Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Lice i naličje informatizacija javne uprave

Još se slažu fascikli po stolovima

Vrlo često možemo čuti putem naših medija kako državne strukture zadužene za javnu upravu poduzimaju brojne aktivnosti na informatizaciji tog društveno značajnog sustava. Koliko god nam se činilo da to nema neposredne veze s nama, ipak nije tako. Svaki građanin jako je ovisan o javnoj upravi. Preko tog sustava ostvarujemo brojna prava, ali istovremeno ispunjavamo još veći broj građanskih obaveza. Sve što je povezano s javnom upravom prije svega je povezano s brojnim dokumentima i nužnim formularima. Da bi čovjek ostvario neko svoje pravo ili da bi dobio neki dokument koji mu je nužan, mora se obratiti službama javne uprave. Nekada je to bilo povezano s odlaskom i čekanjem pred brojnim uredima. U njima su sjedili službenici, uglavnom namrgođenog izraza lica i neljubazni, koji su nas slali od vrata do vrata. To se želi izbjeći i uspostaviti informacijski sustav koji bi svakom čovjeku omogućio brže ostvarivanje neke svoje potrebe. Tako možemo čuti da imamo e-građanin, preko kojeg možemo lakše doći do nekog osobnog dokumenta. Imamo informatizirane podatke u katastru i gruntovnici. Uskoro ćemo moći ostvariti svoje glasačko pravo bez potrebe odlaska na izborno mjesto. Roditelji mogu provjeriti kako njihovo dijete napreduje u školi i kakve ocjene dobiva iz pojedinog predmeta. Mogu virtualno komunicirati s nastavnicima i dobivati obavijesti o roditeljskom sastanku, koji je više-manje izgubio svrhu. Svjedoci smo nevjerojatnog prodora informatizacije u turistički sektor. Hvalimo se velikim brojem noćenja i porastom noćenja domaćih turista. Pritom se ne kaže da je to naprosto posljedica činjenice da svaki vlasnik kuće za odmor obavezno prijavljuje sebe i svoje ukućane kod svakog dolaska u tu kuću. Sve je to jako pohvalno. Zbog nevjerojatnog prodora informatizacije u naš svakodnevni život s pravom očekujemo da će nam trebati sve manje vremena za stajanje ispred nekog ureda te za pribavljanje potrebnog dokumenta.

Informatizacija je zahvatila i naš Sabor. Donedavno smo mogli vidjeti na saborskim klupama hrpe papira koje su trebale poslužiti našim zastupnicima za kvalitetnu raspravu i pravilno odlučivanje u najrazličitijim predmetima. Bile su to hrpe od po tisuću listova. Uvijek sam se pitao kada to naši zastupnici stignu pročitati i upoznati se s meritumom stvari o kojoj će raspravljati i o kojoj moraju donijeti odluku koja će se odnositi na sve nas i po kojoj će djelovati naš društveni poredak. Bojim se da većina nije uspjela prelistati sve materijale, a kamoli ih pročitati. Ali, to uopće nije bitno. Zastupnik ne mora ništa pročitati. Ionako po svoje mišljenje odlazi u svoj zastupnički klub, gdje od stranačkog rukovodstva dobiva uputu o tome kako i za što glasati. A kada neki zastupnik pokuša raspravljati ili se drzne glasati po svojoj savjesti i uvjerenju, biva kritiziran unutar svoje stranke, nerijetko iz stranke i izbačen. Toliko o demokraciji i slobodi mišljenja i iznošenja vlastitog stava. Kako bi se smanjila vjerojatnost javnog iznošenja drugačijeg mišljenja, u Saboru se uvodi novi Poslovnik kojim će se ograničiti mogućnost rasprave, kako neki od zastupnika ne bi bili u mogućnosti govoriti slobodno što misle. Osim toga, klubovi zastupnika dobili su svoje stranačke mentore koji će nadzirati mišljenja zastupnika i na vrijeme im davati mišljenja stranačkog vodstva. Uz informatizaciju, zastupnici dobivaju sve materijale na svoja osobna računala, tako da će trošak kopiranja milijuna listova papira tijekom godine biti znatno smanjen, službenici u Saboru oslobođeni mukotrpnog posla, a saborske klupe olakšane od tereta navedenih beskorisnih hrpa papira. To je dobro. Bilo je neugodno vidjeti hrpe papira ispred praznih sjedala u sabornici.

Neki dan se jedna od naših gradskih uprava pohvalila s činjenicom da uvode u rad gradskih službi informatizaciju te da će na taj način godišnje uštedjeti na milijun listova papira. To je doista jako pohvalno, jer se time štedi novac građana. Istovremeno je prikazan prilog u kojem građani u jednoj drugoj gradskoj upravi predaju dokumente za ostvarivanje nekih svojih prava. Službenica preuzima dokumente koji su složeni u podeblji fascikl kojeg nije moguće zatvoriti, već je vezan komadićem špage. Taj fascikl s brojnim dokumentima službenica odlaže na ogromnu hrpu istih takvih zahtjeva drugih građana. Kako joj te narasle hrpe papira ne bi pale sa stola, učvršćuje ih pod ekran svoga kompjutora. Evo još jedne koristi od kompjutorizacije gradske uprave. Nekada je tome služio običan kamen ili uteg! I tako s jedne strane imamo informatizaciju, a s druge i dalje skupljamo brojne dokumente i potvrde te ih predajemo službenicima koji ih slažu na besperspektivne gomile neriješenih slučajeva.

Živjela informatizacija javne uprave!

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE