10.03.2018.

Izborna skupština Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije

Nova predsjednica Martina Glasnović

U Samoboru je u subotu, 10. ožujka, održana izborna skupština Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Zagrebačke županije, na kojoj je izabrano i novo vodstvo. Skupština je počela uobičajeno verifikacijom nazočnih delegata, izborom radnih tijela i predsjedništva te je jednoglasno usvojen dnevni red, a predsjednik ŽO HSS-a Stjepan Kožić prigodno je u povodu Dana žena razveselio članice ružama. Velikom skupu obratili su se i gosti - potpredsjednik HSS-a i saborski zastupnik Željko Lenart te predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić.

Uslijedilo je izvješće predsjednika Kožića, koji je najprije pobrojao uspjehe Zagrebačke županije, kojoj je na čelu već 17 godina u 5 uzastopnih mandata, a zatim je u svom daljnjem govoru, osvrnuvši se na rad stranke, izrazio veliko nezadovoljstvo načinom njezina vodstva na čelu s predsjednikom Krešom Beljakom te na kraju podnio ostavku na svoju dužnost predsjednika Županijske organizacije, kao i na mjesto potpredsjednika stranke, rekavši kako će se posvetiti poslu župana, no i dalje ostaje član HSS-a.

Kožić je zabrinut onime što se sa strankom događa na nacionalnoj razini te se već duže vrijeme ne slaže s načinom na koji predsjednik Beljak vodi HSS, odnosno smjerom u kojem stranka ide. Kako je rekao, u početku je podržao Beljaka, jer je vjerovao u promjene i očekivao jasan odgovor na pitanje koja je politika HSS-a, a sada se osjeća prevareno, jer Beljak nije ispunio obećanja, donosi upitne odluke, stranka ima sve manje članova i sve se više centralizira, a smeta ga i, kako tvrdi, neodgovorno poslovanje u financijskom dijelu, o kojem ne može ni dobiti sve informacije. Prema Kožiću, situacija u stranci je lošija nego 2016. godine, jer je sustav odlučivanja podređen jednom čovjeku, a za HSS je autokracija neprihvatljiva. Nakon svojeg izlaganja Kožić je s dijelom delegata (većina ih je bila iz Sv. Ivana Zeline, Zaprešića i Jastrebarskog) napustio skupštinu i zgradu samoborskih srednjih škola, a preostali članovi s pravom glasa jednoglasno su odbili takvo njegovo izvješće.

Nakon kratke pauze, tijekom koje je provjereno ima li dovoljno delegata za nastavak skupštine te njihove ponovne verifikacije (od 192 ostalo je njih 118 pa su sve odluke pravovaljane), nazočnima se obratio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Beljak je odmah na početku rekao kako se ne slaže ni s čime što je Stjepan Kožić rekao, no odaje mu dužno priznanje za dosadašnji rad u stranci. Svjestan je, rekao je, pada rejtinga stranke na svim razinama, osipanja članstva, kao i slabog rada u nekim temeljnim ograncima. Kao izabrani predsjednik stranke traži lojalnost i poštivanje tog izbora, kao i budućeg naznačenog smjera u radu i politici stranke, jer smatra da su promjene nužne. Ne dopušta, rekao je, da ga se proziva za rastrošnost i za loše stanje financija, jer je upravo takvo stanje izbjegnuto dizanjem 5 milijuna kuna kredita, čime se izbjegla blokada računa stranke, te je sada stanje konsolidirano, a stranka se dijelom financira i temeljem 5 saborskih mandata. Spomenuo je Beljak i brojnu imovinu HSS-a u povijesti, a za koju se nitko nije potrudio da se stranci i vrati. Cilj mu je promijeniti smjer kojim je stranka išla posljednjih 15 godina i očuvati izvorne, progresivne i moderne zasade na kojima je Radić i utemeljio stranku. Nova su vremena, naglasio je Beljak, treba se mijenjati i učiti od drugih i boljih, ali i sačuvati tradiciju, slobodu i slobodarstvo koji su im od Radića ostavljeni u nasljeđe. Uvjeren je kako jedino širenjem takvih vrijednosti u politici stranka u budućnosti može ponovno zadobiti povjerenje naroda i postati važan politički čimbenik u državi.

Unaprijed je čestitao i novoj predsjednici ŽO HSS-a Martini Glasnović, izrazivši zadovoljstvo što je na čelo ovako važne organizacije konačno došla žena, stručnjakinja i vrsna političarka.

Martina Glasnović nakon toga se i sama predstavila, istaknula najvažnije dijelove iz svog života i rada te naglasila kako će za svog predsjedanja Županijskom organizacijom HSS-a puno boraviti na terenu i posebno brinuti o temeljnim ograncima stranke, jer od njih sve i počinje, a isto očekuje i od svojih suradnika i svih ostalih članova.

Javnim glasanjem potom su jednoglasno za potpredsjednike ŽO HSS-a izabrani Dražen Draganić (Općina Farkaševac), Željko Stanec (Samobor), Zlatko Šoštarić (Brdovec) i Dejan Jaić (Vrbovec), tajnica je Marija Kukić, blagajnica Marinela Draganić, izabrano je 10 članova Odbora, 3 člana i zamjenici u Nadzornom odboru, isti broj ih je i u Sudu časti, 74 su predstavnika ŽO HSS-a zagrebačke županije u Glavnoj skupštini HSS-a, a izabrani su i predsjednici podžupanijskih organizacija, onih koje su imale dostatan broj delegata.

M.K.

 

Izborna skupština Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002