05.12.2018.

Još jedna akcija darivanja krvi

Za darivanje i poseban dar

Od 165 dobrovoljnih darivatelja krvi, koliko ih je 4. prosinca pristupilo posljednjoj ovogodišnjoj velikoj gradskoj akciji prikupljanja u Samoboru, krv je darovalo njih 126, 103 muškarca i 23 žene, među kojima se našlo i 6 novih darivatelja. Organizator akcije, Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika sve ih je, ovom prigodom, darovalo posebnim darom u blagdanskoj vrećici.

Još jedna ovogodišnja akcija prikupljanja krvi bit će priređena u Svetoj Nedelji, u petak, 14. prosinca, između 13 i 18 sati u tamošnjem Sportskom centru. Nova samoborska akcija, prva u sljedećoj godini, održat će se ponovno na Autobusnom kolodvoru, u utorak, 8. siječnja, od 9,30 do 17 sati i 30 minuta.

E.K.

 
05.12.2018.

Tradicionalno Barbarinje u Rudama

Sveta Barbara opet sa svojim rudarima

U utorak, 4. prosinca, na dan kada se slavi sveta Barbara, u Rudama je posebno živo i svečano. Dan je to kada, nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja u mjestu, Rudari, predvođeni Bergmanima, procesijom ispraćaju svoju zaštitnicu, sv. Barbaru na zimski počinak u njezin i njihov rudnik. Večernji dio proslave započeo je misom za sve pokojne rudare, a predvodio ga je svećenik rođen u rudarskoj župi, a danas rektor zagrebačke katedrale, vlč. Josip Kuhtić.

Uz molitve Križanje i Očenaš na njemačkom jeziku, kip svete Barbare donesen je ispred rudnika, gdje je održan prigodan program. Članovi rudarske sekcije KUD-a Oštrc - Bergmani, kojima je povjereno čuvanje ove višestoljetne rudarske baštine, nakon pucnjeva kuburaša iz Bestovja te pod paskom Samoborske narodne garde, izveli su svoj tradicionalni ples s obručnjacima, koji se izvodi samo u ovoj prilici, te otpjevali Kalabuciju. U obnavljanju tradicije ove godine pridružili su im se i članovi Udruge Sretno, koju su osnovali studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, koji su pak prikazali stari običaj preskakanja kože kojim su mladi rudari bili primani u svoj stalež.

Kip sv. Barbare unijeli su zatim u njezin rudnik - 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine, u kojem će, tako zaštićena, i prezimiti. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvog dana proljeća, kada se svetica vraća u svoju crkvu.

Članovi KUD-a Oštrc svoje su sumještane i goste, koji se uvijek u velikom broju okupe na Barbarinje u Rudama, počastili vrućim domaćim kobasicama, kuhanim vinom, greblicom, medenjacima i drugim slatkim kolačima, a druženje s Rudarima uz ovaj starinski običaj nisu propustili ni zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je Rudarima čestitala njihov blagdan, te pročelnik Marinko Džepina.

M.K.

Fotografije: Josip Grđan

 
05.12.2018.

OPG Franceković dobilo vrijedno priznanje za svoje proizvode

Boži Francekoviću zlato za viljamovku!

OPG Franceković dobilo vrijedno priznanje za svoje proizvode

U Pušći je 1. prosinca održana 14. izložba rakija Zagrebačke županije, na kojoj su se okupili i svoje proizvode predstavili najbolji proizvođači s našeg područja.

Od 34 pristigla uzorka, samoborsko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bože Francekovića dobilo je zlatnu diplomu za rakiju od kruške viljamovke, proizvedenu 2018. godine.

Božo Franceković proizvodi više vrsta izvrsnih i poznatih voćnih rakija, kao što su Samoborska zlatna (od jabuka) i posebno cijenjena rakija od kruške tepke.

Zato nije čudno što stalno raste broj restorana i ugostiteljskih objekata u kojima se mogu naći ova vrhunska pića.

R.Š.

FOTO: Božo Franceković (prvi slijeva) u društvu ostalih dobitnika zlatnih diploma i župana Stjepana Kožića

 

Još jedna akcija darivanja krvi

Tradicionalno Barbarinje u Rudama

OPG Franceković dobilo vrijedno priznanje za svoje proizvode

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002