16.03.2002.

Policijska postaja Samobor bogatija za komplet računalne opreme

Zahvala za red na Fašniku

Policijska postaja Samobor bogatija za komplet računalne opreme

U utorak, 12. ožujka, u Turističkoj zajednici Samobor upriličena je mala svečanost. Samoborskoj policijskoj postaji, odnosno njenom načelniku Petru Božičeviću i njegovim suradnicima uručena je računalna oprema, poklon organizatora ovogodišnjeg Fašnika. Kako je prilikom uručivanja opreme rekao direktor Ureda TZ Samobor Marijan Dumić, to je samo znak zahvalnosti za sve što je samoborska PP učinila na planu sigurnosti za trajanja Fašnika. Posao je bio obavljen na zadovoljstvo posjetitelja i organizatora i nisu zabilježeni nikakvi veći izgredi, a angažman policajaca daleko je premašio njihove redovne obveze.

Zbog svega toga može se konstatirati da je poklon otišao u prave ruke.

I.H.

 
16.03.2002.

Teku radovi na izgradnji Parka domovinske zahvalnosti

Proširuje se Ulica svete Ane

Teku radovi na izgradnji Parka domovinske zahvalnosti

Park domovinske zahvalnosti, komemorativni prostor u samom centru grada dobiva pomalo svoj konačni oblik. Upravo počinje osjetljiva faza dogradnje prometnice koja se povija nad njime i, zavijajući oko groblja, vodi do Anindola - Ulice svete Ane. Iz iskopa već vire masivni stupovi - potpornji, koji će onemogućiti klizanje i eventualno potonuće ulice.

S.S.

 
16.03.2002.

Olakšan rad Centra za prevenciju ovisnosti

Lionsi i Ljerka Očić darovali računalo

Olakšan rad Centra za prevenciju ovisnosti

U srijedu,9. ožujka, uz skromnu svečanost, predana je samoborskom Centru za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima kompjutorska oprema, dar zagrebačkog Lions cluba "Tuškanac". Oprema je kupljena sredstvima prikupljenim dobrotvornim koncertom poznate hrvatske orguljašice Ljerke Očić. Koncert je održan još prošle godine, u studenom, u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, a zbog zauzetosti naše vrhunske umjetnice do uručenja ovog vrijednog dara došlo je tek sada.

Darovanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Drago Plečko, koji je i sam u velikoj mjeri pridonio uspješnom radu Centra.

Djelatnice Centra Katarina Gerbl i Miljenka Plečko izrazile su zadovoljstvo računalom koje će im znatno olakšati i ubrzati rad s ovisnicima i svima kojima je njihova pomoć potrebna, te su naglasile da se u budućnosti nadaju i drugim sličnim donacijama.

R.Š.

FOTO: Slijeva na desno: orguljašica Ljerka Očić i djelatnice Centra Miljenka Plečko i Katarina Gerbl

 
16.03.2002.

Rakov Potok: ostaje ili odlazi iz Samobora?

Sveta Nedelja "s figama u džepu"

Rakov Potok: ostaje ili odlazi iz Samobora?

Još uvijek se nije slegla prašina izazvana potpisivanjem (i krivotvorenjem potpisa) peticije nekih građana Rakovog Potoka, nezadovoljnih navodnim ignorantskim odnosom Gradskog poglavarstva prema njima i njihovom kraju. Izraženo je i nezadovoljstvo radom njihovog Mjesnog odbora, za koji su tvrdili da nije uradio gotovo ništa na poboljšanju komunalnog standarda i uvjeta života. Naravno, uz sve je to stajala prijetnja "otcjepljenjem" i pripajanjem Općini Sveta Nedelja.

Izazvani takvim napisima u nekima od lokalnih tiskovina članovi Mjesnog odbora Rakov Potok, a koji se očigledno ne slažu sa stavovima iznesenim u spomenutoj peticiji, u Gradskoj su vijećnici sazvali konferenciju za medije. Dr. Vladimir Lasić, Ivica Horvatinčić, Zlatko Korenčić, Stjepan Jurin i Stjepan Jelić na konferenciju su pozvali i predstavnike Grada Samobora - gradonačelnika Pavla Groma i tajnika Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva Dragu Kušića. Bio je pozvan i načelnik Općine Sveta Nedelja Markovinović, ali se nije pojavio, ne objasnivši razlog nedolaska.

Dr. Vladimir Lasić, član MO Rakov Potok ukratko je iznio kronologiju cijelog slučaja, napomenuvši na početku da MO Rakov Potok nema interesa navijati ni za Grad Samobr ni za Općinu Sveta Nedelja. No, naglasio je, izdvajanje u ovom trenutku nema nikakvog smisla, budući da je gradnja infrastrukturnih objekata s područja Rakovog Potoka sadržana u svim strateškim dokumentima Grada Samobora, dok Sveta Nedelja nudi samo obećanja. Jedini mogući problem je plinifikacija, rekao je i pobrojao sve radove koji su u posljednje vrijeme izvedeni na području MO Rakov Potok, demantirajući time "potpisnike peticije" i njihovu tvrdnju da se "ništa nije napravilo". Asfaltirana je većina ulica, uveden je telefon u sve kuće, uređeno je groblje, izgrađeno je nekoliko trafostanica, nova benzinska crpka, riješen je odvoz smeća, uvedene su nove autobusne stanice, rasvijetljena je Okićka ulica, podignut je Društveni dom i izgrađeno nogometno igralište.

Ivica Horvatinčić je naglasio da bi od prepucavanja oko toga kome će se priključiti Rakov Potok bolji bio rad na konkretnim projektima. Grad Samobor nudi konkretne projekte i za to ima osigurana sredstva, a Sveta Nedelja kao da cijelo vrijeme drži "figu u džepu" i čeka na rasplet situacije.

Gradonačelnik Grom naglasio je da je samoborsko Gradsko poglavarstvo ozbiljan partner i da izvršava preuzete obveze. A one su, rekao je, zapisane u programskim dokumentima i verificirane od Gradskog vijeća. Iz njih je jasno vidljivo što će se sve na području Rakovog Potoka graditi u narednom razdoblju.

Tajnik Kušić je podsjetio je da je za 05. travnja zakazan Zbor građana Rakovog Potoka koji bi trebao dati odgovor na pitanje: otcjepljenje ili ne, ali zadnju riječ ima Sabor RH, budući da su granice gradova i općina regulirane Zakonom.

No, sve je jasnije da se iza svega krije politički interes dezavuiranja aktualne samoborske vlasti i poticanja bezrazložnog nezadovoljstva buđenjem lažnih nada kod građana Rakovog Potoka. Njima bi se na kraju sve to moglo i obiti o glavu i koštati ih zaostajanja u razvoju i izgradnji neophodnih infrastrukturnih objekata.

A način na koji su se u sve to uključili neki lokalni mediji najbolje govori tko iza svega toga i stoji.

Robert Škiljan

FOTO:

Gore: Stjepan Jelić i dr. Vladimir Lasić

Dolje: Stjepan Jurin i Ivica Horvatinčić

Poslije najpoznatijeg župnika odlaze i župljani

Nakon konferencije za medije koju su održali članovi MO Rakov Potok, a pred samo tiskanje ovog broja Samoborskog glasnika, razgovarali smo s inicijatorom potpisivanja peticije i raspisivanja referenduma koji bi vodio "otcjepljenju" Rakovog Potoka od Grada Sambora i njegovom "pripajanju" Općini Sveta Nedelja. G. Marijan Horvatinčić nam je predočio niz dokumenata koji kronološki oslikavaju njegovu inicijativu i otklonio svaku mogućnost o mogućim političkim motivima cijele akcije. Potvrdio je valjanost peticije i potpisa na njoj, te napomenuo da je tražio i pravnu pomoć od Pučkog pravobranitelja RH.

Cijeli je postupak u proceduri i, po svemu sudeći, do referenduma će doći, a ako je suditi po brojnosti valjanih potpisa, samoborsko će Gradsko poglavarstvo trebati uložiti znatne napore ne bi li onemogućilo ono što se čini vjerojatnim - smanjivanje Grada za jedan od najvećih mjesnih odbora. Baš onaj koji pokriva naselje u kojem je službovati počeo nedavno preminuli kardinal Franjo Kuharić.

Simbolično ili ne, iza najčuvenijeg župnika Rakovog Potoka, na putu odlaska je i cijeli Rakov Potok. Ali ne na onaj svijet, već samo do Svete Nedelje.

R.Š.

 
16.03.2002.

Hoće li Ministarstvo pomoći u izgradnji sportske dvorane?

Smanjiti dimenzije i gledalište!

Hoće li Ministarstvo pomoći u izgradnji sportske dvorane?

U Samoboru su u radnom posjetu boravili pomoćnik ministra prosvjete za sport Stjepan Puhak i načelnik odjela za školstvo Ivan Mirošević. Na sastanku u Gradskom poglavarstvu sa strane domaćina sudjelovali su gradonačelnik Pavao Grom, njegovi zamjenici Drago Plečko i Marijan Lukšić, pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek i tajnik Sportskog saveza Grada Samobora Juraj Horvat.

Razgovaralo se o mogućoj suglasnosti Ministarstva za izgradnju samoborske školske sportske dvorane. Naime, uz dobijanje spomenute suglasnosti moguće je sufinanciranje od strane Ministrastva i to u okviru novog programa izgradnje sportskih objekata u Hrvatskoj. Za tu bi se namjenu, nadaju se u ministarstvu, trebalo odvojiti dodatnih 105 milijuna kuna poticajnih sredstava.

Valja napomenuti da je samoborsko čelništvo i po stranačkoj liniji u prilici lobirati za sufinanciranje sportske dvorane, budući da ministar Strugar i gradonačelnik Grom (i dio gradskog čelništva) dijeli istu stranačku sudbinu - onu haesesovsku. A dodatna politička potpora sigurno ne šteti.

No, gabariti sportske dvorane za malo se ne uklapaju u kriterije koje je postavilo ministarstvo. Dvorana bi trebala biti tri metra uža i isto toliko kraća, te s dvostruko manjim gledalištem (za 500, umjesto za 1000 gledatelja). Po svemu sudeći idejni će se projekt modificirati, budući da bez pomoći Ministarstva teško da dvorana može biti izgrađena.

Bilo je govora i o prijedlogu novog Zakona o sportu, prema kojem bi jedinice lokalne samouprave za sport trebale izdvajati 5% od izvornih prihoda. Je li to u slučaju Samobora puno ili malo predočite si sami uzimajući u obzir podatak da trenutačno Samobor za sport izdvaja puno manje - 3,33% od izvornih prihoda Proračuna.

Ivica Horvat

FOTO: Damir Fabek, Juraj Horvat i Marijan Lukšić saslušali su argumente pomoćnika ministra, koji je sugerirao smanjenje gabarita sportske dvorane.

 

Policijska postaja Samobor bogatija za komplet računalne opreme

Teku radovi na izgradnji Parka domovinske zahvalnosti

Olakšan rad Centra za prevenciju ovisnosti

Rakov Potok: ostaje ili odlazi iz Samobora?

Hoće li Ministarstvo pomoći u izgradnji sportske dvorane?

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003