14.12.2018.

Subotnji "buvljak" samoborskog Crvenog križa

U subotu "Solidarnost na djelu!"

U samoborskom Crvenom križu pripremljeni su božićno-novogodišnji poklončići za djecu, a za one starije u potrebi Crveni križ u subotu, 15. prosinca, između 10 i 13 sati organizira akciju "Božićna solidarnost Crvenog križa" u sklopu koje će dijeliti odjeću i obuću, pa poziva sve građane da navrate na "buvljak", odnosno do štanda na trgu ispred glavne pošte u Samoboru i kupnjom bona u vrijednosti od 5 kuna sudjeluju u akciji "Solidarnost na djelu!" "Čekamo vas s božićnim pjesmicama i kapicama i vjerujemo da se vidimo u velikom broju" - poruka je djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika.

E.K.

 
14.12.2018.

Izložba jaslica u zagradi gradske uprave

Pri volu, osleku, ni od vas daleko, dete leži...

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, otvorena je u prizemlju zgrade gradske uprave izložba božićnih jaslica pod nazivom "Pastiri stante se, vsi skup veselte se..."

Izložbu su pripremili članovi Udruge Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka izradivši 14 jaslica različitim tehnikama – od perušine, tijesta, tkanine, gline ili pak onih gdje su božićni likovi obučeni u narodne nošnje samoborske župe. Izložba je djelomično potpomognuta sredstvima Grada Samobora.

Otvaranju izložbe prethodila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Anastazije koju je predvodio vlč. Davor Štuljan. Nakon mise okupljeni vjernici spustili su se u maloj procesiji predvođeni članovima Društva sv. Izidora Seljaka, koji su bili obučeni u svečane narodne nošnje župe Samobor, na Trg kralja Tomislava, pod svečanim kandelabarima, uz adventske pjesme i zvukove gitare Marija Blažanovića, do zgrade uprave, gdje je slijedilo otvorenje izložbe. O povijesti jaslica i tradiciji izrade jaslica u samoborskom kraju govorio je Radovan Librić, o jaslicama kao mjestu susreta govorio je župnik Davor Štuljan, a izložbu je otvorila Sanja Iveković Horvat, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora.

Otvorenje izložbe bilo je pred najvećom kompozicijom, jaslicama koje su postavljene na samom ulazu te će krasiti prostor do blagdana Sveta tri kralja.

Nakon otvaranja okupljeni su se zadržali uz kuhano vino i domaće kolače te su nastavili prijateljski promišljati o samoborskim običajima. Na kraju je većina prisutnih otišla razgledati i ostale jaslice koje se nalaze u izlozima na Trgu kralja Tomislava, te u Perkovčevoj i Livadićevoj ulici. Uz izložbu je tiskan i vodič s popisom svih autora jaslica i mjesta na kojima se jaslice mogu razgledati.

Sada je na vama red, zaputiti se i potražiti ih. Gdje je Betlehem? Pri volu, osleku, ni od vas daleko, dete leži (samoborska božićna)... Dok tražite mjesta gdje su izložene naše jaslice, susretat ćete pastire današnjeg vremena, u utrci s vremenom, užurbane. Zastanite s njima na tren. Osjetite mir. Sa svima podijelite radost Božića. Ako će ova izložba pomoći u tome, članovi Društva sv. Izidora Seljaka zahvaljuju što su mogli pridonijeti toj radosti.

Radovan Librić

Fotografije: Josip Grđan

 

Subotnji "buvljak" samoborskog Crvenog križa

Izložba jaslica u zagradi gradske uprave

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002