25.04.2018.

Samoborski Centar za mlade Bunker i službeno obilježio 1. rođendan

Zbilja, kak se uopće moglo bez Bunkera?

Generacije Samoboraca su u protekla dva desetljeća, a i više godina, odrastale bez pravog "punkta" namijenjenog njihovom okupljanju, druženju, razmjeni ideja i realizaciji projekata. Taj nedostatak pokrivale su škole, različite sportske i kulturno-umjetničke udruge svojim programima, ali ništa nije moglo nadomjestiti ono što im je najviše i trebalo – mjesto za zabavu i edukaciju na kojem i u kojem se mogu sastajati, razglabati o svemu i svačemu, razvijati ideje, zabaviti se uz malo novaca i provesti u djelo svoje zamisli.

Sve se drastično promijenilo prije godinu dana, kada je krajem travnja na prostoru bivše Vojarne Taborec otvoren Centar za mlade Bunker. Grad Samobor se iskazao, financijski pokrio uređenje nekadašnjeg časničkog restorana i u funkciju stavio i predao mladima i Pučkom otvorenom učilištu Samobor na upravljanje najveći centar za mlade u Hrvatskoj.

San je to brojnih gradova i lokalnih samouprava u državi iz koje mladi nemilice odlaze u potrazi za nekim boljim životom, a znamo i zašto.

Uglavnom, Grad Samobor je svoju mladež vrlo uspješno "zbunkerirao" i tako ih, kada im to treba, "zaštitio" od odraslih te im omogućio da se, kada to žele, iskažu prema van i pokažu svima što rade i što im je na pameti.

Svoj prvi rođendan samoborski Bunker slavi uz brojne aktivnosti, a središnji, onaj službeni dio upriličen je u srijedu, 25. travnja, kada je održan okrugli stol na temu "Mladi su naša sadašnjost, ne samo budućnost – iskustva i izazovi", s posebnim naglaskom na važnost uključivanja mladih u lokalnu zajednicu i donošenje odluka.

Sudionike skupa na početku je pozdravila ravnateljica POU i voditeljica Bunkera Jelena Vojvoda, koja je, uz kratak promotivni video uradak o Bunkerovoj godini, istaknula i najvažnije – samo kroz program DOPRI realizirano je 91 događanje, a u godinu dana kroz Bunker je prošlo nešto manje od 20 000 posjetitelja. Provedena je i kratka anketa među sudionicima skupa kroz aplikaciju dostupnu na mobilnim telefonima, čiji su odmah dostupni rezultati bili i dio rasprave okruglog stola.

Nazočnima su se obratili i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, koji su, uz čestitke svima koji na bilo koji način sudjeluju u radu Bunkera, istaknuli kako je Grad Samobor uspio ostvariti svoju viziju i misiju što se tiče mladih, a koju sada može dopunjavati i ispunjavati prema njihovim željama i mogućnostima.

Riječ je potom dobio Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koji je predstavio najnovije podatke i statistike o mladima u Hrvatskoj, njihovim potrebama te utjecaju roditelja, društva i državne politike na njihov status u zajednici.

Uz njega, na okruglom stolu, koji je moderirala Andrea Andrassy, o problemima mladih i svojim iskustvima u radu s mladima govorili su i Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske, Sanja Horvat Iveković, predsjednik samoborskog Savjeta mladih Dominik Baltić, Jelena Vojvoda, Romina Galović iz Udruge Pozitiva Samobor, a s malim zakašnjenjem pridružila im se i Vanja Glogovac iz Službe za mlade i volonterstvo pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Iako tek prvi, ovaj velik i važan rođendan za sve mlade Samoborce, njihove roditelje i prijatelje, bio je i prilika da se uruče zahvalnice svima koji su predano radili na tome da Bunker "prohoda" i prodiše punim plućima.

M.K.

 

Samoborski Centar za mlade Bunker i službeno obilježio 1. rođendan

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002