25.04.2012.

Vodoopskrba i odvodnja ipak poslala uvećane račune za vodu, unatoč protivljenju Grada Samobora

Na nove cijene vode Grad odgovara tužbom?

Vodoopskrba i odvodnja ipak poslala uvećane račune za vodu, unatoč protivljenju Grada Samobora

Iako je Grad Samobor u nekoliko navrata jasno iskazao svoj stav da ne prihvaća prijedlog novih cijena vode Holdingove Vodoopskrbe i odvodnje (ViO), a gradonačelnik Krešo Beljak nekoliko puta javno najavio i "ulazak u rat" s Holdingom ukoliko ne ispoštuju dogovoreno na sastancima s direktorom ViO Davorom Poljakom, računi za vodu koji su ovih dana stigli na adrese Samoboraca ispričali su svoju priču. A ona glasi: kubik vode u Samoboru ipak je "skočio" s 4,32 kn/m3 na 4,68 kn/m3 i uz to je uvedena i nova, fiksna naknada od 16,74 kune, na što je još potrebno obračunati i PDV od 10 posto.

Doduše, upravo zahvaljući smanjenju PDV-a ispada da je ukupna cijena kubika vode u stvari niža nego prije, jer je na prijašnjih 4,32 kn/m3 trebalo računati 23% (5,3 kn/m3), a sada na 4,68 kn/m3 obračunavamo samo 10% (5,1kn/m3). Međutim, kada se tome pribroje i ostale (neoporezive) stavke računa za vodu s novom fiksnom naknadom, ukupna cifra koju je potrebno platiti je (zar smo sumnjali?) nešto veća.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec smatra kako se ne radi o korektnom potezu ViO, s obzirom na sastanake koji su održani na temu nove cijene vode i jasnog stava Grada.

- Tijekom razgovora u Samoboru striktno smo rekli direktoru ViO da fiksnu naknadu u Samoboru ne uvode i da uopće niti ne pokušavaju u Samoboru uvesti cijenu kubika vode kakva je u Zagrebu. Moj je osobni dojam nakon sastanka bio da do toga neće doći, međutim, sada svi građani mogu vidjeti da su računi uvećani za fiksnu naknadu i da je uvedeno 4,6 kune po kubiku. Znači da građani Samobora plaćaju cijenu vode istu kao i građani Zagreba – konstatirao je sa žaljenjem Stanec. (Istine radi, treba reći kako su računi za vodu u Zagrebu ipak još i veći zbog naknade za pročistač, koju u Samoboru, iz objektivnih razloga, ne plaćamo, op.n.)

Kako napominje zamjenik gradonačelnika Stanec, ViO je povisio cijene u Samoboru mimo volje Grada, jer se pozivaju na Zakon o vodama prema kojem im je, tumači se, dovoljna dozvola jedinice lokalne samouprave koja im je većinski vlasnik. U konkretnom slučaju to je Grad Zagreb, čija je Skupština dala "zeleno svjetlo" za nove cijene vode. U Gradu su pak inzistirali, pojašnjava Stanec, da do novih cijena vode ne dođe, sve dok ViO ne odradi "zaostatke" iz prošlogodišnjeg plana i izvrši svoje zakonske obveze prema Gradu.

- Zakonska je obaveza da ViO mora sredstva koja ubire na području Samobora od vodne naknade uložiti u izgradnju nove vodovodne mreže. Radi se o sredstvima od 1,54 kn po m3, što je godišnje između 2,5 i 3 milijuna kuna koja ViO treba minimalno uložiti u Samobor, i to ne u rekonstrukciju, nego baš u izgradnju nove vodovodne mreže. A oni su u 2011. godini u to uložili tek oko 140 tisuća kuna – napominje Stanec te dodaje da se iz tog razloga u Gradu bave razmišljanjem i o mogućnosti podnošenja kaznene prijave protiv odgovorne osobe, jer se radi o namjenskim sredstvima koja nisu utrošena sukladno zakonskoj odredbi. Hoće li pak uvođenje novih cijena vode značiti barem da će ViO konačno odraditi ono što je obećano na sastancima u Gradu u smislu radova na vodovodnoj mreži teških oko 10 milijuna kuna, koji bi trebali početi u srpnju, tek će se vidjeti. U Gradu kažu da su se već previše puta opekli da bi ičemu vjerovali, dok radovi uistinu ne počnu.

K.S.

 

Vodoopskrba i odvodnja ipak poslala uvećane račune za vodu, unatoč protivljenju Grada Samobora

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002