25.02.2013.

Županija podupire uvjete života u ruralnom prostoru

4,2 milijuna kuna za razvoj sela

Županija podupire uvjete života u ruralnom prostoru

Zagrebačka županija uputila je gradovima i općinama na svom području javni poziv za dostavu projekata za poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta života u ruralnom prostoru. Za tu namjenu Zagrebačka županija je putem mjera ruralnog razvoja osigurala 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se u tri kategorije: nerazvrstane ceste, područne škole i društveni domovi.

- Zahvaljujući mjerama ruralnog razvoja tijekom 2011. i 2012. godine na području naše županije uloženo je 10 milijuna kuna u izgradnju i sanaciju nerazvrstanih cesta te gradnju i opremanje društvenih domova i područnih škola – izjavio je za medije župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Vjerujemo kako ćemo i ove godine od naših gradova i općina dobiti čitav niz kvalitetnih prijedloga projekata koji za cilj imaju ukupno poboljšanje života na ruralnom području te ostanak mladih ljudi na selu – zaključio je Kožić.

Tekst javnog poziva i prijavni obrasci za sve tri kategorije nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 
25.02.2013.

Još jedan korak ka revitalizaciji dvorca u Kerestincu

Sjećanje na Seljačku bunu

Još jedan korak ka revitalizaciji dvorca u Kerestincu

Svetonedeljski ogranak Matice hrvatske u svom promišljanju obogaćivanja gradske kulturne scene pripremio je prigodnu obilježbu 440. godišnjice bitke kod Kerestinca, održane u vrijeme Seljačke bune 1573. godine. Naravno, za tu im je prigodu odlično poslužio dvorac u Kerestincu, kojeg je na simboličan način, otvaranjem vrata, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Sveta Nedelja Ivica Kapuđija otvorio javnosti. Tom je prigodom Kapuđija istaknuo kako su svrha i djelokrug Matice hrvatske promicanje narodnog i kulturnog identiteta, istraživanje manje poznatih povijesnih događaja, a bitka kod Kerestinca podno dvorca slavne obitelji Erdödy je upravo to. Dodao je i kako je u povijesnim kronikama nekoliko puta spomenuto da su 6. veljače 1573. kod Kerestinca pobunjeni seljaci izgubili bitku s trupama podbana Gašpara Alapića, ali nije detaljnije navedeno iz kojih sela su bili seljaci, njihova imena i slično. Stoga si je svetonedeljski Ogranak Matice hrvatske dao u zadatak podrobnije istražiti tu bitku, kao i povijest velikaške obitelji Erdödy, rekao je na početku manifestacije Ivica Kapuđija.

Jedan od ciljeva bit će uključivanje dvorca u javni i kulturni život Svete Nedelje, jer i u sadašnjem lošem stanju može poslužiti kao odlična kulturna arena za obilježavanje glazbenih, dramskih, likovnih i drugih događanja. Stoga će svetonedeljska Matica ponuditi program kulturnog ljeta kako bi se prostor otvorio kulturi i građanima Svete Nedelje i Kerestinca, istaknuo je još predsjednik svetoenedeljskog ogranka Ivica Kapuđija.

Prigodni program u dvorcu sastojao se od recitala u kojem su Stjepan Bošković i Zdravko Škrapec čitali odabrane dijelove iz Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, uz glazbenu pratnju Dragice Perić, dok je Mihaela Gašpar predočila povijesne podatke o bitkama tijekom Seljačke bune.

Na kraju programa posjetitelji su iskoristili prigodu i obišli dvorac, na kojem su sve uočljiviji ožiljci propadanja.

Radio Sveta Nedelja

 
25.02.2013.

3. skupština Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac

207 grla u valjanom uzgoju

3. skupština Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac

U Vatrogasnom domu u Bobovici u subotu, 23. veljače, održana je 3. skupština Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac. I ove godine uspješan rad udruge potvrdili su svojim dolaskom gotovo svi članovi udruge te brojni uzvanici, gosti i predstavnici udruga uzgajivača hrvatskog posavca i hladnokrvnjaka te već tradicionalno uzgajivači hrvatskog posavca iz susjedne Slovenije.

Udruga Vranac u 2012. godini okupljala je 25 uzgajivača koji su vlasnici 207 grla u valjanom uzgoju (71 kobila, 8 pastuha, 128 ostalih (ženska omad, muška omad, ženska ždrebad i muška ždrebad). Teritorijalno obuhvaća članstvo iz zapadnog dijela Zagrebačke županije s 19 članova (Samobor – 10 članova, Sv. Nedelja - 3 člana, Pušća – 2 člana, Zaprešić - 1 član, Luka – 1 član, Krašić – 1 član i Kupinec – 1 član), 3 člana iz Karlovačke, dva člana iz Krapinsko-zagorske županije i jednu članicu iz Grada Zagreba.

Iz izvješća za 2012. godinu valja izdvojiti manifestaciju "Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka", s izložbom oruđa i alata koji su korišteni za obradu zemlje uz pomoć konja, organizacija 2. uzgojne izložbe Udruge Vranac, Dani žetve u Samoboru, Zaprega Djeda Mraza, sudjelovanje na Proljetnom sajmu u Samoboru, Danima Grada Zaprešića, Središnjoj izložbi SSHP-a u Desnoj Martinskoj Vesi, 15. državnoj i 10. županijskoj izložbi izvornih i zaštićenih pasmina konja u Kloštru Ivaniću, Državnoj izložbi konja u Sunji, Vozočašću u Mariju Bistricu, manifestaciji Kosci za kosce u Odranskom polju, 20. jesenskom Međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu te Prvom odabiru pastuha u Martinskoj Vesi.

U 2012. godini za jednog od potpredsjednika Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac izabran je Juraj Čiček, predsjednik Udruge Vranac.

Na skupštini je istaknuto da su rad udruge poduprli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, Lanac - Samobor, IGO-MAT, SUPER-MES, trgovina RE-NI i brojni ljubitelji hrvatskog posavca, bez čije pomoći plan rada ne bi bio tako kvalitetno ostvaren.

Na kraju skupštine podršku daljnjem radu udruge dao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec sa suradnicima, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatski posavac Branko Borković, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i predsjednik Odbora za konjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Miško Šklempe te ostali gosti i delegati udruga uzgajivača konja.

Iz plana rada za 2013. treba istaći 3. uzgojnu izložbu Udruge Vranac, koja će se održati u nedjelju, 14. travnja, u Bobovici.

Stjepan Stanić

 
25.02.2013.

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Hrastini Samoborskoj

Saznali što ih tišti

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Hrastini Samoborskoj

U Hrastini Samoborskoj održana je 19. veljače jedna u nizu tribina gradonačelnika Kreše Beljaka, na kojima se građani upoznavaju s aktualnostima u radu gradske uprave te imaju priliku postavljati pitanja i ukazati na probleme svog mjesnog odbora.

U Hrastini se gradonačelniku Kreši Beljaku pridružio i njegov zamjenik Željko Stanec, a prepuna je dvorana svjedočila o važnosti i korisnosti ovakvih susreta.

20. veljače je tribina održana u Pansionu Novoselić u Maloj Jazbini, 21. veljače u prostorijama Parka prirode u Slanom Dolu, a 22. veljače u vatrogasnom domu u Petkovom Bregu.

S.S.

 

Županija podupire uvjete života u ruralnom prostoru

Još jedan korak ka revitalizaciji dvorca u Kerestincu

3. skupština Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Hrastini Samoborskoj

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002