13.10.2011.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u povodu Dana grada komentira gradske aktualnosti

Prijave protiv mene i Komunalca samo su nastavak priče iz predizborne kampanje

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u povodu Dana grada komentira gradske aktualnosti

Tradicionalni godišnji razgovor s gradonačelnikom Krešom Beljakom ovaj je put došao nešto kasnije nego u prethodnih nekoliko navrata. Naime, Dan grada ponovno je vraćen u listopadski termin pa je tako ovaj puta "inventura s gradonačelnikom" obuhvatila i nešto duže razdoblje, a time i povrat bivše vojarne i planove vezane uz nju, poput doma za starije te pogled na budućnost razvoja Grada, ali i najsvježije događaje, kao što su prijave u Komunalcu i protiv gradonačelnika, dileme oko prometne problematike i sudbine gradskih nekretnina.

Svake godine se sastajemo u ovo vrijeme, radimo rekapitulaciju godine i započinjemo razgovor s istim pitanjem - koja je vaša opća ocjena prošle godine u životu Grada Samobora?

Teško je objektivno s moje pozicije ocijeniti godinu, ali mogu reći da mislim kako nam je najveći uspjeh bio taj što smo uspjeli održati normalno poslovanje Grada. Naime, godina je bila izuzetno teška. Moji najbliži suradnici, Marica Jelenić i Željko Žarko, i ja najbolje znamo kakva je bila situacija i koliko je teško bilo raditi u vremenu nastavka trenda smanjenja punjenja proračuna. Doduše, taj pad je nešto manji nego je bio 2009. i 2010. godine, no najveći je problem bio što nismo uspjeli prodati ništa od gradske imovine, iako je to nešto na što nas je obvezao proračun kojeg je donijelo Gradsko vijeće. Zbog toga neće biti moguće izbjeći rupu u proračunu od nekoliko milijuna kuna. Nažalost, evidentno je da se stvari u Hrvatskoj ne odvijaju u dobrom smjeru pa je to i bilo za očekivati, a s obzirom da smo visoko centralizirana država, to ima posljedice i na Samobor. Ipak, usprkos svim tim problemima Samobor je i dalje u samom vrhu po svim pokazateljima standarda, odnosno života u Republici Hrvatskoj, tako da se onda možemo pitati kako li je tek ostalima.

Reklo bi se da ste na vlasti u najgore vrijeme, u "gladnim godinama". Kako se to odrazilo na planove s kojima ste došli na mjesto gradonačelnika?

Čak i nije toliko, jer su planovi ove koalicije bili vezani uglavnom uz stvari koje nemaju veze s punjenjem proračuna. Naime, više nas je sputavala sporost birokracije na svim razinama pa tako imamo brojne slučajeve, od vojarne, koju smo čekali gotovo dvije godine, do Šmidhena, koji je navodno gotov projekt, a koji dugo godina zapinje na administrativnim preprekama. Napominjem da govorim o državnoj, a ne o gradskoj razini. Međutim, sve što smo si zacrtali ide svojim tokom, jedino će tempo realizacije biti sporiji nego što smo očekivali, a mislim i da smo udarili temelje budućem razvoju Samobora, čija će transformacija trajati 10-ak i više godina.

Tu, pretpostavljam, prije svega mislite na kompleks bivše vojarne. Mislite li da ste dovoljno dobro iskomunicirali samu ideju buduće namjene tog prostora, kao jednog od novih budućih središta grada? Naime, u javnosti se mogu čuti i priče da čitav projekt oživljavanja prostora vojarne društvenim sadržajima, odnosno stvaranja novog središta, ide s ciljem budućeg širenja Samobora prema Svetonedeljskom polju, jer središte bez okolice koja bi mu gravitirala nema smisla?

Ne znam što smo više mogli napraviti da bismo iskomunicirali tu ideju. Mi smo u puno navrata isticali povratak vojarne kao velik uspjeh, a koliko su ljudi toga svjesni je druga stvar. Najbitnije je da je Samobor značajno pojačao vrijednost svog fonda nekretnina, za više desetaka milijuna eura, i da će taj prostor biti inicijator budućih promjena. Cijela priča oko vojarne će u pravom smislu zaživjeti kroz nekoliko godina. Mi smo udarili temelj, a na građanima je da procijene koliko će Samobor od toga imati koristi. A što se tiče priče o širenju grada, na taj se način nije razmišljalo. Mi imamo prostor vojarne koji je integriran sa Samoborom. To nije izolirani prostor, nego je on s tri strane praktički omeđen naseljima. Nikad nije bila namjera da vojarna postane novi centar Samobora, to je pogrešna interpretacija. Centar će ostati centar, a vojarna će poslužiti tome da se izmjeste neke funkcije iz samog centra kako bi se njega moglo ekonomski valorizirati na drugi način, prije svega kroz turizam, ugostiteljstvo, galerijsku ili muzejsku djelatnost i slično. To je dugoročan projekt i toplo se nadam da ćemo na tome ustrajati, kako mi, tako i neka eventualna nova vlast u budućnosti.

Trenutno je oko vojarne najaktualnija priča vezana uz izgradnju doma za starije. Oko tog doma je bilo dosta nesporazuma u komunikaciji pa se u dijelu javnosti stekao dojam da se u tom projektu pokušava nešto "smuljati".

Ako netko u posljednjih 20-ak godina u ovom gradu radi transparentno, onda je to ova vlast. Sve i kad ne bismo htjeli biti tranparentni, mi smo na to na neki način i prisiljeni zbog cjelokupne situacije u društvu, psihoze straha i nepovjerenja, svakodnevnih prijava koje nam šalje opozicija. Naravno da je Samobor takav i uvijek je bio, da je sve što se radi pod znakom upitnika. No, ovo je projekt u kojem konačnu odluku donosi Vijeće. Mi smo maksimalno požurili stvari oko doma, raspisali smo natječaj na kojem smo dobili investitora koji je spreman uložiti 30 milijuna kuna u dom, voljan je potpisati ugovor prema kojem će Samoborci imati prioritet pri smještaju, ali i pri zapošljavanju. Ne možemo utjecati na to što nam se javio samo jedan zainteresirani. Ne znam što bismo trebali, reći da nam taj jedan nije dovoljan? U svakom slučaju, pravna služba Grada je bila angažirana u čitavom postupku, jer ne smije biti nikakvih grešaka. No, budu li neke stvari upitne, ne slože li se koalicijski partneri oko projekta ili vijećnici ne budu suglasni, tada se neće ići u projekt pa nek' stvar propadne.

Kad smo se već dotaknuli gradskih nekretnina, rekli ste da je dio njih bio namijenjen prodaji, ali ih se ne može prodati pa tako imamo u stvari "mrtve kapitale", od kojih posebno "bodu u oči" tri objekta – stara škola u Langovoj, zgrada SAME i Allnochov dvorac. Što s njima, kakva je njihova sudbina?

Školu u Langovoj smo uspjeli riješiti, što možemo zahvaliti županu Kožiću i dobroj volji ravnatelja samoborskih srednjih škola. Trenutno smo u ozbiljnim razgovorima s jednom visokoškolskom institucijom, koja bi ili kupila cijeli kompleks Langove ili ga uzela u dugoročni najam. Što se tiče Allnochovog dvorca, tu nema nikakvih pomaka i moram reći da je, prema mojoj ocjeni, prošla vlast napravila pogrešku što je kupila taj objekt. To je prostor u kojeg je potrebno jako puno uložiti, a Grad Samobor ni danas, a vjerujem niti u doglednoj budućnosti, neće imati novaca za ulaganje u dvorac. Njega treba ekonomski valorizirati, prepustiti inicijativu privatnom kapitalu, a Grad će kroz to dobiti nove sadržaje i uređen prostor. Svakako najbolnija priča od spomenutih je SAMA. Ona je imovinsko-pravno neriješena, postoji problem plaćanja režija temeljem ugovora kojeg je potpisala prošla vlast, postoje i neki sporazumi iz tog vremena prema kojima je nejasno što je gradsko, a što privatno, i Grad Samobor je tu u velikim gubicima, jer se takav prostor ne može iznajmiti. Tu su i godišnji troškovi održavanja, koji iznose nekoliko stotina tisuća kuna. Problem SAME ćemo nekako morati riješiti - ili prodajom udjela ili kupovinom ostatka zgrade, a obje varijante su u ovim vremenima vrlo neizvjesne. S druge strane, radi se o prostoru koji je u centru grada i koji u svakom slučaju ima svoju budućnost. Nažalost, u vrijeme kad se kupovalo SAMU mogao se kupiti stari autobusni kolodvor pa danas ne bi imali problema ni sa SAMOM niti s prostorom starog kolodvora, koji je danas u vlasništvu privatnika, a polako se pretvara u smetlište. Ni danas ne mogu shvatiti zašto prošla vlast nije kupila stari kolodvor.

Razmišlja li se možda ipak o nekakvom dogovoru s vlasnikom starog kolodvora, bilo kroz kompenzaciju ili eventualni otkup prostora?

Privatnici bi to prodali, ali po višestruko većoj cijeni od one po kojoj su kupili kolodvor, a to nama ne dolazi u obzir. Vode se razgovori o tome da se tamo organizira parkiralište kojim bi upravljao Komunalac, a dio prihoda bi se dijelio s vlasnikom zemljišta.

Razmišlja li se možda ipak o nekakvom dogovoru s vlasnikom starog kolodvora, bilo kroz kompenzaciju ili eventualni otkup prostora?

Privatnici bi to prodali, ali po višestruko većoj cijeni od one po kojoj su kupili kolodvor, a to nama ne dolazi u obzir. Vode se razgovori o tome da se tamo organizira parkiralište kojim bi upravljao Komunalac, a dio prihoda bi se dijelio s vlasnikom zemljišta.

Kad ste spomenuli Komunalac, u ovih godinu dana se dogodila promjena prema kojoj Vi više niste Skupština gradskog komunalnog poduzeća, nego je to koalicijskim dogovorom preuzela tročlana ekipa iz HSS-a, SDP-a i HNS-a. Kako gledate na tu situaciju? Jeste li to shvatili kao nedostatak povjerenja prema vama?

Ne, shvatio sam to kao pokušaj koalicijskih partnera da ravnopravnije sudjeluju u raspodjeli vlasti. No, sad dolazi od određenih problema, jer mi nismo narod koji može nešto raditi bez autoriteta. Zbog takve situacije, gdje je gradonačelnik ostao po strani, danas direktor Komunalca ima nešto veće ovlasti, a Skupština kojoj je direktor izravno odgovoran sastaje se tek par puta godišnje pa se događa da direktor napravi neke stvari bez konzultacija s Gradom. Jasno, to je njegovo pravo, i, uostalom, ne bih previše kritizirao direktora ili Komunalac, jer moramo biti svjesni da je komunalno poduzeće Grada Samobora imalo nekih 170 tisuća kuna plusa u zadnjem polugodišnjem razdoblju, a ne znam baš da se puno komunalnih poduzeća u Hrvatskoj može pohvaliti pozitivnim poslovanjem. Bez obzira na brojne probleme koje Komunalac ima i na brojne stvari koje se moraju i tek će se ispravljati, u ovom trenutku moramo čestitati direktoru, pa i Skupštini, što čitavu stvar održavaju u plusu.

Naravno, kad smo kod ove teme, moram vas pitati i za priču o USKOK-u u Komunalcu. Kakav je vaš komentar?

Do mene dolaze razne priče, ali doista se ne bih na njih previše osvrtao. Moram reći da su anonimne osobe ili nepoznat netko i protiv mene podigle više od 30 kaznenih prijava. Naravno, radi se o stvarima koje su smiješne, od prekomjernog korištenja službenog automobila, prebacivanja 100 kuna na službenom mobitelu itd. To je pravo opozicije, to je pravo ljudi koji šalju takve prijave, no ja ih i ovim putem pozivam da se umjesto toga aktivno pridruže nama u vođenju Grada, da pomognu da ovaj Grad bude i dalje na razini na kojoj je. Svim tim prijavama oni samo stvaraju nepotreban nemir u cjeloj upravi i dragocjeno vrijeme se troši na odgovore po tim prijavama. Jasno da nije bilo nikakvih prekršaja niti kaznenih djela i, naravno, da su sve te prijave čisto politikanstvo sa svrhom uznemiravanja javnosti i diskreditacije mene kao osobe. Te prijave i ova priča o USKOK-u u Komunalcu samo su nastavak priče iz predizborne kampanje i letaka koji su tada kružili gradom. To je sve isti rukopis.

Nedavno ste izjavili da "zbog protivljenja oporbe i glasne manjine" odustajete od najavljenog uvođenja nove prometne regulacije centrom grada. Moram priznati da nisam najbolje shvatio taj argument. Neće se valjda odluke donositi prema tome koliko tko decibela proizvodi? Što je onda s "tihom većinom"?

Ta "tiha većina" mora oglasiti svoje postojanje, jer ja ne namjeravam ići glavom kroz zid. Kada smo izašli s idejom nove regulacije, pokazalo se da postoje određene grupacije ljudi iz opozicije ili "glasne manjine" koje su protiv toga. Ja, nažalost, nakon toga nisam čuo ljude koji bi rekli da podržavaju novu regulaciju pa ih ovim putem pozivam i pokušat ćemo organizirati akciju prikupljanja potpisa da bismo vidjeli jesam li ja možda u krivu s ovim prijedlogom i jesam li ja jedni koji želi ukinuti semafore u centru. No, prema informacijama koje imam, svi mjesni odbori čiji stanovnici svakodnevno koriste prometnice koje bi bile obuhvaćene promjenom prometne regulacije su zainteresirani za moju ideju.

Nije li se moglo napraviti ispitivanje mišljenja prije same najave nove regulacije, vidjeti na terenu kakva je situacija, preuzeti odgovornost i reći - ja sam gradonačelnik Samobora i ovo je moja odluka?

Tu ste u pravu, ali nije to baš tako jednostavno. Mi smo unutar koalicije praktički dogovorili da se ide s promjenom prometne regulacije u centru, ali kada je trebalo donijeti odluku, e, onda nismo više svi skupa čvrsto stajali kod te odluke. Ja ne namjeravam provoditi zajedničke odluke, a da nakon toga oni koji su je donijeli zajedno sa mnom kažu da o tome nemaju pojma. Slažem se da je oko čitave inicijative trebalo djelovati malo energičnije. No, nitko od onih kojima bi to rješenje bilo dobro nije se organizirao i došao k meni sa zahtjevom, nego je to bila moja ideja, do koje sam došao slušajući svakodnevno trubljenje na cesti i gledajući djecu koja se guše u dimu. To su problemi koje oponenti ove ideje ne vide.

Za kraj, pogled u godinu pred Vama. Bliži se kraj mandata pa nam recite što je ostalo još za odraditi i planirate li se kandidirati za novi mandat gradonačelnika?

U svakom slučaju ću izaći na izbore i po drugi mandat. Ovo je posao koji ova vlast želi završiti do kraja. Iako, i kad bi danas bio kraj mandata, mi bismo imali s čime izaći pred građane. Siguran sam da ćemo u ovih godinu i pol pred nama napraviti još neke stvari koje će biti jako vidljive. Ono što je nevidljivo, a što je najveći uspjeh ove vlasti, je da smo uspjeli održati Grad Samobor u relativno stabilnoj situaciji kada mnogim gradovima i općinama to nije pošlo za rukom. Naravno da ću se i osobno, kao i moji zamjenici, kandidirati i na sljedećim lokalnim izborima, a postoji i mogućnost da se izađe zajednički u nekoj koaliciji. No, o tome će biti razgovora kada vidimo kako će proći parlamentarni izbori i kako će se posložiti situacija u državi. Sigurno je da ću se kandidirati za gradonačelnika, a onda će građani ocijeniti je li moj rad u ove četiri godine zaslužio novi mandat. Ako nije, naravno da neće biti kraj svijeta, kao što je bio nekim drugima koji su izgubili izbore.

K.S.

 

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u povodu Dana grada komentira gradske aktualnosti

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002