13.07.2002.

Samoborski invalid Domovinskog rata pred velikim pothvatom

Mario Filipi krenuo prema kanalu La Manche

Samoborski invalid Domovinskog rata pred velikim pothvatom

U ponedjeljak, 19. kolovoza, ispred samoborske HVIDRE okupili su se predstavnici Grada Samobora, novinari, te obitelj, prijatelji i suborci sportaša - ratnog vojnog invalida Marija Filipija. Tog je dana Filipi u pratnji svojih suradnika kretao put Francuske u namjeri da sljedećih dana pokuša ostvariti veliki pothvat - preplivati kanal La Manche. Iako njegova najmanja širina od 39 kilometara ne impresionira prave plivače - maratonce, uvjeti koji vladaju na tom moru ono su zbog čega su mnogi odustajali i sigurnijim se sredstvima vraćali na obalu. Ne treba napominjati da se radilo o zdravim sportašima u punoj kondiciji.

Za preplivati La Manche treba između 8 i 9 sati, što uvelike ovisi o uvjetima koji vladaju na moru - plimi i oseki, strujama, valovima i temperaturi mora. Baš je ovo posljednje, temperatura mora jedna od najvećih poteškoća, budući da je Atlantik neugodno hladno more. Kao kuriozitet treba istaknuti činjenicu da je kanal najbrže do sada preplivala jedna žena - za nešto više od 7 sati. Vjerojatno se radilo o optimalnom preklapanju svih prije spomenutih čimbenika.

Mario Filipi dobro je upoznat i pripremljen za podvig koji je pred njim. Kako kaže, najbolje je krenuti sat vremena prije vrhunca plime. Najviše se boji hladnoće koja izaziva hipotermiju - najvećeg neprijatelja svih plivača - maratonaca.

"Sve to radim zbog afirmacije Hrvatske i Domovinskog rata", pojasnio je Filipi razloge zbog kojih se, nakon brojnih otplivanih maratona u Hrvatskoj, odlučio na najveći izazov.

Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko istakao je da Mario Filipi svojim djelom dokazuje da se upornošću i voljom može nadoknaditi hendikep uvjetovan fizičkim invaliditetom. Dapače, takve osobe pred sebe mogu postaviti nove životne ciljeve, a umjesto samosažaljenja i depresije život ispuniti sadržajima nezamislivim i za tjelesno potpuno zdrave ljude.

Inače, Mario Filipi će neko vrijeme provesti u Francuskoj i vrijeme do pokušaja preplivavanja La Manchea iskoristiti za treninge i pripreme, a kad procijeni da uvjeti na moru omogućavaju ostvarenje njegovog životnog podviga - zaplivat će prema engleskoj obali.

U Hrvatsku bi se, nadamo se uzdignute glave, trebao vratiti oko 5. rujna.

Robert Škiljan

 
13.07.2002.

Samoborski mladi skijaši u svijetu Interneta

www.samoborskiglasnik.net - medijski pokrovitelj Ski-kluba Samobor

Samoborski mladi skijaši u svijetu Interneta

Ljeto je, vrijeme je kupanja, sunčanja i odmora. No, za vrijedne sportske radnike Ski-kluba Samobor nema predaha. Svjesni su da pripreme za novu sezonu počinju sada, pa se sjednice Izvršnog odbora kluba odvijaju redovito.

Urodilo je to i novim i za mlade samoborske skijaše značajnim iskorakom. S nakladnikom Samoborskog glasnika, poduzećem Samoborfest d.o.o sklopljen je ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg će spomenuto poduzeće, zajedno sa Studiom Imago izraditi web-stranice samoborskog ski-kluba i to - besplatno, u svojstvu medijskog pokrovitelja. Time će Ski-klub dobiti novu mogućnost stalnog kontakta s javnošću, a svi će mladi skijaši imati svoje stranice s kratkim sportskim biografijama. Nije zanemariv ni marketinški prostor koji će na web-stranicama biti na dispoziciji potencijalnim sponzorima Ski-kluba.

Tako će, osim Nike Fleiss, kao vrhunske skijašice, svoj web-site imati i mladi i perspektivni samoborski skijaši. Za sada je to, koliko nam je poznato, jedini hrvatski ski-klub koji će imati vlastite web-stranice, a i jedino sportsko društvo u Samoboru s prezentacijom na Internetu.

Interes Samoborfesta d.o.o., odnosno Samoborskog glasnika kao medijskog pokrovitelja Ski-kluba Samobor jasan je. Skijanje će sljedećih godina definitivno biti in i promotivni je značaj tog sporta u ekspanziji. Osim toga, procijenjeno je da je pokroviteljstvo nad jednim mladim i zdravim sportskim kolektivom, nezagađenim malverzacijama, dobar poslovni potez.

Promocija web-stranica Ski-kluba Samobor očekuje se na početku skijaške sezone, polovicom mjeseca listopada. Možda baš za novi Dan Grada Samobora.

Robert Škiljan

 
13.07.2002.

17. Dani rudarske greblice

"Otišlo" 208 "protvana" greblice

17. Dani rudarske greblice

17. tradicionalni Dani rudarske greblice, koji su ove godine održani 6. i 7. srpnja u Rudama, završili su velikom i veselom feštom uz nastupe folklornih skupina i primamljivom tombolom.

Ova manifestacija, koja se održava neprekidno od 1985. godine u čast poznatog i izvornog specijaliteta rudarskog kraja - Rudarske greblice, svake godine nudi pravu, domaću zabavu na kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Tijekom dvodnevnog slavlja ispečeno je i pojedeno 208 "protvana"

greblica od sira, oraha i špinata, a u njihovoj pripremi u obližnjoj pekari sudjelovalo je osam vrijednih žena, od kojih čak pet nosi ime Anica. Prema riječima Josipa Lebegnera, tajnika KUD-a Oštrc koje je i ove godine organizator Dana rudarske greblice, čini se da su Anice i greblica u nekoj posebnoj vezi.

U službenom dijelu proslave sudjelovalo je šest folklornih skupina iz županija sjeverozapadne Hrvatske, a nakon toga je uslijedila zabava uz domaće vino i grupu Ovo i ono.

Posjetiteljima je svakako najzabavnije i najzanimljivije bilo izvlačenje nagrada na tomboli, jer su mogli osvojiti vrijedne i primamljive nagrade kao što su avionske karte za Prag ili pak plastična cisterna od 1000 litara.

Dani rudarske greblice svojom ponudom i sadržajima svake godine privlače sve više gostiju, te svakako doprinose cjelokupnoj samoborskoj turističkoj ponudi u ljetnim mjesecima.

Stjepan Stanić

FOTO:Vesele Rudarice pjesmom su zabavile i goste i sebe

 
13.07.2002.

Trend otvaranja velikih prodajnih centara zahvatio i naš grad

Super Konzum na ulazu u Samobor

Trend otvaranja velikih prodajnih centara zahvatio i naš grad

Trend otvaranja velikih prodajnih lanaca nastavlja se i dalje i teško mu je nazrijeti kraj. Što će ostati od malih dućana u susjedstvu u konkurenciji tih divova u kojima su cijene ipak prihvatljivije teško je reći, ali je činjenica da građani kupuju sve rjeđe, ali veće količine odjednom i to baš u takvim veleprodajnim centrima.

Najveći hrvatski prodajni lanac, onaj poduzeća Agrokor - Konzum, trebao bi uskoro i u Samoboru otvoriti svoj objekt iz klase Super Konzuma i to na ulazu u Samobor kod benzinske crpke.

Agrokor je već otkupio zemlju (osim jedne čestice u vlasništvu Grada Samobora), a gotov je i tipski projekt samoborskog Super Konzuma. Uz 4500 kvadratnih metara prodajnog prostora predviđeno je i 300 parkirališnih mjesta. Predviđeno je da se u Super Konzumu zaposli stotinjak radnika, a u Agrokoru razmišljaju i o oplemenjivanju ponude; izgradnji mini auto-servisa, autopraonice s benzinskom crpkom i slično.

Prema zamisli, u Super Konzum bi se skretalo iz Ulice grada Wirgesa, a zbog tečnijeg odvijanja prometa u razini sadašnje benzinske crpke izgradio bi se kružni tok.

No, ima jedna smetnja u ostvarenju cijelog projekta. Važeći prostorni plan istočnog ulaza u Samobor ne omogućava gradnju predviđenog projekta, pa je Gradsko poglavarstvo predložilo Agrokoru pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu urbanističkog plana uređenja - Istočni ulaz u Samobor.

Po svemu sudeći do izmjena će doći i na ulazu u Samobor ubrzo će osvanuti veleprodajni centar Super Konzum.

Stjepan Stanić

 
13.07.2002.

Dućančić koji odiše morem

Zaploviti, makar u mislima...

Dućančić koji odiše morem

Plovidba morem u trendu je i sve je više onih koji su već na moru ili se na njega spremaju. Oni koji za to nemaju mogućnosti plove u snovima ili posredstvom medija, knjiga, časopisa...

No, zaploviti se može i ulaskom u samoborski dućan Cisum u Perkovčevoj ulici. Brojne makete brodova svih vrsta, ukrasna brodska oprema, suveniri i pokloni namijenjeni ljubiteljima mora i brodova (i ne samo njima) ispunjavaju ovaj prostor koji kao da je smješten u nekoj od uličica Splita ili Hvara.

Jelena Jonke, direktorica poduzeća Cisum, inače apsolventica povijesti umjetnosti, u cijeli se posao oko prodaje "morskih" proizvoda uključila gotovo slučajno i po svemu sudeći - nije zažalila. Osim prodaje u dućančićima tipa ovog u Samoboru, poduzeće Cisum bavi se i veleprodajom i posluje, prema tvrdnjama same Jelene Jonke, vrlo dobro. Pokloni i suveniri koji odišu morem i brodovima sve su traženiji, a prodaja, što je i za očekivati, posebno poraste uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

Makete brodova, brodska zvona, minijaturni globusi i slični predmeti ukras su brojnih domova, kako onih na kopnu, tako i onih kojima je adresa na nekom skrovitom sidrištu.

Robert Škiljan

FOTO: Jelena Jonke, direktorica poduzeća Cisum d.o.o

 
13.07.2002.

Njemački liberali u posjeti samoborskim kolegama

Razmjena liberalnih iskustava u vođenju grada

Njemački liberali u posjeti samoborskim kolegama

27. lipnja samoborski ogranak Liberalne stranke posjetili su njemački liberali iz Baden-Wurttemberga, gospođa Anne-ClaireRosch, zamjenica predsjednika Njemačko - hrvatskog društva, koja je u ratnim godinama organizirala humanitarnu pomoć, gđa Barbl i dr. Rupprecht Maushart. Gđa Barbl je zastupnica u parlamentu grada Pforzhaima, a Hans Albrecht je zamjenik predsjednika parlamenta pokrajine Baden-Wurttemberg.

Gospoda iz Njemačke razmijenili su iskustva u vođenju grada s članovima samoborskog ogranka Liberalne stranke, zadržavši se najduže u razgovoru s Antunom Dubravkom Filipcem.

Visoki gosti su razgledali Samobor, a posjetili su Samoborski muzej i obišli Park domovinske zahvalnosti.

Nakon posjete Samoboru, otputovali su u Osijek.

 
13.07.2002.

Samoborci se po 15. put zabavili uz svoje tamburaše i njihove goste

Ferdo Livadić - za srce i dušu

Samoborci se po 15. put zabavili uz svoje tamburaše i njihove goste

Tradicionalna, a ove godine i jubilarna petnaesta, Tamburaška noć okupila je brojne izvođače i goste koji su mnogobrojne posjetitelje zabavljali na Trgu kralja Tomislava do duboko u noć posljednjeg dana lipnja.

Ovogodišnji organizatori, Turistička zajednica Grada Samobora i Tamburaško društvo Ferdo Livadić, dostojno su prezentirali kulturno-glazbene vrijednosti nadaleko poznate samoborske tamburaške tradicije, a bila je to i prilika da se proslavi zlatna plaketa "Tambura Paje Kolarića" koju je TD Ferdo Livadić osvojio na 25. festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku.

Program je vodio Drago Celizić, a pod ravnanjem dirigenata Željka Bradića i Siniše Leopolda nastupili su mlađi i stariji tamburaški orkestar Tamburaškog društva Ferdo Livadić, vokalni ansambl Samoborke, solisti Lana Novosel, Đurđica Pleše, Miroslav Živković, Tomislav Novosel i Franjo-Sina Gluščić.

Manifestaciju su otvorile Samoborske mažoretkinje s koreografijom "Mulan" kojom su na ovogodišnjem državnom prvenstvu osvojile zlatnu medalju, a od ostalih gostiju nastupili su Krunoslav Kićo Slabinac, tamburaški sastav Lampaši, ženski vokalni ansambl Turopoljke, KUD Oštrc iz Ruda, Tamburaški orkestar Glazbene škole Ferdo Livadić i Dječji folklorni ansambl Mladost Samoborček iz Samobora.

Bogat i raznovrstan program Tamburaške noći na najbolji je način "zatvorio" glazbenu sezonu prije ljetnog odmora, a brojnim i vjernim posjetiteljima pružio je odličnu zabavu.

FOTO: Uvijek rado viđen u Samoboru - Kićo Slabinac uz TD Ferdo Livadić

 
13.07.2002.

U Gradskoj vijećnici priređen prijem za TD Ferdo Livadić

U Hrvatskoj boljih nema!

U Gradskoj vijećnici priređen prijem za TD Ferdo Livadić

30. lipnja, na dan kad je na glavnom samoborskom trgu održana tradicionalna Tamburaška noć, gradonačelnik Pavao Grom sa suradnicima Dragom Plečkom i pročelnikom Damirom Fabekom primio je u gradskoj vijećnici članove i vodstvo Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Neposredni povod za to bio je ponovni veliki uspjeh samoborskih tamburaša na 25. Festivalu tamburaške glazbe u Osijeku.

Tom je prigodom stariji orkestar TD Ferdo Livadić, pod ravnanjem dirigenta prof. Siniše Leopolda osvojio Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića. Osim toga, prof. Siniša Leopold nagrađen je i Zlatnom plaketom za praizvedbu kompozicije "Frka".

Doajen tamburaške glazbe i glazbeni pedagog Željko Bradić dobio je priznanje kao najuspješniji dirigent, koji je najviše puta sudjelovao na festivalu i osvojio 15 zlatnih plaketa. Uz priznanje, dobio je na poklon posebno izrađenu bisernicu Stevana Tadića, koja se poklanja u takvim prilikama.

Gradonačelnik Grom izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u našem gradu već godinama djeluje tako uspješan glazbeni ansambl, te je najavio i daljnju potporu Grada njihovom radu. Nagrađenima s tamburaške smotre, Siniši Leopoldu i Željku Bradiću uručio je prigodne poklone, a predsjedniku društva Marku Runcu zaključak Gradskog poglavarstva kojim im je dodijeljena novčana nagrada od 10.000 kuna.

Predsjednik Runac je naglasio da su u TD Ferdo Livadić zadovoljni statusom koji uživaju kod Gradskog poglavarstva, što, s obzirom na rezultate, ne iznenađuje.

Željko Bradić se zauzeo za sudjelovanje društva na natjecanjima izvan Hrvatske, budući da je ovdje osvojeno sve što se dalo, a etno glazba u svijetu bilježi znatan uspon. Njegova je inicijativa podržana od strane gradonačelnika, a dugogodišnji član TD Ferdo Livadić Adolf Paar, trenutno član Poglavarstva Zagrebačke županije, upoznao je prisutne s odlukom tog tijela prema kojoj je "Livadićima" dodijeljeno 15.000 kuna baš za odlazak na nastupe izvan Hrvatske.

Primanje je bilo samo uvod u ono što se zbivalo kasnije - Tamburašku noć na Trgu kralja Tomislava. Do kasnih je sati Trgom odjekivala pjesma uz tambure, a Samoborci su joj svojim oduševljenjem izrazili stalnu i veliku privrženost.

Robert Škiljan

FOTO: Prof. Siniša Leopold primio je na 25. Festivalu tamburaške glazbe u osijeku Zlatnu plaketu za praizvedbu kompozicije "Frka"

 

Samoborski invalid Domovinskog rata pred velikim pothvatom

Samoborski mladi skijaši u svijetu Interneta

17. Dani rudarske greblice

Trend otvaranja velikih prodajnih centara zahvatio i naš grad

Dućančić koji odiše morem

Njemački liberali u posjeti samoborskim kolegama

Samoborci se po 15. put zabavili uz svoje tamburaše i njihove goste

U Gradskoj vijećnici priređen prijem za TD Ferdo Livadić

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003