13.09.2002.

Skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Novi predsjednik Jurica Rešetar - Jurko

Skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

3. rujna održana je u samoborskoj vojarni Taborec Redovna izvještajna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade Samobora i Svete Nedelje.

Osim usvajanja izvještaja o dosadašnjem radu, izabran je i novi predsjednik - Jurica Rešetar - Jurko, te članovi Časnog suda.

Prije skupštine položen je vijenac na spomenik u Parku domovinske zahvalnosti.

I.H.

FOTO: Na Skupštini je za predsjednika izabran Jurica Rešetar - Jurko

 
13.09.2002.

Ratni vojni invalid iz Samobora Mario Filipi ipak nije uspio preplivati kanal La Manche

Ovaj put je more bilo jače!

Ratni vojni invalid iz Samobora Mario Filipi ipak nije uspio preplivati kanal La Manche

Invalid Domovinskog rata Mario Filipi u srijedu, 4. rujna ipak je napravio veliki pothvat - i bez ruke i noge uspjelo mu je preplivati dvije trećine kanala La Manche! Do druge obale, one francuske, dijelilo ga je 11 kilometara, no more je bilo prehladno, pa je nakon osam sati plivanja, iscrpljen, ipak je odustao na 21. kilometru.

Na jedinstven plivački pothvat krenuo je jučer ujutro u 7.20 sati s britanske plaže Shakespeare nedaleko od Dovera, gdje se za maraton pripremao posljednjih tjedan dana. Privikavao se ponajprije na temperaturu mora - 18 Celzijevih stupnjeva. Trebao je doplivati u Cap Gres Nezu u Francuskoj, no odustao je u 15.50.

Vidno razočaran i potresen Mario Filipi bio je zadovoljan tempom kojim je plivao, ali sve je ostalo bilo protiv njega.

"Dogodilo mi se ono čega sam se najviše bojao - voda je bila prehladna i nisam više mogao izdržati. Jedan od razloga je i hrana koja mi nije odgovarala, pa sam plivajući povratio četiri puta.", rekao je Mario. "Da nije bilo toga, kanal bi preplivao za 12 do 13 sati, što je inače dobar prosjek i zdravih plivača koji su preplivali kanal pun morskih pasa i meduza", završio je

Kanal La Manche izmedu Britanije i Francuske na najužem je dijelu dugačak 31 km, no zbog morskih struja potrebno je preplivati najmanje 40 km. S obzirom na veliki hendikep, pred Filipijem je bilo 12 do 15 sati plivanja. Pratila su ga dva broda, jedan sa službenom posadom na čelu s kapetanom Johnom Bousserijem, dok je u drugom brodiću bila ekipa HTV-a i drugi novinari.

Kao da je slutio gdje se krije najveća opasnost, prije polaska Filipi je izjavio kako se u maratonskom plivanju uvijek boji morskih pasa, ali u La Mancheu se najviše boji hladnoće - svaki bi predah mogao biti koban, jer prijeti hipotermija.

U njegovoj pratnji bili su britanski i hrvatski veterani. Cijeli pothvat bio je pripremljen po pravilima Channel Swimming Assocciation, službene udruge koja registrira preplivavanje La Mancha, jednog od najprometnijih kanala na svijetu - u svakom trenutku u La Mancheu se nalazi pet stotina brodova.

Mario Filipi zasigurno će krenuti ponovno, najvjerojatnije već idućega ljeta. Plivačkim maratonom bavi se tek dvije godine i drugi je Hrvat koji je pokušao preplivati La Manche. Prije njega pokušao je to također jedan invalid - Riječanin Florio Burburan, koji je znatno prije odustao od maratona. I Filipi se tako našao na popisu 8000 plivača koji su pokušali preplivati La Manche. No, to je izvelo samo njih 500 od 1875. godine, kaad je kanal po prvi put preplivan.

Plivački pothvat Marija Filipija organizirale su Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH i Hvidra.

S.S.

FOTO: Mario Filipi bio je iz Samobora ispraćen s vjerom u veliki podvig. No,razočaranja nema. Mario je ipak veliki pobjednik.

 

Skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Ratni vojni invalid iz Samobora Mario Filipi ipak nije uspio preplivati kanal La Manche

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003