23.11.2002.

Nadbiskup Bozanić posvetio novu crkvu na tromeđi Domaslovca, Farkaševca i Hrastine

Nova župa Krista Kralja u Samoboru

Nadbiskup Bozanić posvetio novu crkvu na tromeđi Domaslovca, Farkaševca i Hrastine

Preko tisuću vjernika iz Domaslovca, Farkaševca, Hrastine, Celina, Savrščaka, Medsava i Vrbovca okupilo se u nedjelju, 24. studenog, ispred novoizgrađene crkve Krista Kralja. Povod je bilo proglašenje novoformirane župe Krista Kralja na području prije spomenutih mjesta, a koja su do sada spadala u samoborsku župu.

Nakon svečane procesije do ulaza u crkvu nekoliko je riječi o crkvi kao hramu Božjem izrekao arhitekt Mirko Beran, a vrata crkve je otvorio nadbiskup Bozanić.

U misnom slavlju koje je uslijedilo nadbiskupu su koncelebrirali župnik samoborski Stjepan Tumpa i drugi svećenici samoborsko-okićkog dekanata.

U svojoj je propovjedi nadbiskup Bozanić naglasio da svoj odnos s Bogom čovjek gradi za vrijeme svog zemaljskog života kreirajući svoj odnos prema drugom čovjeku.

Vjernicima nove župe Krista Kralja obratio se njihov župnik Konrad Žižek, a nakon toga je crkva posvećena, a u oltar su ugrađene i moći blaženog Alojzija Stepinca.

Robert Škiljan

 
23.11.2002.

Smotra tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije

Bez tehničkog napretka nema perspektive!

Smotra tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije

U subotu 16. studenog godine u Srednješkolskom centru Samobor održana je Smotra tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije. U organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i Poglavarstva Grada Samobora. Ukupno 21 udruga iz županijskih centara - Zaprešića, Velike Gorice, Ivanić Grada – Križa i Samobora pokazali su svoja znanja i vještine u radovima modelara, maketara, foto - kino - video klubova, letača, radio amatera, oldtimera, tehničke inteligencije, informatičara i još mnogih drugih. Na smotri je izložio i svoj rad zlatni inovator iz Nűnberga Tomislav Vojvodić, kojemu je dodijeljen ček ZTK Grada Samobora i Computer shopa iz Samobora. Nazočnima su se obratili predsjednik ZTK Zagrebačke županije Zdenko Šroler, dogradonačelnik Grada Samobora Drago Plečko, a smotru je otvorio dr. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, s porukom da bez tehničkog napretka Hrvatska nema perspektivu u sadašnjosti, a kamoli u budućnosti. Organizatori smotre osvrnuli su se na slabi odaziv pozvanih gostiju, jer je na prošloj smotri u Ivanić Gradu bilo prisutno više od stotinu gostiju (pozivi su poslani na sve uobičajene adrese), koji bi itekako imali što vidjeti.

Krunoslav Znika

FOTO: Pred izlagački prostor sletio je motorni zmaj!

 
23.11.2002.

Prolaz kod Trga Matice hrvatske dobio ime

Levičarov prečac

Prolaz kod Trga Matice hrvatske dobio ime

Na zgradi u prolazu od Gajeve prema Trgu Matice hrvatske postavljena je ploča koja od sada upućuje na naziv spomenutog prolaza - Levičarov prečac.

Ivan Levičar bio je bogati veleposjednik i trgovac na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Rođen je u Samoboru 1856. godine, a u Samoboru je i umro - 1935. godine.

Bio je član Gradskog poglavarstva, a 1905. godine izabran je za mjesnog suca. 1911., 1915. i 1926. godine biran je za samoborskog gradonačelnika.

Nakon tragične smrti sina Ivana osniva sirotište za nezbrinute, a 1932. godine daruje kuću, vrt i gospodarske zgrade družbi sestara Služavke malog Isusa.

Zajedno sa ženom i sinom pokopan je na Samoborskom groblju, u kapelici u kojoj se nakon toga pokapaju opatice.

R.Š.

 
23.11.2002.

Smotra zimske službe na Sajmištu

Čeka se još samo snijeg

Smotra zimske službe na Sajmištu

U bazi zimske službe na samoborskom Sajmištu održana je tradicionalna smotra Zimske službe, odnosno strojeva i opreme koja će u narednoj sniježnoj sezoni čistiti naše prometnice.

Nositelj aktivnosti čišćenja je Komunalac d.o.o., a rukovoditelj službe dipl.ing.Mate Šaban.

Građani će o poteškoćama u radu Zimske službe i potrebi za intervencijama moći javljati na telefone 3363-141 (Sajmište - baza), 3362-828, 3361-255 (Perkovčeva 59) i mobitel 098/406-329.

R.Š.

FOTO: Smotru je nadgledao direktor Komunalca Boris Kušt sa suradnicima

 
23.11.2002.

Samoborska UHVDR-a darovala nosila Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Zlu ne trebalo

Samoborska UHVDR-a darovala nosila Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Samoborska Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata donirala je samoborskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dvoja nosila. Ona su se pokazala kao višak u veteranskoj udruzi, a profesionalnim će vetrogascima, zlu ne trebalo, ipak poslužiti.

Nosila je zapovjedniku JVP-a Mladenu Žitkoviću uručio predsjednik samoborske UHVDR-e Stjepan Jelić.

R.Š.

 
23.11.2002.

Na natječaju za najslogan ekološko - edukativne akcije Turističke zajednice Zagrebačke županije pobijedila je Samoborka Marta Konosić sa sloganom

ČISTO, LIJEPO, ZDRAVO - TO JE ONO PRAVO!

Na natječaju za najslogan ekološko - edukativne akcije Turističke zajednice Zagrebačke županije pobijedila je Samoborka Marta Konosić sa sloganom

13. studenog održana je u zagrebačkom Hotelu Sheraton dodjela godišnjih priznanja i nagrada u ekološko - edukativnim akcijama "Volim Hrvatsku" i "Zeleni cvijet", za područje Zagrebačke županije.

Ekološko - edukativna akcija "Volim Hrvatsku" Hrvatske turističke zajednice i sustava turističkih zajednica Republike Hrvatske u sklopu koje se odvija nekoliko tematskih ekoloških akcija na razini županija, projekt je kojim se kontinuirano potiču aktivnosti na programima zaštite okoliša, očuvanja zdrave životne sredine i turističkog prostora. Akcija svojim potprojektom "Zeleni cvijet" za kontinentalni dio Republike Hrvatske potiče i uređenost okoliša turističkih mjesta i sve prateće životne i turističke, privatne i poslovne sadržaje u njima, s ciljem podizanja opće razine kvalitete životnog prostora svih stanovnika Zagrebačke županije kao dijela Lijepe naše, kako bi bio ljepši nama samima i gostima koji njime prolaze ili u njemu borave.

I ove, kao i prethodnih godina, radom u nekoliko, najprije gradskih, a zatim i županijskih povjerenstava, odabrani su oni najbolji, najuspješniji u svojoj djelatnosti, u svom gradu, općini, u Županiji.

Uvodno je o značaju spomenutih manifestacija za razvijanje i poticanje ekološke svijesti govorila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidija Mišćin, a prisutne su pozdravili i s nekoliko riječi ocrtali položaj Zagrebačke županije i uloge turizma u njoj predsjednik Turističke zajednice ZŽ Vlado Horina i zamjenik župana ZŽ Josip Jambrač.

Ovakve prilike uobičajeno ne protječu bez istaknute uloge Samobora i Samoboraca, pa je tako bilo i ovaj put.

Na natječaju za najslogan ekološko - edukativne akcije prvu nagradu i 1.500 kuna osvojila je Marta Konosić iz Samobora, sa sloganom ČISTO, LIJEPO, ZDRAVO - TO JE ONO PRAVO.

U kategoriji u kojoj se ocjenjivala uređenost mjesta u cjelini Samobor je opet zauzeo prvo mjesto, dok je druga bila Sveta Nedelja, a treći Zaprešić.

U kategoriji Uređenost okoliša pojedinačnih objekata - muzeji, Samoborski je muzej zauzeo 3. mjesto.

U konkurenciji hotela najuređenijim hotelom u Zagrebačkoj županiji proglašen je Hotel Marina iz Vrbovca, dok su se na 2. i 3. mjestu našla dva samoborska hotela - Hotel Livadić i Hotel Samoborski slapovi.

U konkurenciji u kojoj se ocjenjivala uređenost benzinskih postaja samoborska je benzinska crpka obitelji Horvat osvojila treće mjesto, dok je među najuređenijim balkonima na drugom mjestu bio onaj Dragice Matijaščić iz Lešća.

I tako, brojna su priznanja stigla u Samobor, iako mi, koji u njemu živimo, svakodnevno viđamo brojne defekte koji su rezultat nebrige, nemara i nezainteresiranosti odgovornih. Na to se često osvrćemo i u našoj Crnoj točki, ali badava...

Robert Škiljan

FOTO: Marta Konosić dobila je prvu nagradu za slogan ČISTO, LIJEPO, ZDRAVO - TO JE ONO PRAVO!

 
23.11.2002.

Komunalac proslavio 50. rođendan

Razloga za slavlje dosta - budućnost neizvjesna

Komunalac proslavio 50. rođendan

U Hotelu Lavica okupio se je 11. studenog poveći broj bivših i sadašnjih gradskih čelnika, te djelatnika samoborskog komunalnog poduzeća Komunalac. Radilo se o prolavi 50. rođendana tog nezaobilaznog javnog poduzeća, koje je osnovano na taj dan, 11.11.1952. godine.

O radu Komunalca kroz tih pedesetak godina govorio je djelatnik tog poduzeća Franjo Sina Gluščić i podsjetio na brojne izazove s kojima se je Komunalac susretao, od izgradnje vodovoda, kanalizacije, održavanja zelenih površina, prometnica i groblja, do izgradnje stadiona.

Direktor Boris Kušt naglasio je da je Komunalac prepoznatljiv u svom radu kroz tih 50 godina i da su njegovi djelatnici ostavili traga u Samoboru. A o kvaliteti poduzeća svjedoče i priznanja, među kojima je 3. mjesto Grada Samobora po uređenju okoliša u Hrvatskoj, u čemu nemale zasluge pripadaju i Komunalcu.

Gradonačelnik Pavao Grom najavio je moguću privatizaciju komunalnih djelatnosti i rekao da radnici ne bi trebali biti zabrinuti za budućnost, budući da će Grad pronaći modus po kojem neće biti nezbrinutih.

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Šarinić ustvrdio je da Komunalac neće propasti, kako tvrde zloguki proroci i zli jezici, već je pred njim lijepa budućnost. Svjedoči o tome i izgradnja nove poslovne zgrade i preseljenje na novu lokaciju.

Bilo je prilike i za čestitke brojnih poslovnih partnera, te, na kraju, i za neizostavni domjenak.

Robert Škiljan

FOTO: Direktor Boris Kušt (gore). Obljetnici su prisustvovali gradonačelnik Pavao Grom i predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Šarinić (dolje).

 
23.11.2002.

U Samoboru otvoren grkokatolički pastoralni centar

U slavu praoca vjere Abrahama

U Samoboru otvoren grkokatolički pastoralni centar

10. studenog otvoren je u Samoboru u Uskočkoj ulici grkokatolički pastoralni centar. Osnovan i priveden svrsi zalaganjem i preuzetnošću nezaobilaznog Mile Vranešića, taj je pastoralni centar jedinstven u svijetu. Naime, prvi je koji je posvećen praocu vjere Abrahama. Jer, Abraham je, kako je u nadahnutoj propovijedi naglasio stavrofor Živko Kustić, otac monoteizma i to 1900 godina prije Krista. Dok su potomci njegovog sina Jišmaila Arapi i sljedbenici islama, potomci drugog sina Izaka su Židovi i kasnije kršćani.

Začudno je kako se nitko do sad nije sjetio posvetiti neku bogomolju Abrahamu, tim više što skoro polovina čovječanstva slijedi vjeru u jednog Boga.

A Bog je jedan, Alah je Jahve, a Jahve je Alah i Abraham je to jedini znao. On nije bio ni kršćanin ni musliman ni židov, već otac svjetskog jednoboštva - rekao je u propovjedi don Živko Kustić. Prema tome, naglasio je Kustić, ne smije se prihvatiti teza o "vjerskom ratu", budući da se, i u slučaju sukoba na Bliskom istoku, radi o "Abrahamovoj djeci".

Spomenuti grkokatolički pastoralni centar u Uskočkoj 7 još je nedovršen, a njegova je izgradnja pokrenuta inicijalnim sredstvima Križevačke biskupije, a konačan će oblik dobiti aktiviranjem sredstava iz ostavštine svećenika Zlatka Latkovića.

U tom improviziranom prostoru okupio se velik broj vjernika, prvenstveno "samoborskih Žumberčana". Svetu liturgiju vodio je grkokatolički biskup Slavomir Miklouš, a prisustvovali su joj i samoborski župnik Stjepan Tumpa i gvardijan franjevačkog samostana Kruno Kašnar.

Robert Škiljan

 
23.11.2002.

Zamalo u plamenu nestala vrijedna donacija

Požar u Galeriji Prica

Zamalo u plamenu nestala vrijedna donacija

U nedjelju, 10. studenog, u poslijepodnevnim satima, u novootvorenoj Galeriji Prica buknuo je požar. Po svemu sudeći, uzrok je neispravnost električnih instalacija, sprovedenih u prostoru između stropa i spuštenog stropa.

Zahvaljujući brzoj reakciji djelatnika POU Samobor Vjekoslava Brunovića, koji je aparatom za gašenje spriječio daljnje širenje požara, spriječena je veća šteta. I inače je sreća što je vatra planula u vrijeme kad je Galerija otvorena, pa je spriječeno najgore.

Slike, koliko je poznato, nisu oštećene, a šteta u prostoru Galerije je velika.

U ponedjeljak će uviđaj izvršiti policija, a tad će se krenuti i s aktivnostima za saniranje nastale štete. No, po svemu sudeći, Galerija će ostati zatvorena duže vrijeme, po nekima i više od mjesec dana.

Robert Škiljan

FOTO: U Galeriju su odmah stigli ravnateljica POU Samobor Vesna Burić i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek

 
23.11.2002.

Za Dan Grada Samobora promoviran web - site Nike Fleiss

Vrhunski proizvod za vrhunsku sportašicu

Za Dan Grada Samobora promoviran web - site Nike Fleiss

19. listopada, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, u Kavani Livadić javnosti je predstavljen web - site Nike Fleiss. Na njemu je predstavljen dosadašnji sportski put najbolje samoborske sportašice, galerija fotografija iz djetinjstva, mogućnost kontaktiranja s Nikom i komentiranja njenih nastupa. U dvije varijante - hrvatskoj i engleskoj, posjetitelji sitea moći će neposredno nakon natjecanja, putem displeja, pratiti aktualne Nikine rezultate, a na posebnoj stranici - Aktualno, stalni suradnici, novinari i fotografi koji prate Svjetski kup pisat će o Nikinom sportskom putu.

S profesionalnom razinom produkcije web - sitea izuzetno su zadovoljni predstavnici Hrvatskog skijaškog saveza, direktor reprezentacije Vedran Pavlek i glasnogovornik Ozren Müller, svjesni da ovakav proizvod može samo koristiti reprezenaciji i hrvatskom skijanju.

Spomenimo i da je nakon prvih napisa o promociji Nikinog web - sitea u dnevnom tisku, u samo tri dana zabilježeno oko 2000 posjeta na site. To mnogo govori o popularnosti skijanja, ali i omiljenosti Nike Fleiss među navijačima.

Web - site je rezultat suradnje poduzeća Samoborfest i Studija Imago, izradili su ga Mirko Čakanić, Dalibor Šver i Robert Škiljan, a možete ga potražiti na adresi www.nikafleiss.com.

S.S.

FOTO: Promocija web - sitea iskorištena je za druženje obitelji Fleiss s Nikinim trenerom i dečkom

 

Nadbiskup Bozanić posvetio novu crkvu na tromeđi Domaslovca, Farkaševca i Hrastine

Smotra tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije

Prolaz kod Trga Matice hrvatske dobio ime

Smotra zimske službe na Sajmištu

Samoborska UHVDR-a darovala nosila Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Na natječaju za najslogan ekološko - edukativne akcije Turističke zajednice Zagrebačke županije pobijedila je Samoborka Marta Konosić sa sloganom

Komunalac proslavio 50. rođendan

U Samoboru otvoren grkokatolički pastoralni centar

Zamalo u plamenu nestala vrijedna donacija

Za Dan Grada Samobora promoviran web - site Nike Fleiss

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003