15.11.2011.

Predsjednik SMBWirelessa Igor Takač o djelovanju udruge koja svojim članovima nudi bežični pristup mreži korisnika

Samoborska bežična mreža

Predsjednik SMBWirelessa Igor Takač o djelovanju udruge koja svojim članovima nudi bežični pristup mreži korisnika

U današnje vrijeme globalne umreženosti, u kojem glavnu riječ vode "veliki igrači" teški milijarde dolara, i kad su društvene mreže dio svakodnevice za milijune korisnika diljem svijeta, često se zaboravlja na još uvijek vrlo jaku i aktivnu scenu malih, kreativnih grupa informatičara. Jedna takva je SMBWireless, udruga koja od 2003. godine djeluje na području Samobora i promovira tehnologiju bežičnog komuniciranja putem lokalne mreže. Od "sam svoj majstor" početaka nekolicine entuzijasta i prve povezane točke između Giznika i Hrastine, danas se stiglo do 70-ak članova i 20-ak pristupnih točaka, uz očekivani daljnji porast članstva, s obzirom da su ove godine postavljene nove točke u Strmcu, Kladju i Gradni, čime je Samobor gotovo u potpunosti "pokriven", a otvorena su vrata širenja prema Svetoj Nedelji te daljnjem jačem povezivanju sa zagrebačkom mrežom.

O udruzi, njenim ciljevima, planovima i načinima djelovanja razgovarali smo s predsjednikom SMBWirelessa Igorom Takačem, a svi zainteresirani za dodatne podatke ili oni koji žele postati dijelom samoborske bežične mreže mogu se detaljno informirati na www.smbwireless.hr.

Za početak, jezikom kojeg bismo razumjeli i mi laici, čime se konkretno bavi SMBWireless?

Udruga se bavi bežičnim umrežavanjem računala u svrhu komuniciranja i dijeljenja raznih vrsta podataka. Pod time mislimo na pisanu komunikaciju, prijenos zvuka, pa je tako moguće (besplatno) telefoniranje među članovima cijele wireless zajednice, dijeljenje slika i videa, igranje i slično. Osim toga, s obzirom da je SMBWireless bežičnim putem povezan s WiFi udrugama Zagreba i okolnih gradova, broj korisnika s kojima ostvarujemo svakodnevni kontakt broji se stotinama. Zbog toga je komunikacija među korisnicima vrlo živa i mreža se često koristi za učenje, rješavanje tehničkih problema, konzultiranje i slične potrebe, a sve to na daljinu i bez potrebe za fizičkom prisutnošću u istom prostoru. Naravno, kako smo neprofitna udruga, sva sredstva koja dobijemo ili skupimo troše se na unapređivanje mreže.

Kako se uopće financirate?

Financiramo se od članarina, koja iznosi 200 kuna godišnje, a članovi smo Zajednice tehničke kulture Grada Samobora pa dobivamo i određena sredstva iz gradskog proračuna. Osim toga, imamo i ponešto donacija pa se snalazimo što se tiče nabave potrebne opreme za širenje mreže.

Koji su ciljevi djelovanja udruge?

Naša je vizija od osnutka pokrivanje kompletnog područja Samobora WIFI signalom, što u početku zahtijeva veće ulaganje u infrastrukturu. Nakon toga nam je cilj omogućavanje prijenosa informacije, slike i zvuka. To bi se moglo primijeniti, na primjer, na kulturna i turistička događanja gdje god ona bila u Samoboru pa bi se mogao na taj način popratiti Samoborski fašnik i razne druge manifestacije. Cilj nam je i približavanje poslovne i turističke ponude Grada Samobora svim članovima velike wireless zajednice.

Koliko ste daleko od svog cilja potpune pokrivenosti Samobora?

Naravno, 100 postotna pokrivenost Samobora je utopija zbog geografske konfiguracije ovog područja, odnosno zbog brežuljkaste konfiguracije. Naime, za kvalitetan signal nam je potrebna optička vidljivost između pristupnih točaka. Međutim, danas, s linkovima prema zagrebačkim WiFi udrugama i 20-ak pristupnih točaka unutar naše udruge, možemo reći da je prvi cilj, pokrivenost Samobora i okolice, pred ostvarenjem. Potrebno je pokriti još jedan manji dio, što nam je u planu za 2012. godinu. Zbog toga sada, osim na infrastrukturi, intenzivno radimo na optimizaciji mreže radi efikasnijeg i bržeg rada, dodavanju redundantnih linkova koji osiguravaju pouzdanost mreže i olakšavaju održavanje. Inače, jedan od ciljeva nam je i izgradnja energetski potpuno neovisne pristupne točke koja bi omogućila povezivanje na područjima bez opskrbe električnom energijom. S obzirom da ovaj projekt zahtijeva ozbiljnije ulaganje u opremu, nadamo se da ćemo putem javnih natječaja za donacije doći do sredstava.

Kakav je odnos udruge i komercijalnih davatelja mrežnih usluga? Ulazite li vi u njihov segment djelovanja?

SMBWireless nije ISP (Internet Service Provider), dakle, mi nismo konkurencija komercijalnim davateljima internet usluga, nego neprofitna udruga korisnika bežičnih sustava. Naime, primarna nam je djelatnost okupljati informatičke entuzijaste i poticati razvoj tehničke kulture pa zato puno radimo na savjetovanju i pomoći onima koji su zainteresirani za informatičke, odnosno mrežne tehnologije, jer nam je cilj, osim umrežavanja, educirati članove udruge.

K.S.

 

Predsjednik SMBWirelessa Igor Takač o djelovanju udruge koja svojim članovima nudi bežični pristup mreži korisnika

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002