13.04.2002.

Kineski veleposlanik u posjeti Samoboru

Suradnja sa zemljom velikih brojeva

Kineski veleposlanik u posjeti Samoboru

U jednodnevni prijateljski i radni posjet Samoboru u srijedu je stigao Veleposlanik Republike Kine Zhi Zhaolin. U društvu samoborskog gradonačelnika Pavla Groma i glavnog tajnika Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrije Karafilipovića kao glavnog organizatora, u maloj dvorani POU Samobor otvorio je izložbu pod nazivom "Kina - zemlja koju ne poznajemo". Nakon otvorenja održao je predavanje o Kini, u kojem je malobrojnim nazočnima ukratko ispričao o suvremenoj Kini i o njenim odnosima sa svijetom. Uputio je tako i neke oštre kritike prema odnosu svijeta prema Tajvanu. Opružio je i Dalai Lamu za širenje laži o navodnoj kineskoj okupaciji Tibeta, kao i navodnom zatiranju tibetanske kulture i vjere.

Ostatak predavanja odnosio bio je posvećen iznošenju brojki, pri čemu je milijarda uglavnom bila najmanji broj (ljudi, dolara...).

Izrečena su i nadanja u brzi porast robne razmjene između Hrvatske i Kine, ali i u uspješnu suradnju između kineskih i samoborskih poduzetnika.

Stjepan Stanić

FOTO: Tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, kineski veleposlanik Zhi Zhaolin i gradonačelnik Pavao Grom

 
13.04.2002.

Radovi na parku domovinske zahvalnosti

Stepenice prema Langovoj - iznova!

Radovi na parku domovinske zahvalnosti

Radovi na izgradnji Parka domovinske zahvalnosti napreduju unatoč povremenim “posrtanjima”. Tako će stepenice koje iz Langove vode do parka izvođač izvesti ponovno. Razlog njihovom pucanju bio je, prema svemu sudeći, nakupljanje i smrzavanje vode tijekom zime. Nadamo se da će posao sada biti izveden kako treba.

I.H.

 
13.04.2002.

Godišnji skup samoborskih gospodarstvenika

Novi impulsi razvoju

U samoborskom Hotelu Lavica održan je 3. travnja godišnji skup samoborskih gospodarstvenika na kojem se razgovaralo o mjerama i poticajima razvoja gospodarstva, te o mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta u Samoboru.

Skup je otvorio gradonačelnik Pavao Grom, koji je podsjetio na neke olakšice za gospodarstvenike koje je Grad Samobor promovirao i uveo u posljednje vrijeme, te o relativno povoljnim kreditnim linijama koje ostvaruje zajedno sMinistarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Adolf Paar, član Gradskog poglavarstva i inicijator izrade Strategije Grada Samobora stavio je naglasak na turizam kao gospodarsku granu od koje bi Samobor u budućnosti trebao najviše očekivati. To je povezano i s izgradnjom prometnica, od kojih je ona željeznička Bregana - Podsused u svakom slučaju najvažnija. Spomenuo je i izgradnju hidroelektrane Podsused, koja bi značila novi impuls za razvoj Grada, te riješila problem vodozaštite nizinskog dijela Samobora.

Tomo Gvozdanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i direktor Poduzetničkog centra Samobor također je podsjetio na dobru suradnju s Ministarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva, te podsjetio na niz poduzetih mjera koje bi trebale potaknuti razvoj gospodarstva.

Poduzetnički centar bi, kao novi subjekt, trebao povećati propulzivnost malih i srednjih samoborskih gospodarstvenika, te poslužiti kao svojevrsni inkubator za one koji su tek ušli u poduzetničke vode.

Stjepan Stanić

 
13.04.2002.

15. Samoborska salamijada

Salama kao robna marka ovog kraja!

U subotu, 6. travnja, održana je u samoborskom hotelu Lavica 15. Samoborska salamijada. Ova tradicionalna gastronomska priredba, koja zbog zatvorenosti i neprisustva šireg kruga zainteresiranih posjetitelja bez razloga nosi epitet "turistička", dokazala se kao vrijedna i poticajna inicijativa. Naime, konačno su se stvorili uvjeti za gospodarsku valorizaciju tog kvalitetnog suhomesnatog proizvoda koji bi trebao nositi samoborski "štih" i pečat. Pred realizacijom je zaštita Samoborske salame kao autohtonog proizvoda ovog kraja i njeno definiranje kao županijske robne marke, za što su u Zagrebačkoj županiji spremni izdvojiti 100.000 kuna. Tako bi spomenuta Samoborska salama, sastava propisanog posebnim pravilnikom, bila proizvod s porijeklom i etiketom.

Na ovogodišnjoj se Salamijadi natjecalo 106 salama, od kojih su četiri diskvalificirane zbog neuklapanja u propisane norme, a po prvi su put bile podijeljene u dvije odvojene konkurencije - one izrađene od hobista i one koje su proizveli profesionalci.

Hobisti su prijavili 96 salama, a profesionalci njih 12, pa je devetočlana Komisija za ocjenjivanje, na čelu s direktorom veterinarske stanice Tomislavom Skendrovićem, imala uobičajeno težak zadatak.

Veliku zlatnu šajbu u kategoriji profesionalaca osvojio je IGOMAT iz Otruševca, a među hobistima je najbolji bio Đuka Car iz Zagreba. Podijeljen je i velik broj zlatnih, srebrnih i brončanih šajbi, a dobitnici su dodatno nagrađeni od brojnih sponzora.

Ove je godine po prvi put priredbu organizirala udruga Zlatna šajba, proizašla iz Bratovštine svetog Jurja, uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Samobora.

Ivica Horvat

 
13.04.2002.

Opozicija ipak ne spava

Samoborski liberali dijelili uskršnja jaja

Opozicija ipak ne spava

Sunčano preduskrsno subotnje prijepodne članovi nekih političkih stranaka iskoristili su za promociju svojih nakana i planova. U prolazu koji od Trga kralja Tomislava vodi prema tržnici u takvom smo poslu sreli predsjednicu samoborskog LS-a Tatjanu Milek i njenog kolegu Stjepana Črnjaka. Dijeleći uskršnja jaja i stranački promičbeni materijal prolaznike su podsjećali na činjenicu da sadašnja vlast ima i liberalnu alternativu.

Iako su redovni izbori još daleko, neki misle i na njih. Kako će se to odraziti na rezultate vidjet ćemo.

R.Š.

 
13.04.2002.

50.000 sponzorskih kuna za Niku Fleiss

Nastavak uspješne suradnje

50.000 sponzorskih kuna za Niku Fleiss

29. ožujka u samoborskoj je vijećnici potpisan Ugovor o sponzoriranju između Grada Samobora i Nike Fleiss. Njime je definiran odnos u kojem će Grad Samobor pomagati našu skijašku olimpijku s 50.000 kuna godišnje (umanjeno za porez), a Nika se obavezala na određene promotivne aktivnosti na priredbama od gradskog značaja.

Nastavak je to već uhodane suradnje od koje, po svemu sudeći, imaju koristi i Nika i Grad Samobor. To je prilikom potpisivanja naglasio i gradonačelnik Pavao Grom, a i sama Nika, koja je u cjelokupnoj sportskoj javnosti poznata kao "Samoborka Nika".

Inače, još uvijek su u tijeku pretrage kojima bi se trebalo utvrditi pravo stanje Nikinih koljena, te ukazati na moguće rješenje njenih zdravstvenih tegoba. Za nadati se je da će sve biti jasnije uskoro, te da će primjenom adekvatnog tretmana Nika spremna dočekati sljedeću sezonu. A od nje Nika, kao i njeni vjerni navijači uostalom, mnogo očekuje.

FOTO:

Zadovoljstvo potpisanim Ugovorom o sponzoriranju - Nika Fleiss i gradonačelnik Pavao Grom

R.Š.

 
13.04.2002.

Kreće izgradnja brze željezničke pruge Bregana - Podsused

320 milijuna kuna za 27 minuta do Glavnog kolodvora

Kreće izgradnja brze željezničke pruge Bregana - Podsused

27. ožujka održan je u Samoboru radni sastanak predstavnika Grada Samobora i Hrvatskih željeznica, a razgovaralo se o konkretnim potezima koje treba povući na realizaciji za Samobor iznimno važnog projekta - povezivanja sa Zagrebom željezničkom prugom. Dok o starom Samoborčeku već pomalo blijede sjećanja, na pomolu je izgradnja pruge koja bi bila dosljedan nasljednik legendarne "peglice", pa zatim "Srebrne strijele".

Gradonačelnik Pavao Grom, sa suradnicima Adolfom Paarom i Marijanom Lukšićem o realizaciji tog projekta razgovarao je s predsjednikom Uprave Hrvatskih željeznica Marijanom Drempetićem.

Donesena je definitivna odluka da se ide u realizaciju, a idejni je projekt već izrađen. Radi se o širokotračnoj pruzi Bregana - Podsused, na kojoj bi brzina vlaka trebala biti oko 100 km/sat, pa bi se od Bregane do Glavnog kolodvora stizalo za samo 27 minuta. Iako je predviđen relativno velik broj stajališta (Podsused, Orešje, Strmec, Sveta Nedelja, Domaslovec, Sajmište, Samobor - kolodvor, Šmidhen, Klokočevac, Bregana) veliko ubrzanje i izuzetno kratki zaustavni put omogućit će prije navedene brzine i vrijeme prijevoza putnika.

Projekt će se kandidirati kod Ministarstva pomorstva, prometa i veza kako bi našao mjesto u srednjeročnom planu. Važno je napomenuti da će svi vlakovi, oprema i objeti, izuzev tračnica, biti izrađeni u Hrvatskoj, a ukupna cijena trebala bi biti oko 320 milijuna kuna. No, svi pokazatelji, kao i marketinška studija ukazuju na opravdanost ove investicije. U to ne treba sumnjati, a mogući dodatni sadržaji, poput vikendaških - izletničkih vlakova vikendom, trebali bi podsjetiti na neka druga vremena.

Spomenimo na kraju da će ukupna dužina pruge, čija je trasa skoro cijela sačuvana i spremna za izgradnju, biti 15.583 metra, a Samobor će dobiti i vijadukt koji će znatno promijeniti vizuru jednog dijela grada - i prugu podići iznad tla - od Sajmišta, iznad ulice Kralja Krešimira IV., preko potoka Gradne, do novog željezničkog kolodvora. Kada? Za pet do šest godina, tvrde partneri - Grad Samobor i Hrvatske željeznice.

O projektu povezivanja Samobora i Zagreba željeznicom više ćemo pisati u narednim brojevima Samoborskog glasnika.

Robert Škiljan

FOTO:

Gradonačelnik Pavao Grom, predsjednik Uprave HŽ-a Marijan Dremepetić i član Gradskog poglavarstva Adolf Paar

 

Kineski veleposlanik u posjeti Samoboru

Radovi na parku domovinske zahvalnosti

Godišnji skup samoborskih gospodarstvenika

15. Samoborska salamijada

Opozicija ipak ne spava

50.000 sponzorskih kuna za Niku Fleiss

Kreće izgradnja brze željezničke pruge Bregana - Podsused

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003