Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Još malo o prepucavanjima oko otvaranja bazena na Vugrinščaku

Bili su kao ovnovi na brvnu

"Obavješćuje se gradjanstvo da je bazen u parku Vungrinščak otvoren za posjetitelje. Gospoda i dame mogu se osvježiti u ljekovitoj vodi ovog bazena. Kupanje i razgibavanje preporuća se i osobama koje pate od kostobolje i sličnih zdravstvenih tegoba. Uskoro će biti završena gradnja svih potrebnih sadržaja za cjelovit zdravstveni tretman i liječenje. Gospoda koja su željna gombanja mogu to učiniti oko bazena ili šetnjom kroz šumu sve do ruševina starog grada."

Uzalud ste se razveselili ovoj radosnoj vijesti. Ovako nekako glasila je obavijest u novinama iz 1904. godine o otvaranju hidropatičkog lječilišta u Samoboru. Bilo je to prije gotovo 115 godina. I doista, iduće godine završena ja gradnja svih potrebnih sadržaja i lječilište je započelo sa svojim radom punim kapacitetom. Bilo je vrlo primamljivo za domaću gospodu, ali i brojne posjetitelje iz obližnjeg Zagreba. Rado su izletnici navraćali u naš Samobor ili dolazili na medicinske hidropatičke tretmane. A dame su vjerovale da hladna i ljekovita voda pridonosi svježini njihovog lica i tijela, te pospješuje ljepotu i zdravlje.

Puno je vode proteklo rječicom Gradnom od tih lijepih dana uspješnog rada hidropatičkog lječilišta. Ono je kasnije pretvoreno u gradsko kupalište. U svojoj dugoj povijesti postojanja ovo kupalište nikada nije zatvaralo vrata zainteresiranim građanima u ljetnim mjesecima. A zašto i bi kad je potreba za kupanjem prisutna, osobito među djecom. Godinama je kupalište privlačilo organiziranu rekreaciju najmlađih od kojih su mnogi upravo ovdje proplivali. Značaj kupališta postaje još veći nakon što su zatvoreni bazeni s toplom vodom na Šmidhenu, a tome je već doista davno.

Ali, kako to već biva, ne ide sve kako bi trebalo i kako građani očekuju. Ove godine bazeni na Vugrinščaku nisu otvoreni, barem ne do sada (konačno jesu, op.ur.) Gotovo svakodnevno prošećem pored bazena. Vidim određene pripreme koje nagovješćuju moguće otvaranje bazena. Uklonjeno je staro drvo koje je prijetilo svojim urušavanjem. Dovezen je novi pijesak na pokrajnje odbojkašno igralište, postavljeni su novi suncobrani, vidim i nove velike šatore. Sve je tu, ali u bazenima nema vode. A bez vode nema niti kupanja. U Gradu i u medijima objavljena je priča o sukobu privatnog i društvenog interesa. Javno se raspravlja tko raspolaže većim pravom na eksploataciju kupališta. Privatni investitor, koji to pravo dokazuje sklopljenim ugovorom, ili Grad koji odbija priznati klauzule tog ugovora. Detalji i pravne zavrzlame oko tog ugovora nisu mi poznati, ali posljedice su vidljive. Bilo je tu i naguravanja i nasilnog preuzimanja posjeda, na zaprepaštenje puka. Sve su to snimile nadzorne kamere, što je prikazano na televiziji. Ranije gradske strukture prepustile su privatnom kapitalu da uredi kupalište i pronađe u tome svoj ekonomski interes. Današnje strukture to osporavaju. Nije mi ni na kraj pameti stati na bilo čiju stranu, jer sam siguran da su istovremeno obje i u pravu i u krivu. Međutim, smatram da su "suprotstavljene" strane morale davno prije naći kompromis u interesu građana kojima bi bazeni trebali služiti. Nažalost, tome nije tako.

Sadašnje stanje stvari oko rada bazena podsjetilo me je na priču o dva ovna koji se istovremeno nađu na uskom brvnu. Svaki bi htio proći na drugu stranu, a to nije moguće ako se jedan od njih ne povuče. A oba su tvrdoglava i svoje pravo žele ostvariti direktnim sudarom svojih rogova (odvjetnika, policije, zaštitara i sl.). Priča nas poučava da će oba ovna završiti u provaliji, ispod uskog brvna (na marginama društvenog značaja). Nažalost, od toga građani nemaju nikakve koristi. Nama nije važno tko je u pravu i tko polaže veće pravo na eksploataciju tih bazena. Važno nam je da se svakog dana možemo nesmetano kupati i oko bazena okupljati našu mladež u rekreaciji i vodenim sportskim aktivnostima. Smatram da je društveni interes iznad svakog drugog. A gradske vlasti su te koje moraju zaštiti upravo taj društveni interes. Trebalo je kroz zadnjih godinu dana postići sporazum između dvije suprostavljene strane u interesu građana, uz zadovoljenje interesa investitora. Dosta nam je obećanja i laži političara. Sjetimo se obećanja oko ponovnog otvaranja kupališta na Šmidhenu. Vidjeli smo nacrte zatvorenih bazena, slušali o financijskoj konstrukciji, o stranim ulaganjima... Štoviše, vidjeli smo i početne radove na raščišćavanju terena. Ubrzo sve je stalo, sve je ponovno zaraslo i na sve se zaboravilo. Do kada tako? Do idućih izbora! Međutim, nitko ne dopušta da ga se neprekidno vuče za nos i pravi budalom. Političari moraju znati da narod ne zaboravlja, premda se kaže da je kratke pameti.

Meteorolozi najavljuju vruće ljeto, djelomično povezano uz nepovoljne klimatske promjene sa zatopljenjem atmosfere. Umjesto u bazenima na Vugrinščaku najvjerojatnije ćemo se ovog ljeta u Samoboru kupati u znoju lica svog. Sramotno za Grad koji leži na izvorima zdrave pitke i ljekovite termalne vode!

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE