. Ovdje je nešto doista trulo i jako smrdi!

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE