13.07.2011.

Blaženka Mavrić o udruzi Igrom do znanja, koja koristi dramski odgoj kao metodu učenja i razvoja djece

Dramske metode – sretna djeca

Blaženka Mavrić o udruzi Igrom do znanja, koja koristi dramski odgoj kao metodu učenja i razvoja djece

Nedavnom izvedbom predstave Cvijetak sedmolistak javnosti se po prvi puta predstavila udruga Igrom do znanja. Kroz nju je Blaženka Mavrić sa svojim suradnicama odlučila ponuditi okvir za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena djevojčicama i dječacima. Kao što samo ime udruge sugerira, to je slobodno vrijeme ispunjeno igrom, u konkretnom slučaju dramskom, a o znanju koje kroz takvu aktivnost djeca mogu usvojiti te o ciljevima i planovima udruge Igrom do znanja više nam je rekla Blaženka Mavrić.

Za početak, kad je osnovana udruga i s kojim ciljem, odnosno koja je ideja dovela do osnivanja udruge?

Udruga je osnovana prije tri godine s ciljem što kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena djece i mladih. Ideja vodilja bile su mi različite radionice za djecu i edukativni programi. Nakon nekog vremena te su se različite ideje iskristalizirale pohađanjem edukacije za dramskog pedagoga u Pučkom otvorenom učilištu Samobor. Navedena mi je edukacija proširila vidike, otkrila sam različite mogućnosti koje dramski odgoj nudi i koliko zapravo može pomoći djeci u njihovom razvoju, a i svima nama koji radimo s djecom. Stoga sam odlučila pokrenuti dramske radionice zajedno s dvije kolegice, članice Udruge, Marinom Bićan i Eržebet Širanović. Trebalo je pronaći prikladan prostor pa sam pomoć potražila kod gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina, koji je prepoznao važnost ovakve djelatnosti i ustupio nam na korištenje društveni dom u Brezju. Stoga bih mu se ovim putem htjela zahvaliti, kao i njegovim suradnicima koji su podržali našu ideju, učiteljima koji nas preporučuju djeci i, naravno, roditeljima koji su prepoznali vrijednosti dramskog odgoja i ukazali nam povjerenje.

Kako je zamišljen rad udruge? Što točno ona nudi djeci?

Kao što sam već napomenula, djeca kroz dramske igre, dakle na zabavan i spontan način razvijaju svoje potencijale. To je vrlo korisno, jer u nekim uobičajenim situacijama ne bi pokazala sve što mogu i znaju, dok se kroz igru potpuno oslobađaju te njihova maštovitost i kreativnost dolaze do punog izražaja. Cilj dramskih radionica jest dramski odgoj, a on podrazumijeva učenje kroz dramsko iskustvo. Na kraju nastaje i predstava kao konačni produkt, ali ona nije glavni cilj dramskih radionica.

Koji je glavni cilj?

Važniji je sam proces, tj. sve ono što prethodi izvođenju na pozornici. Dakle, dramskim metodama, a one podrazumijevaju dramske igre, vježbe i tehnike, djeci pomažemo u razvijanju samopouzdanja, komunikacije, tolerancije, kreativnosti, empatije, učimo ih surađivati, razvijati moralna uvjerenja. Mislim da je u današnje vrijeme poljuljanih moralnih vrijednosti i krivo shvaćenih životnih prioriteta jako važno i korisno djecu pravilno usmjeravati, a ako se to može kroz smijeh, zabavu i druženje - ima li što bolje od toga?

Nedavna predstava izvedena u Svetoj Nedelji bila je prva javna prezentacija rada udruge. Što je dalje u planu?

Javna prezentacija bila je u Svetoj Nedelji, nastavak slijedi na jesen. I dalje ćemo putem dramskih metoda usmjeravati djecu u ostvarivanju dramskih zadataka i u razvijanju sposobnosti koje su im potrebne, kako za dramski rad tako i za funkcioniranje i snalaženje u svakodnevnom životu. Stoga pozivam djecu od 6-14 godina s područja Samobora i Svete Nedelje da nam se pridruže u Brezju. Upisi započinju u rujnu, a za sve dodatne informacije mogu se javiti redakciji.

K.S.

 

Blaženka Mavrić o udruzi Igrom do znanja, koja koristi dramski odgoj kao metodu učenja i razvoja djece

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002