04.03.2018.

Zagrebačkoj županiji dodijeljena velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva

Konačno i službeno: živimo u najboljoj županiji na svijetu!

Zagrebačkoj županiji dodijeljena velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva

U sklopu Regionalnog summita poduzetnika "300 najboljih", koji je održan u Dubrovniku, Zagrebačkoj županiji dodijeljena je velika nagrada i priznanje "Stvaratelji za stoljeća", za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi (SiJ). U ime Zagrebačke županije nagradu je preuzeo župan Stjepan Kožić.

- Primiti priznanje tako značajnog naziva "Stvaratelji za stoljeća" velika je čast, ali isto tako i velika odgovornost i motivacija svima nama da s istim entuzijazmom nastavimo raditi i u budućnosti - istaknuo je Kožić, izrazivši pritom zadovoljstvo što su prepoznati trud, vizija, ideje i projekti kojima županija, ali i drugi laureati, daju doprinos razvoju poduzetništva u ovom dijelu Europe.

Zagrebačka županija jedina je županija, odnosno regija koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz 8 zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Makedonija, Austrija i Srbija), a u istoj kategoriji nagrađeni su i gradovi Šibenik, Pleternica i Ivanec iz Hrvatske te Podgorica iz Crne Gore.

O dobitnicima je odlučivao Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja, sastavljen od 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo, na čelu s prof.dr. Sinišom Zarićem.

- Projektom dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi "Stvaratelji za stoljeća" želi se javno odati priznanje poduzetnicima koji su dali svoj maksimum - naglasio je Zarić, podsjetivši kako je do sada komitet prepoznao i nagradio 207 izuzetno kvalitetnih laureata. Kao novost u ovogodišnjem programu summita Zarić je istaknuo usmjerenost, ne samo prema samim poduzetnicima, već i onima koji poduzetništvo podržavaju, poput lokalne i regionalne uprave te potpornih institucija kao što su klasteri, inkubatori itd.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu, za doprinos razvoju poduzetništva u SiJ Europi, za životno djelo u poduzetništvu, za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva, za doprinos promociji poduzetništva u SiJ Europi te za mladog stvaratelja za stoljeća.

Župan Kožić bio je i govornik na međunarodnoj konferenciji za novinare gdje je istaknuo napore koje županija ulaže u svoju transformaciju u "smart" županiju.

- Smatram da gradovi i regije moraju biti nositelji snažnih gospodarskih promjena. Oni utječu na jačanje investicijske aktivnosti, rast izvoznih resursa, povećanje zaposlenosti i na kraju rast BDP-a. Upravo rast BDP-a, i to od 1,38% godišnje, događa se kada se za 10% poveća broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu – rekao je Kožić, obrazlažući zašto županija već dvije godine radi na 700 milijuna kuna vrijednom projektu koji ima za cilj svim kućanstvima i poduzetnicima u županiji omogućiti pristup brzom, odnosno ultra-brzom internetu.

Inače, Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo, naročito bespovratnim potporama, za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među poduzetnicima, te ulaganjima u 20 aktivnih poduzetničkih zona u kojima trenutno posluje 300 tvrtki koje zapošljavaju preko 6000 ljudi. Zahvaljujući sjajnom poslovanju županijskih poduzetnika broj nezaposlenih trenutno je najmanji od osnutka županije, a Zagrebačka županija bilježi i najveći rast zaposlenosti od svih županija u RH u razdoblju od 2011. do 2016. godine, i to 10,3 posto.

M.B.

 

Zagrebačkoj županiji dodijeljena velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002