27.03.2002.

Uspješna akcija vraćanja oružja

Zbogom oružju iz kućnih arsenala

Uspješna akcija vraćanja oružja

Medijski već solidno popraćena akcija MUP-a Hrvatske pod nazivom "Zbogom oružje" dobila je u Samoboru svoj nastavak i mogući putokaz k njenom efikasnijem provođenju. U suradnji samoborske policijske postaje, ali ovaj put i samoborske HVIDRE i Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata, prikupljene su ovih dana znatne količine oružja i municije. U prostorije HVIDRE savjesni su građani, mahom sudionici Domovinskog rata, donijeli jedan puškomitraljez, dvije automatske puške, sedam ručnih bombi, znatne količine sintetičkog eksploziva, deset okvira i preko 1.000 komada streljiva.

Organizatori uspjeh akcije obrazlažu činjenicom da je vlasnicima oružja isto lakše predavati u sredini i među svojim suborcima, nego u policijskoj postaji, jer, kako je rečeno, ipak postoji određeni strah od mogućeg "uvođenja u evidenciju".

No, oružja koje i dalje prijeti, posebice djeci, nažalost ima još. Zaostalo po ormarima, podrumima i tavanima čeka trenutak nepažnje, bijesa ili naivne radoznalosti.

Zato, čim prije s njim u ruke onih kojima je oružje izbor, profesija i posao.

Robert Škiljan

 
27.03.2002.

Izvještajna skupština Demokratskog centra

Svjesni odgovornosti obnašanja vlasti

Izvještajna skupština Demokratskog centra

12. ožujka održana je u samoborskom Domu umirovljenika izvještajna Skupština samoborskog Demokratskog centra. Održan u optimističnom ozračju, taj skup stranke kojoj pripada znatan dio vlasti i odgovornosti za razvoj i život Grada Samobora, bila je prilika za rezimiranje relativno kratkog participiranja u izvršnoj vlasti. Naznačeni su mogući putevi i rješenja za vitalna gradska pitanja, od gospodarskih do komunalija, a bilo je i samokritičnih iskaza.

U svakom slučaju, u DC-u smatraju da su sposobni nositi odgovornost obnašanja vlasti i da će u vremenu koje dolazi to i dokazati.

Skupu su prisustvovali i visoki stranački dužnosnici predvođeni podpredsjednicom Vesnom Škare-Ožbolt, kojima je uvijek ugodno doći u grad gdje su njihove kolege jedni od najvažnijih nositelja vlasti.

Ivica Horvat

 
27.03.2002.

Komemoracija povodom smrti kardinala Franje Kuharića

Umro najčuveniji samoborski župnik

Komemoracija povodom smrti kardinala Franje Kuharića

Pripadnici samoborskog javnog, društvenog i vjerskog života na komemorativnom su se skupu, održanom u Gradskoj vijećnici, oprostili od nedavno preminulog kardinala Franje Kuharića.

Pokojni kardinal upravo je na području Samobora, točnije u Rakovu Potoku 1946. preuzeo svoju prvu župničku službu. Nakon župovanja u Sv.Martinu pod Okićem, 1957. postaje župnik u Samoboru. Nakon sedam godina u Samoboru postao je pomoćni biskup zagrebački, no Samoborci ga nisu zaboravili. Kardinala Franju Kuharića su 1995. proglasili počasnim građaninom svoga grada.

O životu, radu i osobi Franje Kuharića govorili su samoborski župnik Stjepan Tumpa, gvardijan franjevačkog samostana Kruno Kašnar, predsjednik Gradskog vijeća Marijan Pehar i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Drago Plečko.

Ivica Horvat

 

Uspješna akcija vraćanja oružja

Izvještajna skupština Demokratskog centra

Komemoracija povodom smrti kardinala Franje Kuharića

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003