29.06.2011.

Pročelnik Damir Fabek o novom upisnom ciklusu u vrtiće na području Samobora, nakon kojih je neupisano ostalo 300-tinjak djece

Za godinu dana bez lista čekanja

Pročelnik Damir Fabek o novom upisnom ciklusu u vrtiće na području Samobora, nakon kojih je neupisano ostalo 300-tinjak djece

Vrtićke "liste čekanja" uvijek budu tema razgovora brojnih roditelja krajem lipnja. Nakon što je ove godine podvučena crta ispod želja, potreba i realnih mogućnosti, brojke pokazuju da je u dva samoborska gradska vrtića upisano 1131 dijete, 201 u privatne vrtiće, a 58 ih je smještaj našlo u vrtićima po drugim gradovima. Neupisano je pak ostalo 300-tinjak djece, čiji roditelji nisu zadovoljili uvjete ili iz raznih razloga, s vezom ili bez nje, nisu bili dovoljno visoko na listi upisnih prioriteta. Međutim, reći će resorni gradski pročelnik Damir Fabek, realna je brojka neupisane djece u stvari znatno manja, a kojim argumentima to potkrepljuje i što se u Gradu radi da bi se liste čekanja konačno anulirale saznali smo u kraćem razgovoru.

Ono što na kraju upisnog ciklusa za novu vrtićku sezonu sve najviše zanima su "liste čekanja". Kakva je situacija ove godine?

Mogu reći da su se ravnateljice oba vrtića (Grigor Vitez i Izvor, op.n.), kojima je osnivač Grad Samobor, stvarno potrudile i "pročistile" takozvane "liste čekanja", iako nikad ne možemo imati 100% precizne podatke. Tako trenutno na "listama čekanja" imamo neupisano 300-tinjak djece, ali su u vrtićima onda to raščlanili, jer dio roditelja prijavi svoju djecu i prije nego su stekli uvjete za korištenje predškolskog odgoja, a isto tako određeni broj roditelja nije dostavio potpunu dokumentaciju za upis. Kad se to oduzme od kompletnog broja, onda je realan podatak djece na "listi čekanja" od 100 do 150.

Znači da bi to, u usporedbi s prijašnjim godinama, bio neki pomak na bolje, no činjenica je da su vrtićki kapaciteti u Samoboru i dalje nedostatni. Koji su planovi za konačno anuliranje "liste čekanja"?

Nešto je manji broj djece na listi čekanja ove godine, jer je bilo određenih dogradnji, više je privatnih kapaciteta. Što se planova tiče, kroz koji dan će DV Grigor Vitez, koji upravlja prostorom u Društvenom domu u Kladju, raspisati natječaj za uređenje dodatnog prostora u tom vrtiću pa bi se onda mogla upisati dodatna jaslička grupa od 15-ak djece. Također, intenzivno razgovaramo s privatnim investitorima koji su zainteresirani za uređenje ili izgradnju prostora za smještaj djece predškolske dobi i nadam se nekom pozitivnom rješenju i s te strane.

Osim toga, Grad Samobor će kroz skoro vrijeme, iako ne mogu točno reći hoće li to biti za tjedan, dva ili mjesec dana, raspisati javni natječaj vezan uz dogradnju vrtića u Bregani, za koji posjedujemo i građevinsku dozvolu i za koji smo dobili 1,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava od Fonda za energetsku učinkovitost. Očekujemo još i određena financijska sredstva iz drugih izvora za tu dogradnju pa kad ona bude gotova trebalo bi biti stvoreno mjesta za upis još oko 120 djece.

Do kada bi dogradnja vrtića u Bregani trebala biti gotova?

Nadamo se da bi do 1.9. naredne godine bio dograđen taj objekt pa bi, uz još nešto vrtićkih mjesta po privatnim inicijativama, listu čekanja u Samoboru sveli na minimum.

Kakva je situacija s cijenama vrtića i sufinanciranjem boravka djece? Hoće li biti kakvih promjena?

Mi u privatnim vrtićima imamo 200-tinjak djece i njih Grad sufinancira s po 900 kuna po djetetu i to nećemo mijenjati. Također, 60-ak samoborske djece je upisano u vrtiće u drugim gradovima i općinama, što također sufinanciramo istim iznosom. U privatnim vrtićima se cijene kreću od 650 do 870 kuna (iznos iznad sufinanciranih 900 kuna, op.n.), dok je u gradskim vrtićima cijena smještaja 580 kuna, a ostatak do realne cijene kroz proračun financira Grad.

K.S.

 

Pročelnik Damir Fabek o novom upisnom ciklusu u vrtiće na području Samobora, nakon kojih je neupisano ostalo 300-tinjak djece

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002