18.12.2018.

Skupština samoborskog Crvenog križa

Ambiciozni planovi za 2019. godinu

Skupština samoborskog Crvenog križa

Kako bi samoborski Crveni križ potpuno spreman ušao u novu godinu i neometano nastavio raditi, njegovi su skupštinari na sinoćnojoj sjednici jednoglasno donijeli plan i programa rada te financijski plan za 2019. godinu. Detaljno razrađenim planom i programom rada predviđene su sve dosadašnje aktivnosti društva, ali i neke nove. To su zdravstveni program unutar kojeg će se i dalje organizirati redovita zdravstvena savjetovališta, zatim program prve pomoći koji se jednim dijelom odnosi i na natjecanja pomlatka i mladeži iz osnovnih i srednjih škola, te dobrovoljno darivanje krvi i socijalna djelatnost, koji su među najzastupljenijima u radu Crvenog križa. Uz redovitu pomoć u kući i ustaljenu akciju organiziranih ljetovanja za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, tu su i razne akcije solidarnosti i prikupljanja pomoći za potrebite. Novost su posudionica ortopedskih pomagala za palijativu, projekt "Spasi život" za edukaciju što većeg broja građana o tome kako nekome pružiti prvu pomoć i provedba projekta "Nisi sam" kroz program zapošljavanja žena za njegu i pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama.

- Posebna nam je želja u dolazećoj godini aktivirati Klub mladih volontera - istaknula je na skupštinskom zasjedanju ravnateljica društva Anica Francetić Kufrin, dodavši da je cilj svega da im se omogući kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, stjecanje novih znanja i vještina, međusobno povezivanje i pripremi ih se za ulazak u svijet odraslih.

Zbog brojnih novih aktivnosti u radu Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, njegov će godišnji proračun u sljedećoj godini znatno narasti i iznositi blizu 3 i pol milijuna kuna - odlučili su skupštinari. Od toga, milijun i 100 tisuća kuna u sljedećoj godini otpada na dvogodišnji projekt "Nisi sam", jer je preko njega na 26 mjeseci zaposleno 12 gerontodomaćica. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 2 i pol milijuna kuna.

E.K.

 
18.12.2018.

Suradnja Grada Samobora i Udruženja obrtnika na programu stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja

Povoljnije školovanje za obrtnička zanimanja

Zadnja ovogodišnja Skupština Udruženja obrtnika Samobor održana je u prostorijama UOS-a u ponedjeljak, 17. prosinca, a osim uobičajenog dnevnog reda na stolu se našao i Sporazum o suradnji Grada Samobora i Udruženja obrtnika Samobor o Programu stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u šk.god. 2018./2019.

Grad Samobor već niz godina stipendira učenike koji upisuju deficitarna zanimanja prema dva kriterija – njihovoj izvrsnosti i socio-ekonomskom statusu, a ovim programom u njihovo stipendiranje financijski se uključuje i samoborsko Udruženje obrtnika. Tako će UOS za 6 učenika koji se obrazuju po trogodišnjem programu za deficitarna zanimanja izdvojiti dodatnih 400 kuna tijekom 10 mjeseci, koliko traje školska godina, pa će ovaj dio samoborskih školaraca primati ukupno 1.000 kuna mjesečno, što je i najviša stipendija ove vrste u Hrvatskoj.

Ugovor su s velikim zadovoljstvom potpisali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović, oboje naglasivši kako će i dalje tražiti modele suradnje koji će doprinositi boljem statusu naših obrtnika te olakšati rad sadašnjim i budućim vlasnicima obrta.

Pohvale za svoj rad dobili su tajnik udruženja Nikica Matan i Tamara Obradović, koja je u udruženju na stručnom usavršavanju, za što su im skupštinari izglasali i prigodne novčane nagrade.

M.K.

 
18.12.2018.

Gradski darovi za djecu slabijeg imovinskog stausa

Uz poklone dobili i bonove

Djed Božićnjak, njegov pomoćnik Zvonček i Zimska vila i ove su se godine potrudili doći malo ranije i darovima obradovati djecu čiji roditelji im možda ne bi mogli pod bor staviti zasluženi poklon.

Grad Samobor, u suradnji sa samoborskim Centrom za socijalnu skrb i Gradskim društvom Crvenog križa, pobrinuo se da sva djeca slabijeg imovinskog statusa i ove godine dobiju svoje darove. U Centru za mlade Bunker u ponedjeljak, 17. prosinca, dočekali su ih pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija, ravnateljica GD Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, koji su odmah i "provjerili" jesu li omiljeni djedica i njegov pomoćnik pravedno podijelili slatkiše i poklone.

Uz slatki paket s igračkama, sva djeca, a njih je ove godine bilo 58, dobila su i prigodne poklon bonove za kupnju potrebnih stvari, prilagođenih njihovom uzrastu.

Veselja i smijeha nije nedostajalo, a za poznate božićne pjesme, koje su otpjevale Lea, Janja i Lara Novosel, pobrinuli su se mladi svirači Tamburaškog orkestra Ferdo Livadić pod vodstvom Natka Gaberca.

M.K.

 

Skupština samoborskog Crvenog križa

Suradnja Grada Samobora i Udruženja obrtnika na programu stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja

Gradski darovi za djecu slabijeg imovinskog stausa

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002