04.04.2013.

Projekt Pametna pasivna kuća na Međunarodnom salonu inovacija

Mladi Samoborci u Ženevi

Projekt Pametna pasivna kuća na Međunarodnom salonu inovacija

Učenici Srednje strukovne škole Samobor predstavit će projekt Pametna pasivna kuća na Međunarodnom salonu inovacija koji će se održati od 10. do 14. travnja u Ženevi.

Ženevski salon inovacija najprestižniji je godišnji skup inovatora iz cijelog svijeta, na kojem sudjeluju izlagači iz pedesetak država s više od tisuću inovacija.

Podsjećamo kako je upravo na izradi kurikuluma Pametna pasivna kuća škola dobila bespovratna sredstva od Europske Unije za provođenje projekta kojem su partneri bili Grad Samobor i Poduzetnički centar Samobor.

Mladi inovatori Hrvoje Šeketa, Filip Vlahović i Emil Šikac, uz podršku mentora Ivana Vlainića, predstavili su ovaj projekt na Inovi mladih 2012. te osvojili brončanu medalju.

S.S.

 
04.04.2013.

Samoborski narodnjaci zalažu se za samoborske registracijske tablice

Za samoborsku registraciju na samoborskom autu

Samoborski narodnjaci zalažu se za samoborske registracijske tablice

Podružnica HNS-a Samobor uputila je Gradskom vijeću Grada Samobora prijedlog zaključka kojim se podržava definiranje registarskih područja Zagrebačke županije, uključujući i registarsko područje Grada Samobora. Prije tri mjeseca, u sklopu akcije HNS-a, gotovo 600 Samoboraca podržalo je ovu inicijativu svojim potpisima.

Registracijsko područje Zagreb, s kraticom ZG, najveće je u Hrvatskoj te danas uz sam Grad Zagreb obuhvaća i čitavu Zagrebačku županiju, koja ima 9 gradova i 25 općina s oko 317 tisuća stanovnika. Zagrebačka županija jedina je u Hrvatskoj čiji stanovnici svoja vozila moraju registrirati pod oznakom druge županije (jer Grad Zagreb po svome statusu to i jest). S druge strane, pojedine županije na svom području imaju po dva registarska područja, Splitsko-dalmatinska tri (ST, MA, IM), a Osječko-baranjska čak četiri (OS, NA, DJ i BM), dok Zagrebačka županija nema ni jedno jedino.

Postoji čitav niz argumenata da Zagrebačka županija definira vlastita registarska područja, uključujući i registracijsko područje Grada Samobora, koji se prostire na oko 250 km2 površine. Ne postoji ni jedan suvisao razlog da Grad Samobor, sa svojih 40 617 stanovnika, nema vlastito registracijsko područje, a da ga imaju mnogi gradovi koji su i površinski i prema broju stanovnika manji od Samobora. Ujedno bi definiranje registarskih područja čitavu Zagrebačku županiju svrstalo u jeftiniju, odnosno zonu nižeg rizika osiguranja motornih vozila.

Ulaskom u Europsku Uniju registracijske oznake u Hrvatskoj moraju se prilagoditi europskim standardima. To je idealna prilika da se uđe u sveobuhvatne izmjene i dopune spomenutog pravilnika i uvedu nova registracijska područja zajedno sa zamjenom starih registarskih oznaka u čitavoj zemlji.

J.P.

 

Projekt Pametna pasivna kuća na Međunarodnom salonu inovacija

Samoborski narodnjaci zalažu se za samoborske registracijske tablice

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002