20.04.2013.

26. Samoborska salamijada napravila još jedan iskorak u organizaciji

Obitelj Kupres obranila titulu

26. Samoborska salamijada napravila još jedan iskorak u organizaciji

Rijetko se događa na Samoborskoj salamijadi da pobjednik obrani svoju titulu najboljeg odmah sljedeće godine, a upravo se to dogodilo obitelji Kupres iz Kladja. Prošle godine titulu za najbolju salamu ponijela je Renata Kupres, a ove godine Velikom zlatnom šajbom može se pohvaliti sin Filip. No, sve to nadgleda otac Ivica, koji je otkrio da je i drugi sin Matija bio visoko plasiran. Naravno, morali smo odmah pitati za tajnu uspjeha, a Ivica Kupres nam je rekao kako su ove titule plod dugogodišnjeg rada i zalaganja, jer se već godinama stalno prati literatura, ali i kako i što rade drugi, a na kraju odabiru najbolje metode i namirnice za vlastitu salamu. Pozorno se prati sve što se događa kada se krene u izradu salama; od mesa i sastojaka koji idu unutra, do same pripreme, kratkog dimljenja pa sazrijevanja na odgovarajućoj temperaturi, otkriva Ivica Kupres. Titula im je ove godine i slađa, jer se spojila kategorija hobista i proizvođača, a uvedena je kategorija posebnih proizvoda u kojoj se natječu proizvođači iz inozemstva (Slovenija, Italija, Mađarska i Srbija) te kategorija za sve ostale suhomesnate proizvode.

U ime organizatora, Udruge Zlatna šajba, njen predsjednik Dubravko Viduč najavljivao je već ranije pomake koji se rade s ciljem još boljeg pozicioniranja Samoborske salamijade kao regionalnog lidera, a ti su pomaci vidljivi ove godine upravo po otvaranju prema inozemnim salamerima. Mnogi su se složili kako je velik pomak i termin Salamijade nakon Uskrsa, jer tako se povećava i kvaliteta salama. Upravo stoga veseli činjenica da, unatoč sve brojnijem žiriju i strožem ocjenjivanju, ove godine niti jedna salama nije diskvalificirana.

Samoborska salamijada osigurala si je ugled i dobro pozicioniranje kao gastro - turistička manifestacija, a dokaz tome su brojni gosti koji iz godine u godinu dolaze u Samobor. Tako su i ove godine Dubravko Viduč i gradonačelnik Krešo Beljak mogli pozdraviti brojne uglednike, a među njima su bili ministri Mihael Zmajlović i Darko Lorencin, izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec, saborski zastupnici Đuro Popijač, Ivo Davor Stier, Davor Bernardić i Zvonko Milas, župan Stjepan Kožić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, jaskanski mu kolega Zvonimir Novosel, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i Svete Nedelje Drago Prahin, kao i veleposlanici Kine, Albanije i Indonezije. Posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi samoborskih ugostitelja i gostiju iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva te uz pjesmu Đanija Stipaničeva.

Nagrade po kategorijama

Međunarodna ocjenjivačka komisija ocijenila je ukupno 154 salame, od kojih 106 salama domaćih proizvođača, 29 salama gostiju iz inozemstva i 19 salama u kategoriji posebnih proizvoda. U domaćoj konkurenciji osvojena je jedna velika zlatna šajba (Filip Kupres), 23 zlatna odličja, 64 srebrna te 10 brončanih. U međunarodnoj kategoriji osvojena je jedna velika zlatna šajba (Ivan Kovačič), zatim 24 zlatne i 4 srebrne, a kod posebnih proizvoda jedna velika zlatna šajba (MIšo Hepp), 12 zlatnih te 2 srebrna odličja.

Predstavilo se osam ugostitelja

Brojni gosti i posjetitelji Samoborske salamijade i ove su godine imali priliku uživati u specijalitetima samoborskih i ugostitelja iz Hrvatske i Slovenije.

Među Samoborcima bili su to Restoran Lubino, Restoran Kod špilje, Restoran Hotela Lavica, Krčma Gabreku 1929 i Kineski restoran Wok Inn.

Svojim specijalitetima predstavili su se i Gostilna Vrtovšek iz slovenske Sevnice, Bistro Kod Damira iz hvarskog Staroga Grada i Catering Lido. Nažalost, u posljednji je trenutak, iz opravdanih razloga, otpala "ekipa" SKUD-a Jednota iz Šida.

Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

U nedjelju, 21. travnja, u sklopu Samoborskog proljetnog sajma održan je već tradicionalni Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, organizatora Samoborske salamijade. Tom su prilikom, uz točenje i besplatnu degustaciju samoborskih vina iz podruma Župančić i Runtas, svim posjetiteljima na kušanje nuđene sve salame pristigle na Salamijadu. Natjecateljske konkurencije više nije bilo pa su nepca brojnih posjetitelja, bez nervoze i stručnih ograda, imala priliku kušati one "prave" samoborske, ali i one "posebne", s dodacima koji u Samoborsku salamu ne spadaju. Naravno, bile su tu i salame stalnih gostiju Salamijade – salamera i kobasičara iz Slovenije, Mađarske, Srbije i svih sredina koje već godinama uspješno i na obostrano zadovoljstvo surađuju s organizatorima Samoborske salamijade.

Sve je proteklo na opće zadovoljstvo, ali bi organizatorima trebalo skrenuti pažnju na neprimjereno "slaganje" programa. Naime, salame se režu i nude ispred pozornice s koje se cijelo vrijeme ori buka i nude sadržaji uz koje kušanje i degustacija dugo pripremanih specijaliteta nikako ne idu. Sve je to u nekim momentima počelo ličiti na kaos za koji, uz višemjesečne pripreme, nije bilo nikakvog opravdanja.

 

26. Samoborska salamijada napravila još jedan iskorak u organizaciji

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002