07.12.2002.

Djeci članova HVIDRE Samobora i Svete Nedjelje povodom Dana svetog Nikole podijeljeni darovi

Bit će dobri!

Djeci članova HVIDRE Samobora i Svete Nedjelje povodom Dana svetog Nikole podijeljeni darovi

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje tradicionalno je i ove godine, prigodnim programom u Domu umirovljenika, obilježila Dan svetog Nikole.

Uz omiljenog svetog Nikolu, te kod djece ne baš s oduševljenjem primljenog Krampusa, te uz pjesmu dječjeg zbora Samoborček, djeci članova udruge podijeljeni su prigodni darovi.

R.Š.

 
07.12.2002.

Počelo postavljanje uređaja za naplatu parkiranja

Uređaji mijenjaju ljude - cijena parkiranja ista!

Počelo postavljanje uređaja za naplatu parkiranja

Nastavlja se reguliranje parkiranja u Samoboru. Nakon što je dva puta tjedno gradom počeo kružiti "pauk" i odvoziti automobile neopreznih i nesavjesnih vozača, počelo je i postavljanje uređaja za kupnju karata za parkiranje.

Prvi takav uređaj postavljen je 4. prosinca, na križanju Mlinske i Ivanščakove, a prvu je parkirališnu taksu platio, a tko bi drugi nego Pavao Grom, trenutačno prvi šofer u Samoboraca. Upute o rukovanju pojasnio mu je direktor Komunalca Boris Kušt.

Cijena parkiranja ostala je nepromijenjena - 3,5 kuna.

T.M.

 
07.12.2002.

Obilježen Međunarodni dan invalida

Protiv barijera

Obilježen Međunarodni dan invalida

3. listopada, Međunarodni dan invalida i ove je godine obilježen zahvaljujući angažmanu Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja i njihovog predsjednika Branka Bošnjaka.

U prostorijama Udruge, na Trgu matice hrvatske, okupili su se njeni aktivisti, ali i predstavnici Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja, predstavnici samoborske policijske postaje i novinari. Pozdravivši prisutne, predsjednik Bošnjak naglasio je da se na taj dan pojačano usmjerava pažnja javnosti na problem osoba s hendikepom, te na barijere koje ih ograničavaju u svakodnevnom životu.

Predsjednik Bošnjak je konstatirao da u posljednje vrijeme Vlada RH ulaže znatne napore u olakšavanju života invalidnim osobama, a taj bi napor trebao dobiti i svoju pravnu podlogu u zakonu koji je pred donošenjem i prema kojem ni jedna nova zgrada neće moći dobiti uporabnu dozvolu ukoliko neće imati riješen prilaz i olakšanu uporabu za invalidne osobe. Naveo je i primjer novog rotora u Samoboru, kod kojeg su, i bez zakonske prisile, na silasku s pločnika na kolnik napravljena ugibališta za olakšan prijelaz invalidskih kolica.

Ali, da su stari pločnici i ulazi u zgrade ostali "po starom", to jest da čine nepremostivu barijeru za invalide, pokazalo se iz obilaska nekih lokacija iz kojih je vidljiv diskriminirajući položaj invalida u odnosu na zdrave građane.

Primjerice, na parkiralište iza Hrvatskog doma, na dijelu jasno označenom i obilježenom, rezerviranom za invalide, nesavjesni su vozači parkirali svoja vozila. Njima su za ovaj put, umjesto kazne, na vjetrobrane stavljene poruke koje bi trebale probuditi njihovu savjest i natjerati ih na moguću promjenu ponašanja u prometu.

Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko poslužio je u nastavku prezentacije barijera za invalidne osobe kao onaj koji je u kolicima trebao iskusiti svu muku kroz koju prolaze invalidi. Prvo je zapeo na ulazu u zgradu Gradskog poglavarstva, a kako nije bilo dragovoljaca za njegovo prenošenje po stepenicama, do svojeg ureda na katu nije ni stigao.

Simulirani pokušaj obnove dokumenata u policijskoj postaji "invalidu" Plečku također nije uspio. Izgleda da osobnu iskaznicu ili putovnicu trebaju samo potpuno zdrave osobe, budući da su stepenice za one invalide nepremostiva barijera.

Uvidjeli su to i odgovorni u Gradskom poglavarstvu (na svom primjeru), ali i djelatnici samoborske policijske postaje, pa je invalidima, na čelu s njihovim predsjednikom, obećano da će se "nešto učiniti".

Nadamo se, budući da se baš odnosom prema slabijima i nemoćnima mjeri stupanj civiliziranosti jedne sredine. A invalidi među nama sigurno zavređuju više pažnje i manje životnih barijera.

Robert Škiljan

 
07.12.2002.

Skijaška večer u Lavici

Skijanje je definitivno in

Skijaška večer u Lavici

U petak, 29. studenog, održano je još jedno tradicionalno okupljanje skijaša okupljenih u Ski klubu Samobor. U Hotelu Lavica, na skijaškoj se je večeri okupilo veselo društvo kako bi se uz prigodni program zabavilo, ali i prikupilo dodatna sredstva za rad kluba.

Kroz klub djeluju dva pogona, onaj sportski, ali i onaj u kojem je naglasak na druženju i zajedničkim odlascima na sve popularnije skijanje. Taj sport posljednjih godina doživljava pravi "bum" za koji ne treba posebnih objašnjenja. Po nekim izvorima naredne će zime na skijališta diljem Europe krenuti više od 100.000 skijaša. Istovremeno, u skijaškim natjecanjima raznih kategorija, od dječjih, juniorskih, pa do Svjetskog kupa, našim skijašicama i skijašima pobjednička su postolja sve dohvatljivija.

U svemu tome nemalu ulogu imaju i mladi natjecatelji samoborskog skijaškog kluba, o čemu imate prilike pročitati na drugom mjestu.

Robert Škiljan

FOTO: Reno Fleiss, (lijevo) glavni operativac predstojećeg skijaškog natjecanja Trofej vjeverica imao je o čemu razgovarati s Ratimirom Škuteljom, jednim od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za pripremu skijaških staza (u sredini).

 
07.12.2002.

Obnavlja se most preko Gradne

Za novi sjaj

Obnavlja se most preko Gradne

Drveni natkriveni most preko Gradne posljednjih je godina znatno propao, između ostalog i zbog neredovitog održavanja. "Ukrašen" golubinjim produktima čekao je na opsežnije dotjerivanje.

I dočekao. S dvadesetak tisuća kuna, koliko je Gradsko poglavarstvo odvojilo za njegovo obnavljanje, trebao bi ponovno zasjati punim sjajem.

S.S.

 
07.12.2002.

Pušten u promet kružni tok na križanju Gajeve, Krležine i Kompareove ulice

Promet protočniji - pješaci oprez!

Pušten u promet kružni tok na križanju Gajeve, Krležine i Kompareove ulice

29. studenog konačno je i službeno pušten u promet kružni tok na križanju Gajeve, Kompareove i Krležine ulice, a koji je u posljednje vrijeme izazvao dosta prijepora i suprotstavljenih mišljenja među građanstvom. Prigovori su bili (i još su uvijek) raznovrsni, od sumnje u prometnu svrsishodnost rotora kao zamjene za semafore, do načina i cijene izvedbe.

Napomenimo da se gradnja spomenutog rotora nalazi u planovima već duže vremena, a popravak Gajeve ulice, uništene svojevremenim prijevozom pijeska za autoput, ubrzala je rekonstrukciju spomenutog križanja.

Je li nam baš trebao rotor ili je regulacija prometa semaforima bolje rješenje? Sigurno je da kružni tok omogućuje veću protočnost prometa, nema bespotrebnih čekanja na crvenom svjetlu i smanjuje se mogućnost stvaranja "čepova". No, vožnja rotorom od strane vozača traži bolje poznavanje prometnih propisa i daleko veću pažnju. Poznato je da je rotor u Zagrebu, kod Remetinečke ceste jedno od najčešćih mjesta prometnih udesa u Zagrebu. No, isto tako, sve su one isključivo rezultat nepažnje ili nepridržavanja propisa. Prometnicu se, naravno ako je izvedena prema važećim standardima, ne može kriviti za broj i težinu prometnih nesreća. Po tome bi najjednostavnije bilo ukinuti i auto - ceste, budući da nesreće na njima u pravilu završavaju najtežim posljedicama.

Osim na svrsishodnost, bilo je primjedbi na izvedbu rotora. Istina je da mu do njegovog optimalnog funkcioniranja nedostaju pomoćne trake koje bi olakšale promet, pogotovo kad se uzme u obzir da njime prolaze autobusi i kamioni iz pješčanika i pogona Samoborke u Smerovišću. No, prema tumačenjima onih koji su sudjelovali u izgradnji rotora mjesta za proširenje jednostavno nije bilo. No, u ne tako dalekoj perspektivi, izmještanjem autobusnog kolodvora na novu lokaciju i izgradnjom zaobilaznice za kamione preko Dubrave i Otruševca promet rotorom i okolnim ulicama svest će se uglavnom na osobna vozila.

Poseban je problem blizina Doma zdravlja i problem sigurnosti pješaka. Ne bude li sadašnje rješenje s ucrtanim zebrama zadovoljavajuće, trebat će dodatna signalizacija ili neki vid ograničenja brzine prometa.

Valja reći da su prije puštanja u pogon izvršena i testiranja rotora koja nisu dala najbolje rezultate. Zglobni su autobusi imali problema u prolasku rotorom, ali je problem riješen izmjenom horizontalne signalizacije, tj. promjenom linija kretanja ucrtanim na asfaltu.

I na kraju, valja reći i ono bez čega priča o rotoru ne bi bila potpuna. I oni kojima se on sviđa i onima koji bi rađe da ih u raskrižje pušta semafor treba biti jasno da je rotor izgrađen bez građevinske dozvole. Razlog za to leži u činjenici da je dio zemlje na kojoj je izgrađen imovinski - pravno neriješen, odnosno nije u posjedu investitora - Grada Samobora ili Županijskih cesta. Radi se o zemljištu na "ćošku" Krležina - Gajeva. Pravno gledano jasno je što bi trebalo uslijediti. Međutim, i u ovom slučaju, kao i u brojnim sličnim, kruto slovo zakona ustuknut će pred "općedruštvenim interesom". Ni prvi ni zadnji put, što je hrvatski specifikum, način razmišljanja i odnosa prema autoritetu prava.

No, pravo je pitanje zapravo u tome nije li najviši "općedruštveni interes" upravo onaj u poštivanju zakona, a u čemu bi državna i lokalna uprava i samouprava trebale biti primjer?

Ipak, rotor je pušten u promet, dapače, bilo je i nešto šampanjca. Predstavnici Grada Samobora, Županijskih cesta, MUP-a, izvođača radova, te nekoliko znatiželjnika i novinara popratilo je komentarima prolazak prvih vozila kroz raskrižje. Kamion Samoborke i autobus prošli su bez problema, ali je odmah bilo jasno da je spomenuti kružni tok nekim samoborskim vozačima prvi susret s takvom vrstom saobraćaja.

No, red je da i autolimari nešto zarade.

Robert Škiljan

FOTO: Puštanje u rad novog rotora bilo je obilježeno skromno, pokojom čašom šampanjca. Kao da je datum (29.11., nekad davno omiljeni Dan Republike) sugerirao oprez u slavlju i mogućim zdravicama (gore). Nesmetan prolazak autobusa izazvao je veselje prisutnih zagovornika novoizgrađenog kružnog toka, dok su njegovi kritičari to prokomentirali kiselim osmjesima (dolje).

 
07.12.2002.

U Gradskoj knjižnici Samobor održana projekcija filma Dražena Sladića

"Heroji ulice" za samoborske srednjoškolce

U Gradskoj knjižnici Samobor održana projekcija filma Dražena Sladića

Odjel za odrasle Gradske knjižnice Samobor bio je u srijedu, 26. studenog, premalen za sve znatiželjnike i ljubitelje glazbe Prljavog kazališta. Tada je, naime, za samoborske srednjoškolce u njoj prikazan film "Heroji ulice" Dražena Sladića, na kojem je predstavljena posljednja, spektakularna ljetna turneja Prljavog kazališta.

Posjetitelje je u knjižnici očekivao i poseban bonus - kao gosta večeri imali su prilike upoznati pjevača grupe Mladena Bodaleca. Odgovarajući na brojna pitanja znatiželjne mladeži Bodalec im je dao do znanja da je svojevremeno, kad je bio njihovog uzrasta, i sam pohodio slična događanja, maštajući da jednog dana i on postane rock pjevač, član nekog rock sastava...

Bilo je prilke i za pjesmu, pa se tako Bodalec našao u neočekivanoj situaciji da u duetu s jednom od srednjoškolki zapjeva Kao baklje Ivanjske. No i taj je izazov dočekao spremno, na zadovoljstvo svoje partnerice i publike.

Bila je to još jedna uspjela večer u samoborskoj knjižnici, iz koje su školarci mogli štošta naučiti - u prvom redu kako uspjeti u zahtjevnom show businessu, a ipak ostati - normalan.

T.M.

FOTO: Mladen Bodalec i autor filma Dražen Sladić

 
07.12.2002.

Kompareova ulica dobiva novi izgled

Glogov drvored iza kina

Kompareova ulica dobiva novi izgled

Radovi na rotoru, kojim će se uskoro regulirati promet na raskrižju Krležine, Gajeve i Kompareove su pri kraju, a i spomenute ulice dobivaju nov izgled. U tijeku je sadnja drvoreda u Kompareovoj ulici.

U razgovoru s radnicima Komunalca, koji su i sami konstatirali da će Kompareova uskoro biti jedna od najljepših samoborskih ulica, saznali smo da se radi o sadnji mladica gloga, čiji će drvored cijelom predjelu oko parkirališta iza Hrvatskog doma dati novi izgled. Samo da, prije nego što porastu, ne stradaju od ruku vandala, ponadao se je radnik Komunalca.

Pa, valjda nikome neće ustrebati glogovi kolci...

S.S.

 
07.12.2002.

Počeo novi režim kontrole parkiranja

Mercedes u paukovoj mreži!

Počeo novi režim kontrole parkiranja

U utorak, 26. studenog, brojni su prolaznici na Trgu kralja Tomislava bili svjedoci uspješne intervencije "pauka". Jedan Mercedes naivno je uletio u stupicu i zapetljao se u mrežu razapetu na pločniku ispred lokala Tin. No, iz "paukovih" se ralja u zadnji čas iskobeljao dolaskom vlasnika, pa je isti kažnjen plaćanjem obaveznog minimuma za dolazak "pauka", ali ne i za odvoženje automobila. No, i 225 kuna moglo se pametnije potrošiti.

U svakom slučaju, dobro upozorenje za nedisciplinirane vozače.

A one koji nemaju novca na bacanje podsjećamo da je cijena odvoženja vozila "paukom" 450 kuna, a jedan dan "čuvanja" automobila na parkiralištu Komunalca u Ulici grada Wirgesa košta 45 kuna.

Pa ko voli nek izvoli!

R.Š.

 

Djeci članova HVIDRE Samobora i Svete Nedjelje povodom Dana svetog Nikole podijeljeni darovi

Počelo postavljanje uređaja za naplatu parkiranja

Obilježen Međunarodni dan invalida

Skijaška večer u Lavici

Obnavlja se most preko Gradne

Pušten u promet kružni tok na križanju Gajeve, Krležine i Kompareove ulice

U Gradskoj knjižnici Samobor održana projekcija filma Dražena Sladića

Kompareova ulica dobiva novi izgled

Počeo novi režim kontrole parkiranja

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003