20.11.2018.

U Samoboru obilježen Svjetski dan zahoda

Kad priroda pozove, nema premišlavanja!

U ponedjeljak, 19. studenoga, u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru u Samoboru održano je predavanje u povodu Svjetskog dana zahoda. Predavanje je organiziralo trgovačko društvo Odvodnja Samobor d.o.o., a cilj mu je bio osvješćivanje građana o važnosti izgradnje održivog sustava odvodnje koji je u skladu s našim ekosustavom.

Obilježavanjem Svjetskog dana zahoda Odvodnja Samobor želi skrenuti pozornost javnosti na rastući svjetski problem: oko trećine svjetske populacije živi bez sanitarno ispravnih zahoda i nuždu obavlja na otvorenom. Proljev uzrokovan kontaminacijom pitke vode ljudskim fekalijama jedan je od najvećih uzročnika smrtnosti djece u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog proljeva uzrokovanog zagađenom vodom i lošim higijenskim uvjetima svake dvije minute umire jedno dijete mlađe od pet godina, što bi se moglo spriječiti čistom vodom, korištenjem zahoda i pranjem ruku sapunom nakon obavljanja nužde.

Danijel Kos, referent tehnologije i pročišćavanja otpadnih voda Odvodnje Samobor, otvorio je predavanje naglasivši da je potreban zajednički rad Grada Samobora, Odvodnje i svih građana da bismo očuvali naš okoliš za buduće generacije.

O odvodnji u Samoboru, trenutnom stanju i planovima za budućnost govorio je direktor Odvodnje Samobor d.o.o. Ivica Karoglan. S tridesetak zaposlenih i tek nekoliko strojeva i vozila Odvodnja Samobor održava 222 kilometra javne kanalizacije u Samoboru, od čega 169 km mješovite, 44 km sanitarne i 9 km oborinske. Priključenost na izgrađeni sustav javne odvodnje je oko 85%, a zabrinjavajuća je činjenica da je evidentirano samo 800 korisnika pražnjenja sabirnih i septičkih jama, što znači da još uvijek velik broj građana svoje fekalne vode ispušta direktno u okoliš, bez pročišćavanja.

U nastavku predavanja, direktor Karoglan govorio je o "Projektu nastavka izgradnje kanalizacije Jelenščak" ukupne vrijednosti 3.200.000 kn, koji je bivša uprava realizirala uz 85% bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a.

Još jedan veliki projekt koji je u tijeku je i projekt aglomeracije Samobor. Do sada je riješeno 54% imovinsko-pravnih poslova potrebnih za apliciranje i dobivanje sredstava iz europskih fondova. Ukupna vrijednost tog projekta je 248.481.493 kn.

O važnosti postojanja i kompleksnosti sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te njegovog održavanja govorio je Karlovčanin Krešimir Veble iz TCC-a Danubius - centra za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji. O njegovom bogatom znanju i stručnosti sami za sebe govore projekti koje je u svojoj bogatoj karijeri ostvario. Samoborskoj je publici spomenuo samo neke od njih, od kojih je istaknuo Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Karlovcu, prvi financiran bespovratnim sredstvima europskih fondova.

- Odvodnja Samobor jedina je tvrtka u Hrvatskoj, možemo reći i u regiji, koja na pravi način, edukacijom, obilježava Svjetski dan zahoda, čime definitivno postaje generator ekologije samoborskog kraja - zaključio je Krešimir Veble.

M.Č.

 

U Samoboru obilježen Svjetski dan zahoda

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002