11.04.2012.

Iz Grada najavljuju stroži nadzor nad vlasnicima pasa koji svoje ljubimce vode na javne površine

Bez uzice samo u Ulici Branka Vuka!

Iz Grada najavljuju stroži nadzor nad vlasnicima pasa koji svoje ljubimce vode na javne površine

Svaki pas ima svoj dan, kaže pjesma, ali i svoj prostor za šetnju, istrčavanje i obavljanje nužde, upozoravaju iz gradskog komunalnog redastva. Naime, suočeni s čestim pritužbama građana, kao i nadzorom utvrđenih prekršaja zbog neodgovornog ponašanja velikog broja vlasnika i držatelja pasa u prometu i na javnim površinama, započelo se s intenzivnim nadzorima i provođenjem propisanih mjera prema počiniteljima prekršaja, javljaju iz gradske Referade za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo.

- Odredbama Odluke o komunalnom redu (Službene vijesti Grada Samobora br. 4/08., 7/08. i 7/09.) na svim javnim površinama, osim park-šetnice za pse u Ulici Branka Vuka, zabranjeno je puštanje pasa s uzice, a vlasnik, odnosno držatelj psa dužan je očistiti površinu koju onečisti njegov pas. Također je zabranjeno dovođenje pasa na uređena dječja igrališta, u škole i školska dvorišta, dječje ustanove, muzeje, zdravstvene ustanove, cvjetnjake, sportske terene i kupališta, sajmove i javne skupove – napominje se u gradskoj obavijesti vlasnicima i držateljima pasa, uz dodatak da će se za navedene prekršaje vlasniku, odnosno držatelju psa "odrezati" kazna do 800 kuna.

U obavijesti se podsjeća i da temeljem Zakona o veterinarstvu svi psi moraju biti cijepljeni, označeni mikročipom i upisani u registar pasa te da u stambenoj zgradi nije dozvoljeno psa držati niti ostavljati na balkonu, terasi ili lođi, u zajedničkim dijelovima zgrade te u okolišu stambene zgrade, kao niti držati više od jednog psa. U obiteljskoj kući, okućnici obiteljske kuće, vrtu i sličnom zemljištu nije dozvoljeno držati više od dva psa.

Vrijedi znati i da je vlasnik, čiji pas učestalim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana, dužan odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio daljnje uznemiravanje građana ili je dužan ukloniti psa, a onima koji se ne pridržavaju odredbi Zakona o veterinarstvu prijeti kazna od 2.000 do 6.000 kuna i oduzimanje psa. Također, vlasnik uvijek, bez obzira na krivnju, odgovara za štetu koju prouzroči njegov pas (ugrizom i napadom na osobu ili drugu životinju, izazivanjem prometne nezgode i slično), a vlasnik može i kazneno odgovarati za posljedice koje je pas prouzročio.

K.S.

 

Iz Grada najavljuju stroži nadzor nad vlasnicima pasa koji svoje ljubimce vode na javne površine

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002