Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Vremena se mijenjaju: ima li nečeg novog u vršnjačkom nasilju?

Nasilje je, ipak, sve opasnije i vidljivije

Svjedoci smo povremene vijesti o nasilju u školama. Najčešće je riječ o vršnjačkom nasilju. Postavljamo si pitanje, ima li u tome nečeg novog? Prisjetimo se svog djetinjstva i svojih školskih dana. Sigurno nam se u pamćenje urezala neka (ne)zgoda kojom prigodom su se potukli naši vršnjaci. Moguće smo i sami bili involvirani u tučnjavu s nadom da tom prigodom nismo izvukli deblji kraj. Oduvijek je tu bilo razbijenih nosova i krvavih lica, a ponekad i nešto težih ozljeda. Zašto se vršnjačko nasilje događa bez obzira na postojanje školskog predmeta u kojem se govori o etici i dobrom ponašanju, vjeronauka u školama, postojanja školskih pedagoga, psihologa, dobro educiranih i senzibiliziranih prosvjetnih radnika, ustanova specijaliziranih za tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih, državne pravobraniteljice za djecu i još mnogih drugih koji bi trebali voditi o tome brigu? Ovdje prije svega mislim na najvažniji element u tom lancu, a to su roditelji i kućni odgoj.

Moramo se sjetiti da se radi o mladim ljudima koji ulaze ili su već zakoračili u pubertet. Oni ispituju svoje mogućnosti, svoje fizičke sposobnosti, određuju svoj položaj u društvu vršnjaka i još mnogo toga što je povezano uz fizički, psihički i socijalno nedozrele osobe. U tom procesu odrastanja najviše do izražaja dolazi primjena sile u određivanju svog položaja. Stoga se može reći da je oduvijek bilo okršaja među mladima, što osobito dolazi do izražaja u sredinama gdje se oni nalaze u većem broju. A to su ponajčešće školske sredine. Obzirom na procese dozrijevanja tijekom puberteta moglo bi se reći da je fizička agresivnost dio tog odrastanja, osobito kod dijela muške populacije. Da se vratimo na pitanje ima li u tome nečeg novog?

Čini se da ima! Nasilje poprima neke druge dimenzije, što dovodi do većih posljedica. Čini se da se sukob unaprijed dogovara i planira. Nije to odjednom nastao sukob koji završava fizičkim okršajem. Svi su obaviješteni putem svojih mobitela da će se dogoditi sukob, tko će se sukobiti, kada i gdje. Time se osigurava publika, koja će odlučiti o pobjedniku ili novom vođi. Nasilje se javlja i među osobama ženskog spola, premda rjeđe. Nedavno smo bili svjedoci tučnjave između dvije djevojke, čemu je prisustvovao veliki broj učenika. Tek kad je tučnjava poprimila ozbiljne razmjere, pri čemu je moglo doći do ozbiljnijih ozljeda, umiješali su se promatrači nastojeći razdvojiti borbene djevojke. Očito, nasilje nije više "privilegij" učenika muškog spola. Agresivne su i djevojke.

Novost je što se sukob snima mobitelom. Nekada bi tučnjava protekla bez mogućnosti da ju se registrira okom kamere. Sukobljeni bi se odvojili i time bi sve bilo završeno. Svjedoci bi potvrdili pobjednika i njegov status. Događaj bi se neko vrijeme prepričavao i uskoro zaboravio. Danas više nije tako. Sukob se snima, a potom šalje internetom mnogima koji nisu bili nazočni sukobu. U nedogled se nastavlja proživljavanje nasilja, a informacija se širi i ostaje trajno zapisana u memorijama mnogih mobitela. Uvijek se iznova pregledava i podržava napetost i uzbuđenje koje je vladalo u tom času. Moglo bi se reći da nasilje i dalje traje, sve dok se snimka pregledava i šalje od jednog do drugog učenika. Tako to postaje model ponašanja mladih u rješavanju nesuglasica. U čitav događaj budu uključeni i oni koji nisu bili toga časa tamo. I tako se krug uključenih u nasilje širi geometrijskom progresijom i ne prestaje završetkom samog događaja. To se negativno odražava na psihosocijalni razvoj djece.

Snaga nasilja postaje sve veća. Nasilnici koriste sve opasnija sredstva za nanošenje ozljeda svom suparniku. Zbog toga su i posljedice puno ozbiljnije. Mogu završiti trajnim invaliditetom ili čak smrću ozlijeđenog. Nasilje često nije usmjereno prema nekoj određenoj osobi. Sve češće se ono primjenjuje prema posve nedužnim osobama. Skupina mladih, potpomognuta utjecajem alkohola u svojem tijelu, spremna je napasti bilo koga, ako procijene da su jači. Tako stradavaju posve nedužne osobe, koje ni na koji način nisu izazvale sukob niti ga željele. Sjetimo se smrti jednog divnog mladića koji je napadnut posve nedužan, nakon čega je preminuo. Njegova kvaliteta došla je do izražaja, nažalost, tek nakon njegove smrti pa se danas po tom mladiću zove i državna nagrada. Šteta što je morao poginuti da bi čitava država tek tada shvatila da je ubijena osoba imala izuzetne kvalitete.

Ako uspoređujemo silinu nasilja kod nas i u nekim razvijenijim državama zapada, tada možemo ustvrditi da možemo biti zadovoljni što se kod nas ne koristi vatreno oružje u okršaju mladih. Često se uspoređujemo s Amerikom i čeznemo za društvom kakvo je tamo. Ali, kad je u pitanju težina vršnjačkog nasilja, tada možemo biti sretni da kod nas vatreno oružje nije do te mjere dostupno niti se koristi u okršajima mladih.

Nasilje među mladima nije samo vršnjačko. Ono može biti usmjereno i prema odraslima, osobito prema pedagoškim radnicima. Nerijetko se mladi ponašaju nekorektno, čak agresivno prema svojim nastavnicima. I tako nastavnici postaju žrtve nasilja u školama. A nastavnici su nemoćni, jer svojim primjerom moraju djelovati edukativno. Agresivni učenici odabiru žrtvu među onima kojih se ni na koji način ne boje. Dakako, nisam zagovornik ideje da je "batina izašla iz raja", ali svakako je potrebno na agresivnost učenika odgovoriti oštrim protumjerama koje školskom sustavu stoje na raspolaganju, a sukladne su pedagoškim standardima i zakonskim propisima.

Možemo zaključiti da nasilje u školama poprima neke nove dimenzije, poput veće agresivnosti, uključivanje djevojaka kao aktivnih sudionika u okršajima, uključivanje putem interneta svih onih kojima se snimka pošalje, a koji nisu niti bili nazočni nasilju, produžavanju djelovanja nasilja i njegovom širenju preko učinjenih snimki i interneta. Ovome se je teško suprotstaviti.

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE