26.02.2018.

Izložba Stanovanje u Samoboru – vizije studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Samoborska priroda trpi i modernu arhitekturu

U Samoborskom centru za mlade Bunker u utorak, 27. veljače, otvorena je izložba maketa studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu naziva Stanovanje u Samoboru, na kojoj su izložena 24 projekta obiteljskih kuća i 12 vizija stambenih naselja.

Naime, tijekom kolegija Studio 1 studenti obrađuju temu individualnog stanovanja, kao i rješenja za stambena naselja u konkretnom okruženju nekog mjesta ili grada.

Samobor im svojom raznovrsnošću već drugu godinu zaredom pruža mogućnost da istražuju gradske kvartove i lokalitete, a ovom prigodom, od čak 120 nastalih radova, izložena su po tri najbolja s 8 različitih lokacija u gradu te 12 maketa stambenih naselja za specifične samoborske lokacije.

O projektu, kojega je dio održan i kao semestralna vježba u Bunkeru, i samoj izložbi, govorili su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, voditelj kolegija Studio 1 doc.dr.sc. Luka Korlaet te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji su s nazočnim studentima i posjetiteljima prokomentirali njihove ideje i vizije.

Izložba je otvorena do 2. ožujka.

M.K.

 
26.02.2018.

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Može i bez koreografije

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Više od 250 sudionika iz 15 povijesnih udruga i društava iz Samobora i okolice i ove će godine, 13. put zaredom, na livadi podno samoborskoga Staroga grada, na Vugrinščaku uprizoriti povijesnu Bitku kod Samobora iz 1441. godine i Srednjovjekovni sajam starih zanata, majstora i ugostiteljske ponude.

O ovogodišnjem izdanju ove iznimno dobro posjećene i sada već tradicionalne manifestacije na konferenciji za medije u Samoborskom muzeju u utorak, 27. veljače, govorili su kustos Muzeja Luka Kazimović, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Udruge Vitezovi zelingradski Mladen Houška, u nazočnosti v.d. ravnateljice Turističke zajednice grada Samobora Marijane Obad Slamar, koja je, uz Samoborski muzej, suorganizator manifestacije.

Povijesne činjenice i tijek ovogodišnje Bitke kod Samobora, koja u nedjelju, 4. ožujka, počinje od jutarnjih sati ponovio je kustos Kazimović, nakon kojeg se nazočnima obratila Sanja Horvat Iveković, pohvalivši napore organizatora koji iz godine u godinu različitim sadržajima obogaćuju manifestaciju, a time i privlače sve više posjetitelja u Samobor.

Po prvi put posjetitelji će imati priliku vidjeti i dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, naglasio je predsjednik Vitezova zelingradskih, a sve će biti popraćeno grmljavinom topova i kubura iz suprotstavljenih tabora.

Uobičajeni Srednjovjekovni sajam, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača, ponudit će brojne proizvode i okrepu za umorne borce, njihovu pratnju i sve ostale goste.

Sama bitka počinje u 15 sati, a sajam traje od 10 do 18 sati.

M.K.

 
26.02.2018.

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Samobor nije samo grad Fašnika i kremšnita

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Turistički portal European Best Destinations (EBD) objavio je novu listu preporuka "Najbolja odredišta za ljubitelje prirode u Europi" i na nju uvrstio čak sedam hrvatskih lokacija.

Po prirodnim je ljepotama prepoznat i Samobor, koji očuvanim bogatstvom šuma, livada, gorskih vrhova, izvora, potoka i špilja, već desetljećima privlači brojne turiste, planinare i izletnike. Svi oni ovdje nalaze svoju oazu mira i ljepote.

Samobor je okružen parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji pruža niz atrakcija, mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi te aktivnosti od planinarenja i biciklizma do paraglidinga. Uvrštavanje na ovu listu dodatna je potvrda da Samobor nije samo grad Fašnika i kremšnita.

Porast popularnosti aktivnog turizma i povratak prirodi vidljiv je i u Samoboru, pa je Turistička zajednica grada Samobora sukladno tome prošle godine obilježila 7 novih biciklističkih ruta, a u posljednje je vrijeme uočen i ponovni porast interesa za planinarstvo te planinarska društva i klubovi koji djeluju na našem području organiziraju sve veći broj izleta po Žumberku i Samoborskom gorju.

I.K.

 

Izložba Stanovanje u Samoboru – vizije studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Arhiva 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002