25.05.2018.

Predstavljena monografija o 50 godina rada samoborskih profesionalnih vatrogasaca

JVP Samobor - kad ih trebamo, oni su tu!

Nakon što je u svibnju prošle godine izdana opsežna monografija o više od dva stoljeća dugoj povijesti vatrogastva u Samoboru, u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora u petak, 25. svibnja, predstavljena je još jedna monografija o samoborskim vatrogascima – vatrogascima profesionalcima.

Na nešto više od 100 stranica monografije naslova 50 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora 1967. – 2017. slikama i riječju zabilježeni su svi važni datumi, događaji i intervencije te općenito razvoj profesionalnog vatrogastva u Samoboru.

Veliko zadovoljstvo u povodu izdavanja ove monografije izrazio je najprije zapovjednik Javne vatrogasne prostrojbe Grada Samobora Mladen Žitković, ne samo zbog činjenice da su ovakva izdanja rijetka i vrijedna, u što će se uvjeriti svi koji je pročitaju, već i stoga što je kao domaćin mogao pozdraviti zaista brojne uzvanike, svoje kolege vatrogasce i goste koji su došli na predstavljanje ove knjige.

Uz gradske čelnike – zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković, predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Mirana Šoića i gradske pročelnike, promociji su nazočili i predsjednici vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije i Grada Samobora Stjepan Ptiček i Željko Koščica, predstavnici vatrogasaca iz Zagreba, Velike Gorice, Ivanić-Grada i Zaprešića, predstavnici HGSS-a, Crvenog križa, načelnik samoborske Policijske postaje Željko Stopić, ravnatelji gradskih ustanova i institucija, poslovni partneri i brojni drugi gosti.

O samoj monografiji govorila je njezina urednica Diana Koller, koja je najprije istaknula profesionalnu suradnju i veliku pomoć zapovjednika Žitkovića i njegovih suradnika što se tiče nastanka same monografije. Izrazito je ponosna i na to što je ovo već druga monografija o samoborskim vatrogascima koju je ona pripremila i uredila, jer već dugo prati njihov rad pa poznaje sve probleme s kojima se susreću te se nada kako će sav njihov trud, vještine i znanje, koje nesebično u svakom potrebnom trenutku daju zajednici u kojoj žive i djeluju, ali i daleko šire, biti ubuduće i adekvatno nagrađeni. Na kraju je posebno zahvalila i Stjepanu Beljaku, koji je surađivao na dizajnu monografije.

Oblikovanje, pripremu za tisak, lekturu i korekturu ove monografije potpisuje Samoborski glasnik d.o.o., a kroz par crtica svoja osobna iskustva s vatrogascima ispričao je direktor Robert Škiljan. I on se tijekom svog izlaganja dotaknuo problema vrednovanja i složenosti zadataka koje vatrogasci obavljaju te ih zamolio da i nadalje čuvaju i prikupljaju dokumentaciju o svojem radu.

Čestitke i riječi pohvale izdavačima i urednici uputili su na kraju ove male svečanosti i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željko Koščica, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Ivaković i predsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, koji je pozvao sve ostale vatrogasne zajednice da se ugledaju na samoborske vatrogasce, koji, uz sve profesionalne i dobrovoljne zadatke, ulažu i trud u očuvanje svoje povijesti i sadašnjosti kroz ovakva izdanja.

M.K.

 
25.05.2018.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Kreće izrada Strateškog programa razvoja

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 24. svibnja, ponovno je najveći dio obimnog dnevnog reda bio posvećen izvješćima o radu gradskih trgovačkih društava, ustanova i institucija u 2017. godini, ovaj put u mirnoj i tolerantnoj atmosferi.

Prije toga, uz nekoliko primjedbi oporbenih vijećnika Vladimira Skendrovića (HDZ) i Irene Franceković (MOST), većinom je glasova prihvaćeno Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Samobora za 2017.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić tumačio je da je smanjenje prihoda u prošloj godini uglavnom posljedica djelovanja Vlade RH, koja je smanjenjem poreznih obveza zaustavila trend svakogodišnjeg porasta najvećeg prihoda Grada, poreza na dohodak, koji je bio oko 6% godišnje, što bi za 2017. godinu iznosilo oko 13 milijuna kuna. Osim toga, rekao je Radovanić, podbacila je i prodaja građevinskih zemljišta na Gmajni, od čega je planiran prihod od 21, a ostvaren 8 milijuna kuna, no ove godine prodaja ide bolje. Sve to se odrazilo i na ovogodišnji proračun, za koji je pročelnik najavio manji rebalans u srpnju i "pravi" u rujnu. Oporbeni vijećnici su pak smatrali da je Grad negativno poslovao zbog lošeg planiranja te gradonačelniku zamjerili otvaranje 11 novih radnih mjesta u Gradskoj upravi.

Izvješće o radu Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. za 2017. je prihvaćeno jednoglasno, a njegov direktor Željko Radovanić dobio je pohvale Damira Skoka (BM 365) obzirom na veliku količinu obavljenog posla sa samo jednom zaposlenicom.

Iako je izvješće o radu trgovačkog društva Energo Metan d.o.o. prihvaćeno većinom glasova, nakon niza detaljnih pitanja o cijenama, dugovanjima, maržama i planovima, koja su postavljali Irena Franceković i Vladimir Skendrović, oni su direktora Antuna Oklopčića ovaj puta pohvalili za dobru pripremljenost, a Gradu su kao 51-postotnom vlasniku ove tvrtke predložili da se odrekne svoje neto dobiti i tako smanji cijenu plina za korisnike. Tražili su to i od cijele tvrtke, no direktor Oklopčić podsjetio ih je da je poduzeće osnovano 1995. godine, s ciljem ostvarivanja dobiti, koja se raspodjeljuje osnivačima. Također, demantirao je da se (zbog skupoće) smanjuje potrošnja plina, podatkom da je u naturalnim pokazateljima potrošnja gotovo ista kao 2015. godine. Osim toga, oni su visinu svoje opskrbne marže već smanjili, budući da je 2015. bila 5,14, a sada je 2,54%. A da interes za plin ne opada potkrijepio je podatkom da je uz 3 km nove mreže, lani priključen i 201 novi korisnik. Nažalost, podsjetio je Oklopčić, oni su kao tvrtka izloženi i jednom apsurdu, jer ih Zakon o energetskoj učinkovitosti prisiljava da poduzimaju mjere za smanjenje potrošnje plina.

I dok su izvješća Gradske knjižnice, koje je podnijela ravnateljica Mirjana Dimnjaković, i Pučkog otvorenog učilišta, koje je podnijela ravnateljica Jelena Vojvoda, prihvaćena jednoglasno i uz pohvale te podršku za rješavanje problema nedostajućeg prostora, oporbeni vijećnici imali su brojne zamjerke za izvješće Samoborskog muzeja, koje je podnio ravnatelj Miroslav Milonjić, koji je također naglasio da i Muzej ima problema s nedostatkom odgovarajućeg prostora. Damir Skok smatra da je premali prihod Muzeja od prodaje ulaznica te da se ne koriste moguća sredstva iz EU i drugih fondova, Vladimir Skendrović zamjerio je što su premala ulaganja i nema digitalizacije, Irena Franceković predložila je komercijalizaciju Muzeja u turističke svrhe na primjeru austrijskog Schönbrunna, a Franjo Bedeničić (HDZ) predložio je ravnatelju da više prostora ostavi za rad mladih kadrova, kojih u Muzeju ima. S primjedbama se nije složio Milonjić te je podsjetio da Muzej ima prostor u kojem bi se mogao širiti, Allnochov dvorac, koji je potrebno urediti i spasiti od propadanja te je naglasio dobru suradnju s drugim institucijama u kulturi i udrugama, a, između ostaloga, organizirali i dva velika znanstvena skupa, o Hilarionu Gašparotiju i Mihaelu Šilobodu. Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Iako je Vladimir Skendrović imao primjedbu da bi se financiranje Ustanove za upravljanje sportskim objektima, koje je podnio ravnatelj Vladimir Čerkez, trebalo izdvojiti iz sistema redovnog financiranja sporta, ovo je izvješće usvojeno jednoglasno.

Jednoglasno i uz pohvale su prihvaćena i izvješća o radu Javne vatrogasne postrojbe (Mladen Žitković), Samoborskog športskog saveza (Marijana Radek), Zajednice tehničke kulture (Stjepan Črnjak), Dječjeg vrtića Izvor (Martina Trošelj) i Dječjeg vrtića Grigor Vitez (Sandra Ivanuš).

Iako niti na Izvješće o radu Vatrogasne zajednice grada Samobora, koje je podnio predsjednik Željko Koščica, nije bilo primjedbi, Vladimir Skendrović postavio je pitanje o slučaju nikad isporučenog vatrogasnog vozila DVD-u Rude te izrazio sumnju da se radilo o nemaru naručitelja pri izboru dobavljača. Željko Koščica je detaljno pojasnio da je DVD poštivao proceduru i sve propise, što je potvrdilo i Državno odvjetništvo, a izigrani su tako što je (na čudan način) ta tvrtka u jednom danu otvorila i završila stečaj. Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Bez rasprave i jednoglasno prihvaćeno je Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Samobora, kao i Odluka o prijenosu poslovnog udjela Grada Samobora na Regionalnu razvojnu agenciju Zagrebačke županije te zaključci o odabiru najpovoljnije ponude u postupku javne nabave električne energije za javnu rasvjetu. Odabran je HEP – Opskrba d.o.o., a i Ustanovi za upravljanje sportskim objektima dana je suglasnost da s njima sklopi četverogodišnji sporazum. Jednoglasno je prihvaćen i zaključak da se s jedne čestice od dvadesetak metara puta u Drežniku skine status javnog dobra.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina obrazložio je prijedlog o imenovanju Povjerenstva za izradu Strateškog programa razvoja Grada Samobora za razdoblje 2018. – 2023., koje će se uz izradu nacrta ovog dokumenta kasnije baviti i praćenjem njegove provedbe. Na primjedbu Vladimira Skendrovića da se pri formiranju Povjerenstva trebalo voditi računa i o stručnim kvalifikacijama, jer je Međustranačko vijeće zbog izvrsnih kompetencija predložilo Damira Skoka, koji se nije našao na listi, Marinko Đžepina pojasnio je da je ovaj prijedlog došao kasno i usmeno te da će taj, kao i još neki prijedlozi, morati proći proceduru koju su prošli i ostali prijedlozi, a zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da će taj prijedlog vladajuća koalicija, koja je dobila povjerenje građana, razmotriti na svojim stranačkim tijelima. Na kraju je jednoglasno imenovano povjerenstvo od 17 članova, čiji predsjednik je gradonačelnik, zamjenik predsjednika je predsjednik Gradskog vijeća, a članovi su oba zamjenika gradonačelnika te Marinko Džepina, Adolf Paar, Davor Škiljan, Jelena Vojvoda, Martina Glasnović, Stjepan Črnjak, Željko Koščica, Radovan Vugrinec, Ivica Cvetković, Anica Francetić Kufrin, Ivica Karoglan, Dominik Baltić i Romina Galović.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio je sljedeće dvije sjednice Vijeća za 7. lipnja i, vjerojatno, 12. srpnja, a nakon toga se, uz buket cvijeća, oprostio od dugogodišnje pročelnice, sada zamjenice pročelnice Ane Vlah, koja odlazi u novu tvrtku u Zagreb.

Diana Koller

Aktualni sat

Najvažnija tema Aktualnog sata bio je autobusni prijevoz, nakon što je Irena Franceković rekla da je MOST krenuo u rješavanje toga pitanja važnog za sve građane. Prema njihovim saznanjima, trebao bi silom zakona prestati vrijediti ugovor o koncesiji u javnom gradskom prijevozu, jer je koncesionar otišao u stečaj. Pojasnila je da se 2016. godine Samoborček d.o.o. pripojio društvu Meator iz Jastrebarskog, koje je potpisalo ankes ugovora o koncesiji, a prema njima dostupnim informacijama to društvo nema prijevozna sredstva, a niti ljude (3 zaposlena) te ne može obavljati javni prijevoz. U međuvremenu prijevoz obavlja trgovačko društvo Samoborček EU grupa, koje je druga pravna osoba, koja nije potpisala osnovni koncesijski ugovor i nije pravni sljednik tvrtke Samoborček ili Meator. Zato je Irena Franceković predložila da Grad što hitnije raspiše natječaj za koncesiju i da se ovakvo nelegalno i nezakonito poslovanje prekine. Također, rekla je vijećnica Franceković, MOST je podnio Prijedlog odluke o novoj regulaciji javnog gradskog prijevoza.

Gradonačelnik Krešo Beljak podsjetio je da i drugi imaju slične probleme, a najveći je taj što Grad Samobor ima utjecaj samo na lokalne linije, koje nisu komercijalno atraktivne kao linija Zagreb-Samobor. Zato se na natječaj za gradsku koncesiju i javio samo jedan koncesionar, a koncesiju za međužupanijsku liniju raspisuje nadležno ministarstvo. Za aktualnu situaciju gradonačelnik je pojasnio da je gradska pravna služba napravila sve da to bude u skladu sa zakonom i on im vjeruje.

Beljak je podsjetio kako svojevremeno ZET nije želio preuzeti koncesiju, a propala je i ideja da Samobor sam organizira svoje poduzeće za javni prijevoz, zbog zakonske regulative. Uz to, Beljak je podsjetio da su cijene goriva stalno u porastu, pa možemo očekivati i zahtjev koncesionara za povećanjem cijena, sukladno ugovorima koje imaju. Pored toga, gradonačelnik se upitao što će biti i tko će biti kriv, ako se u slučaju novog raspisivanja koncesije za lokalne linije nitko ne javi. Beljak je pozvao vijećnicu Franceković i ostale zainteresirane da mu se pridruže na sastanku koji će biti organiziran s koncesionarima te rekao da se nada da će problem javnog gradskog prijevoza biti riješen kada zaživi projekt međužupanijskog integriranog prjevoza na kojem rade Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija s Gradom Zagrebom.

Vladimir Skendrović je pitao mogu li se kontrolirati prijave prometa koncesionara, jer smatra da postoji nesrazmjer između prijavljenog prometa i koncesijske naknade, koja iznosi 3% od prometa, a gradonačelnik je najavio da će poduzeti što mogu.

Vladimir Skendrović upitao je i što se događa na Vugrinščaku, jer ima informaciju da je bilo pokušaja nasilnog ulaska na područje bazena te je intervenirala i policija. Zanimalo ga je i hoće li se ove godine tamo održati ljetni Odmorko za školarce.

Gradonačelnik Beljak pojasnio je da je na Vugrinščaku vlasnik bazena Grad Samobor. Koncesionar je tražio od Grada da mu isplati ostatak potraživanja za njegova ulaganja, što je Grad spreman temeljem koncesijskog ugovora, no traže račune kojima bi se pravdala ta ulaganja, a još ih nisu dobili. Budući da ih je koncesionar "ucjenjivao" s Odmorkom, Grad je pozvao policiju i javne bilježnike kako bi legalno ušao u posjed svoga vlasništva na bazenima, pa će Grad sam organizirati te programe, odnosno ustanova Sportski objekti. Ukoliko vlasnik poduzeća Nakus misli da su oštećeni, rekao je Beljak, neka tuži Grad, a oni će poštovati sudsku odluku.

Damir Skok zahvalio je Gradu na tabletima, koji će vijećnicima olakšati rad te pozvao gradsku vlast da u proračunu osigura sredstva za sanaciju svih divljih deponija na području Grada. Ponovio je i prijedlog o zajedničkoj, gradskoj proslavi Međunarodnog praznika rada. Gradonačelnik je podsjetio da su divlji deponiji kontinuirani problem ne samo Samobora, već i cijele Hrvatske, ali ih je u zadnje vrijeme sve manje, jer raste ekološka svijest među građanima. Za inicijativu zajedničke proslave Praznika rada smatra da ona treba biti odluka svih stranaka.

Luka Tomovski (SDP) predložio je sufinanciranje nabave udžbenika učenicima samoborskih škola, budući da je Skupština Zagrebačke županije odbila prijedlog rebalansa proračuna kojim bi se osigurala i sredstva za udžbenike. Pročelnik Juro Horvat odgovorio je da će se konkretna situacija znati nakon konzultacija u Zagrebačkoj županiji.

Lovro Mihelić (HDZ) pitao je planira li se produženje nogostupa u Vrbovcu te što je s novcima od transfera nogometaša Belaka. Za transfer nije dobio odgovor, a pročelnik Zvonko Župančić rekao je da dovršetak nogostupa u Vrbovcu nije u planu za ovu godinu.

Franju Bedeničića zanimalo je kada je Grad donio odluku o preuzimanju atomskog skloništa u Bregani, kada se planira sanirati azbestni krov tvrtke Šavrić i hoće li se riješiti pitanje vodovoda od dvorca Kipach do granice, koji prolazi privatnim parcelama. Na ta će pitanja dobiti pisani odogvor.

Na prijedlog vijećnika Ivana Kaselja (HDZ) da se smanji iznos naknade za najam terasa na Trgu kralja Tomislava, gradonačelnik je rekao da se cijene formiraju zakonom ponude i potražnje te da i uz ovakve cijene i dalje Gradu pristižu novi zahtjevi, a istovremeno se građani žale da je Trg previše "okupiran" terasama.

 

Predstavljena monografija o 50 godina rada samoborskih profesionalnih vatrogasaca

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002