19.12.2018.

Dodijeljene bespovratne gradske potpore za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu u 2018.

290.000 kuna samoborskim poduzetnicima

U samoborskoj gradskoj vijećnici su u srijedu, 19. prosinca, potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Grada Samobora za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu za 2018. godinu, a koja su itakako dobrodošla pomoć samoborskim obrtnicima i malim tvrtkama.

Ovo je tek jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče razvoj poduzetništva, a o pozitivnim učincima tih mjera najviše govori visok plasman Grada Samobora, koji je drugi najbolji veliki grad po poticanju gospodarstva. Također se to očituje i u konstantom porastu broja novootvorenih trgovačkih društava i obrta te padu broja nezaposlenih.

Danas konkretno govorimo o najboljim brojkama u posljednjih 18 godina, jer samo u razdoblju od početka lipnja do kraja listopada otvoreno je 49 novih obrta pa s 31. listopada govorimo o 836 aktivnih obrta, dok ih je lani bilo 790.

U studenom je bilo 787 nezaposlenih osoba, u istom periodu prošle godine bilo je 894 nezaposlenih, u 2016. godini taj je broj bio 1306, a u 2015. godini 1899 nezaposlenih. Tome treba dodati kako je Samobor jedini hrvatski kontinentalni grad u 10 najboljih kad je riječ o pojačanom doseljavanju pa možemo zaključiti kako ove brojke nisu rezultat iseljavanja.

Novi zamah gospodarstvu dat će 21,6 milijuna kuna vrijedan projekt Mali tehnopolis Samobor, za koji je Grad Samobor dobio 19,4 milijuna kuna iz europskih fondova. Projekt obuhvaća rekonstrukciju dviju zgrada u bivšoj vojarni, nabavu najnovije 3D opreme te regionalni poduzetnički centar i inkubator za nove (start-up) i postojeće poduzetnike.

U ime Grada Samobora ugovore vrijedne ukupno 290.000 kuna je s vlasnicima četiriju obrta – Somek, HM interijeri, Opruga i Pekarnica Zemljič, te s predstavnicima četiri trgovačka društva – Tvornica čarapa Miro d.o.o., Euro-Inox d.o.o., Bijuk HPC d.o.o. i Von BARF d.o.o., potpisala zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Mirana Šoića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo razvoj i fondove EU Marinka Džepine, njegovog zamjenika Krunoslava Znike, tajnice Poduzetničkog centra Samobor Renate Razum i članice povjerenstva za dodjelu sredstava Martine Delišimunović.

Iznose od 30 do 50 tisuća kuna, dodijeljene ovisno o visini ulaganja, naši poduzetnici već su tijekom godine uložili za nabavu strojeva, druge vrijedne opreme ili nadogradnju poslovnog prostora, a Grad ih i na ovaj način potiče da ojačaju, prošire svoje poslovanje i postanu konkurentniji na tržištu.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković zahvalila je svima koji su sudjelovali u natječaju za ova sredstva te naglasila kako je to investicija koja se Gradu vrlo brzo i vraća kroz punjenje proračuna. Najavila je još više gradskih potpora prema poduzetnicima, kao i veća izdvajanja u proračunu upravo za tu namjenu.

Kao iskusan bivši poduzetnik, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić također je zahvalio našim obrtnicima i poduzetnicima na trudu da ostanu prepoznatljivi kao samoborski brend te na stvaranju novih radnih mjesta, o čemu dovoljno govore podaci o smanjenju broja nezaposlenih na području Samobora.

Pročelnik Džepina dodatno je pozvao sve nazočne obrtnike i vlasnike malih tvrtki na čvršću suradnju, da iskažu svoje interese i da se što više uključuju i sudjeluju u projektima, jer Grad ih cijeni i nastojat će u što većoj mjeri pratiti njihove potrebe.

U ime svih korisnika bespovratnih potpora zahvalila je Renata Kruhan, nakon čega su svi zajedno nazdravili i jedni drugima poželjeli još uspješniju sljedeću poslovnu godinu.

M.K.

 

Dodijeljene bespovratne gradske potpore za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu u 2018.

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002