21.12.2018.

Tiskovna konferencija samoborskog HNS-a o Zakonu o udžbenicima

Ispunjen uvjet za daljnju realizaciju kurikularne reforme

Tiskovna konferencija samoborskog HNS-a o Zakonu o udžbenicima

U prostorijama samoborskog HNS-a 21. je prosinca održana tiskovna konferencija za medije vezana uz novi Zakon o udžbenicima, kojeg je 14. prosinca potvrdio Hrvatski sabor.

Prema riječima Danijela Kalaice, predsjednika samoborske podružnice HNS–a, uz kojeg su bili još i njegova zamjenica Ines Hraste te glasnogovornik 7. izborne jedinice Dejan Prgić, Zakon o udžbenicima i njegovo izglasavanje u Hrvatskom saboru bilo je od velikog značaja. On je uvjet za daljnju realizaciju kurikularne reforme, koja od sljedeće školske godine ulazi u sve škole. Nastojanja te potporu MZOS-u i ministrici Divjak da se Zakon o udžbenicima prihvati i tako navedeno područje regulira, osigurao je i politički je zaslužan upravo HNS.

Na samoborskom području u pilot projekt "Škola za život" ušla je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane, a od sljedeće školske godine u frontalnu primjenu ulaze sve ostale škole, istaknula je Ines Hraste.

Ovim zakonom je uspostavljena procedura odobravanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala u tiskovnom i elektroničkom obliku. Premda je i u Zakonu o udžbenicima iz 2010. ministar u pravilu svake godine donosio i objavljivao odluku o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, novim zakonom se definira cijena udžbeničkih kompleta prema medijalnoj plaći u Republici Hrvatskoj. Tako da cijena udžbenika od 1. do 4. razreda osnovne škole iznosi 10, za 5. i 6. razred 14, a za 7. i 8. razred 15,5 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj, što za niže razrede iznosi 460 kuna. Također je određeno da svi obvezni udžbenici i radni materijali od 1. do 4. razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, za 5. i 6. razred pet, a za 7. i 8. razred šest kilograma. Kriterij mase i cijene, iako važan, zasigurno neće biti pretpostavljen kriteriju kvalitetnog sadržaja udžbenika, koji će biti usklađeni s predmetnim kurikulumom i udžbeničkim standardima definiranim pravilnikom te nužno zadovoljavati znanstvene, pedagoške, psihološke, didaktičko-metodičke, etičke, jezične, likovno-grafičke i druge obrazovne zahtjeve.

Digitalizacija koja ulazi u škole u skladu je sa zahtjevima suvremenog društva. Važno je naglasiti da ona nije svrha samoj sebi, već će biti korištena u procesu učenja ravnomjerno s ostalim metodama poučavanja. Svjesni sve većih grafomotoričkih poteškoća mlađih generacija, upravo zbog sveprisutne digitalizacije društva, u nižim razredima stavlja se naglasak na radne listove zbog razvijanja grafomotoričkih vještina.

Predsjednik Danijel Kalaica je na kraju naglasio da od rujna 2019. obrazovna reforma ulazi u sve škole, a roditelji će knjige plaćati manje i djeca nositi lakše torbe. Zakonom su omogućeni jeftiniji i lakši udžbenici, a učitelji će sukreirati sadržaj i digitalnu transformaciju škola, jer učenici dobivaju metode i alate prikladne uzrastu i vremenu u kojem živimo i, najvažnije, rasterećeni su nepotrebnih sadržaja.

M.K.

 
21.12.2018.

Dodijeljene stipendije Zagrebačke županije

2.050.000 kuna za 158 stipendista

Dodijeljene stipendije Zagrebačke županije

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2018./2019. s 50 novih stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1.000 kuna. Osim godišnjih stipendija, Zagrebačka županija je ove godine dodijelila i 21 jednokratnu novčanu pomoć za školovanje, koja za 12 učenika iznosi po 3.000 kuna, a za 11 studenata po 6.000 kuna.

Stipendiju nastavlja primati i 53 učenika te 55 studenata koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije u školskoj godini 2018./2019. primati sveukupno 158 stipendista. Za tu svrhu Zagrebačka je županija osigurala 2.050.000 kuna.

Od 30 ovogodišnjih stipendija za učenike dodijeljeno je prema kriteriju izvrsnosti 10 stipendija, a od toga 2 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 20 stipendija, od čega 10 stipendija za deficitarna zanimanja kao što su autolimar, bravar, konobar, fasader, mesar, staklar, tokar, zidar, itd.

Od 20 stipendija za studente, 10 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 stipendije za zanimanje glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 10 stipendija.

Župan je uputio iskrene čestitke novim stipendistima, kao i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, a posebno je istaknuo one koji su se odlučili za deficitarna zanimanja.

- Vidimo da na tržištu rada postoji konstantna potreba za strukovnim zanimanjima, a poslodavci se sustavno žale da je jako teško naći kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, naročito u strukovnim zanimanjima koja sve više postaju deficitarna - rekao je Kožić i zahvalio im što nastavljaju županijsku tradiciju zanata i obrtništva te se osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju.

- Samo u ovoj školskoj godini su obnovljene, izgrađene ili dograđene tri škole – OŠ Kupljenovo, PŠ Desinec i OŠ Bistra, a olakšanje za kućni budžet su svakako bili i besplatni udžbenici za koje je županija osigurala 12 milijuna kuna - istaknuo je župan Kožić, dodavši da će županija i iduće godine nastaviti ulagati više od 40% proračuna u prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Od planova za 2019. godinu posebno je istaknuo energetsku obnovu 5 škola na području županije ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna, za koje je u tijeku aplikacija na EU fondove, a najavio je i nastavak projekta "Prsten potpore", kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju.

I.P.

 
21.12.2018.

Svečana dodjela učeničkih i studentskih stipendija Grada Samobora

Dobrodošla pomoć najboljima i najpotrebitijima

Ukupno 68 stipendija za školsku i akademsku 2018./2019. godinu samoborskim učenicima i studentima uručeno je u petak, 21. prosinca, na svečanoj dodjeli u Centru za mlade Bunker, koju je za svoje stipendiste organizirao Grad Samobor. U nazočnosti gradskih čelnika, pročelnika, ravnatelja gradskih ustanova i škola, Glazbene škole Samobor, Crvenog križa, profesora i roditelja te predstavnika Poduzetničkog centra i Udruženja obrtnika Samobor, vrijednu i zasluženu pomoć u vidu ugovora o stipendiji naši su mladi sugrađani primili iz ruku zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković, ujedno i predsjednice povjerenstva koje je odlučivalo o gradskim stipendijama.

Svakako treba naglasiti da su stipendije ove godine dobili svi koji su na njih i aplicirali te, naravno, ispunili tražene uvjete. Po kriteriju izvrsnosti dodijeljeno je 7 učeničkih i 10 studentskih stipendija, 3 stipendije dobili su mladi glazbenici, 30 učenika i 14 studenata dobilo je stipendije prema socio-ekonomskom statusu, a dodijeljene su i 4 posebne stipendije. Stipendije se dodjeljuju za period od 10 mjeseci, a 500 kuna mjesečno dobivat će izvrsni učenici i mladi glazbenici, 600 kuna mjesečno učenici temeljem socio-ekonomskog statusa, izvrsni studenti primat će 800 kuna, dok studentima prema socio-ekonomskom statusu pripada 1.000 kuna mjesečno. Za šestero učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja po trogodišnjem programu, Udruženje obrtnika Samobor osiguralo je dodatnih 400 kuna pa će tako i njihova stipendija iznositi 1.000 kuna, što je najviša takva stipendija u državi.

U ime domaćina nazočnima se obratila ravnateljica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta, koja je pozvala učenike i studente da se dodatno, koliko im to vrijeme dopušta, angažiraju i kroz brojne aktivnosti koje se provode u Bunkeru ili u udrugama mladih, jer će se i to ubuduće dodadno bodovati kao jedan od kriterija za dobivanje stipendije.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je kako su svi samoborski đaci i studenti ponos svojega grada, što se itekako vidi po rezultatima koje postižu ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, te ih je pozvala da se u što većem broju prijavljuju na natječaj za gradske stipendije, koje im mogu olakšati školovanje i financijski malo rasteretiti roditelje.

Predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović im je pak preporučio da upisuju obrtnička zanimanja, otvaraju poduzeća i obrte te svojim obrazovanjem i znanjem nastave, ali i unapređuju tradiciju obrtništva i poduzetništva u svojem gradu.

U ime svih stipendista Gradu Samoboru i njegovim čelnicima zahvalio je poznati mladi inovator Josip Oroz, a s tri točke iz svojeg nedavno premijerno izvedenog mjuzikla Chicago, u pauzama dodjele stipendija sve nazočne razveselili su članovi našeg mlađeg Amaterskog kazališta POU PAXići.

M.K.

 
21.12.2018.

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje donesena je Odluka o gradskim porezima

Ukinuti prirez i porez na potrošnju

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje donesena je Odluka o gradskim porezima

Dana 20. prosinca 2018. godine održana je 19. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje kojoj je prisustvovalo svih 17 vijećnika. Nakon jednoglasnog usvajanja Dnevnog reda uslijedio je kratki Aktualni sat. Vijećnika Damira Halužana (HDZ) zanimalo je zašto se gradonačelnik, prema njegovim informacijama, ne javlja g. Rimcu, ocu svetonedeljskog poduzetnika, a na temu velike investicije u naselju Kerestinec, te je naveo ukoliko se do 31. prosinca 2018. godine ne javi da će investitori otići iz Svete Nedelje. Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako se radi o netočnim navodima, obzirom da je po tom pitanju učinjeno vrlo mnogo, od sastanaka s resornim ministrom, državnim tajnikom, te je istaknuo kako je s investitorom prije dva dana imao sastanak kod župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića pa je time opovrgnuo navodne navode o "nejavljanju" investitoru.

Bez rasprave, većinom glasova, usvojene su 2. izmjene i dopune Odluke o proračunu Grada Svete Nedelje za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu koje je uvodno obrazložila p.o. gradonačelnika Pročelnica Upravnog odjela za financije, računovodstvo i javne prihode Biserka Delač, kao i Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni odluke o izvršavanju proračuna Grada Svete Nedelje za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Svete Nedelje u 2018. godini, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture na području Grada Svete Nedelje u 2018. godini, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2018. godinu, te Prijedlog Odluke o Izmjeni i dopuni Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi na području Grada Svete Nedelje za 2018. godinu.

Prijedlog Odluke o gradskim porezima i Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi, uz obrazloženje pročelnice Biserke Delač, dodatno je pojasnio zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, istaknuvši kako se novom odlukom predviđa ukidanje prireza u Svetoj Nedelji s dosadašnjih 6% na 0% te ukidanje poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele, apartmanska naselja i kampove. Ukidanje poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele, apartmanska naselja i kampove će sigurno potaknuti investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva, čime se u Svetoj Nedelji stvaraju preduvjeti za značajniji razvoj turizma kao najjače gospodarske grane u RH. Treba napomenuti i da je komunalna naknada za hotele i kampove jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda, što uistinu nije pošteno, obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.

- Od spomenutih poreza se u 2018. godini prihodovalo u proračun oko 7 milijuna kuna. Taj iznos će ubuduće ostati našim građanima na raspolaganje. Koliko mi je poznato, to je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da će te mjere obradovati mnoge naše građane, a isto tako i da će mnogi stanovnici gradova s višim prirezom razmisliti o preseljenju u našu predivnu Svetu Nedelju. U obitelji s nekoliko zaposlenih ili za osobu s visokim primanjima, godišnji iznos prireza koji se plati može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna, što kod nas više neće biti slučaj - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Prijedlog Odluke o gradskim porezima Grada Svete Nedelje jednoglasno je prihvaćen, dok je Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi prihvaćen većinom glasova.

Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog Plana davanja koncesija za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna Grada Svete Nedelje za člana Gradskog vijeća i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju prava korištenja nekretnine k.č.br. 151 k.o. Kalinovica.

A.B.B.

 

Tiskovna konferencija samoborskog HNS-a o Zakonu o udžbenicima

Dodijeljene stipendije Zagrebačke županije

Svečana dodjela učeničkih i studentskih stipendija Grada Samobora

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje donesena je Odluka o gradskim porezima

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002