08.04.2002.

O Programu održivog razvoja Grada Samobora i Oćine Žumberak

Kako oživiti Žumberak?

O Programu održivog razvoja Grada Samobora i Oćine Žumberak

Glavna tema sastanka i rasprave održane 27. ožujka u hotelu Lavica bila je Program održivog razvoja Grada samobora i Općine Žumberak. Do njega je došlo inicijativom samoborskog Upravnog odjela za gospodarstvo, čiji je program oživljavanja žumberačkog kraja naišao na potporu u minstarstvu zaštite okoliša i prostornog planiranja.

Na skupu je iznesen niz prijedloga i ideja s raznih područja djelovanja, od predstanika brojnih vladinih institucija, nevladinih udruga, ali i pojedinaca - Žumberčana. Jer problem Žumberka zahtijeva multidisciplinarni pristup, pa su o njemu imao što reći ekolozi, predstavnisi Hrvatskih šuma, Hrvatskog farmera, ali i župnik stojdraški Mile Vranešić. Jer, kako je rekao, problem je velik, ali dovoljno je pogledati "preko plota", na slovensku stranu i vidjet će se da je on rješiv. A Žumberak je već sada "rezidencijalna četvrt", jer, sirotinja živi po gradovima, a bogati - na Žumberku. No, izgleda da će proći još podosta vremena prije nego što kupnja zemljišta i izgradnja na Žumberku postanu stvar društvenog prestiža. Za to bi trebalo, prije svega, izgraditi infrastrukturu - jer makadamske seste, napon od 90 volti i nedostatak vode nisu temelj na kojem se gradi optimistička vizija Žumberka. Za sada je jedino tu on sam, prekrasna planina s nedirnutom prirodom, friškim zrakom, bistrom vodom i sve većom pustoši koja vapi za ljudima.

Robert Škiljan

 
08.04.2002.

Marko Vukasović dobija spomen - ploču

Zahvala za Kraj kapele svete Ane

Marko Vukasović dobija spomen - ploču

Marko Vukasović, samoborski pjesnik koji je ovjekovječio Samobor, a posebice kapelu svete Ane, dobit će uskoro zaluženi znak sjećanja na njega i njegovo djelo. Inicijativni odbor u sastavu Mile Vranešić, Joža Prudeus i Robert Škiljan osmislio je, a majstorska radionica Krune Lucića izradila spomen - ploču koja će biti otkrivena u Stojdragi, na Jurjevsku nedjelju, 28. travnja. Svoj su doprinos dali i djelatnici Komunalca, izradivši postament za spomenutu spomen - ploču.

Medijski pokrovitelj otkrivanja spoemn - ploče i zbivanja povodom toga je Samoborski glasnik.

I.H.

 
08.04.2002.

Vrijedna akcija Društva inženjera i tehničara

Obnovljen pil u Gabrovici

Vrijedna akcija Društva inženjera i tehničara

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora obnovilo je pil u Stojdragi br. 1, u Gabrovici. Stari je pil postavljen još 1895. godine, kao spomen na izgradnju ceste koja je povezala Samobor i Žumberak. Tom su prilikom izgrađena još dva pila - na najvišoj točki trase (745 metara), na Budinjaku i u Kostanjevcu.

I.H.

 
08.04.2002.

Sjednica Izvršnog odbora samoborskog skijaškog kluba

Sprema se skijaška večer u Lavici

Sjednica Izvršnog odbora samoborskog skijaškog kluba

26. ožujka održana je sjednica Izvršnog odbora Ski kluba Samobor na kojoj je doneseno niz odluka iz svakodnevnog rada kluba. Za javnost je najinteresantnija vijest da klub, čija je članica odnedavno ponovno i olimpijka Nika Fleiss, sprema veliku priredbu na kojoj bi se trebali okupiti svi koji u Samoboru nešto znače. Bit će to prilika da se javnost i potencijalni sponzori bolje upoznaju s radom kluba, ali i posljednjim izvrsnim sportskim rezultatima.

Na sjednici se raspravljalo i o temi vezanoj uz glasilo koje upravo čitate. Naime, "na stolu" je bila naša ponuda prema kojoj bi internet izdanje Samoborskog glasnika postalo medijski pokrovitelj Ski kluba Samobor. Na taj bi način bila omogućena stalna i kontinuirana prisutnost kluba u javnosti, a elektronsko izdanje Samoborskog glasnika mlade bi samoborske sportaše - skijaše promoviralo diljem svijeta. Dapače, predviđeno je da najbolji od njih imaju i svoje vlastite web stranice na kojima će zainteresirani i njihovi navijači moći pročitati više o njima.

Radi se svakako o inovativnoj vezi sporta i medija, a za nadati se je da će, donese li se takva odluka, koristi imati Ski klub Samobor, Njegovi mladi skijaši, ali i šira društvena zajednica.

R.Š.

FOTO:

Predsjednik Ski kluba Samobor Stjepan Bašić i tajnik Slavko Rudolf

 
08.04.2002.

Ugodna večer u Maloj Veneciji najavljuje povratak kulturi konzumacije vina

Ljubljenje sira i vina

Ugodna večer u Maloj Veneciji najavljuje povratak kulturi konzumacije vina

U samoborskom lokalu Mala Venecija priređena je u petak, 22. ožujka, gastronomsko - vinarska priredba "Ljubljenje sira i vina - Samobor 2002". Namjera inicijatora, Andreja Lapajnea i Miroslava Milonjića, bila je promoviranje vinarske tradicije hrvatskih krajeva, a u kombinaciji s prezentacijom tradicionalnih sireva samoborskog kraja.

Za početak su izabrana vina jednog od najpoznatijih vinogradarskih krajeva, onog iločkog. Nekad svojevrsni leaderi u proizvodnji bijelih vina iločki su vinogradi i podrumi za vrijeme poznate okupacije dijelom uništeni, a tržište su preplavila vina drugih proizvođača. Kako nam je u kraćem razgovoru rekao Zdravko Mamić, šef veleprodaje "Iločkih podruma", Hrvati su postali pivarska nacija, iako im to nije u tradiciji. Osim toga, nekontrolirano se uvoze vina, primjerice iz Makedonije, pa se u maloprodaji mogu naći butelje po cijeni od 12 kuna, dok oni, "Iločki podrumi", butelju ne mogu proizvesti za manje od 30 kuna. Sve je to razlog, kako je rekao g.Mamić, za organiziranje malih partyja po restoranima i kafićima, kako bi se vratila tradicija konzumiranja vina (naravno ne i opijanja).

Svoj je doprinos ugodnom i neformalnom druženju uz samoborske sireve i iločka vina dala i Antonija Mazić, Samoborka i vrhunski kušač i ocjenjivač vina - somellier.

Robert Škiljan

FOTO:

Osim okusa i mirisa, vino mora imati zadovoljavajuću i primjerenu boju - somellier Antonija Mazić

 
08.04.2002.

Počeo Seminar o ciljevima razvoja, skup koji je u funkciji izrade Strateškog programa razvoja Grada Samobora

I put od tisuću milja počinje prvim korakom

Počeo Seminar o ciljevima razvoja, skup koji je u funkciji izrade Strateškog programa razvoja Grada Samobora

22. ožujka u samoborskom hotelu Lavica počeo je Seminar o ciljevima razvoja, koji je u funkciji izrade Strateškog programa razvoja Grada Samobora. Taj će Program biti realiziran u suradnji sa stručnjacima Ekonomskog instituta iz Zagreba i poduzeća GTZ (Deutsche Gesellshaft fur Technishe Zusammenarbait), a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Naime, Vlada RH je u postupku izrade Strategije razvoja Hrvatske u 21. stoljeću. U okviru tog nacionalnog projekta začeta su do sada i tri lokalna: Virovitice, Šolte i Samobora.

U hotelu Lavica okupio se velik broj samoborskih uglednika, stručnjaka s brojnih područja i predstavnika svih gradskih poduzeća i institucija, dakle svi koji u usmjeravanju razvoja Grada Samobora mogu dati svoj kreativni doprinos.

Sudionike seminara u ime Ekonomskog instituta pozdravio je dr. Nenad Starc, a uvodno je o potrebi usmjeravanja razvoja i stanju gospodarstva u Hrvatskoj govorio Haris Boko, predstojnik vladinog Ureda za strategiju razvitka Republike Hrvatske.

Nadahnuto pobrajajući neke od ključnih točaka i tehnoloških prijelomnica 20. stoljeća, koje su značile novi zamah i bile impuls razvoju, napomenuo je da je prošlo stoljeće bilo stoljeće razvoja komunikacija. Sve, od izuma automobila, mlaznog motora, televizora, pa do mobitela olakšavalo je ono na čemu se temelji moderni svijet - komunikaciju. Pomalo šokantno zvuči činjenica da od izuma prvog WEB preglednika, danas nezaobilaznog pomagala u bilo kakvom ozbiljnijem poslovanju, nije prošlo ni deset godina - Mosaic WEB preglednik predstavljen je nedavno - 1993. godine!

Na kraju je, želeći naglasiti važnost pristupanja izradi Strateškog programa razvoja, citirao poznate riječi pokojnog američkog predsjednika Johna Kennedyja: "Sve to neće biti dovršeno u prvih sto dana, niti u trajanju od tisuću dana, niti za vrijeme trajanja mandata ove Vlade, niti možda ni za našeg postojanja na ovom planetu, ali valja započeti, napraviti prvi korak."

Robert Škiljan

FOTO:

Sudionici seminara su i Žarko Adamek, tajnik u Ministarstvu obrta, malog i srednjeg poduzetništva, Adolf Paar, član Gradskog poglavarstva Grada Samobora i Mr. Tomo Gvozdanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i direktor Poduzetničkog centra Samobor (s desna na lijevo)

 

O Programu održivog razvoja Grada Samobora i Oćine Žumberak

Marko Vukasović dobija spomen - ploču

Vrijedna akcija Društva inženjera i tehničara

Sjednica Izvršnog odbora samoborskog skijaškog kluba

Ugodna večer u Maloj Veneciji najavljuje povratak kulturi konzumacije vina

Počeo Seminar o ciljevima razvoja, skup koji je u funkciji izrade Strateškog programa razvoja Grada Samobora

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003